SiolNET. Novice Svet
0,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Michel: EU brez Merklove je kot Rim brez Vatikana, Pariz brez Eifflovega stolpa

0,44

termometer

Charles Michel |  | Foto: STA
Foto: STA

Evropski svet brez nemške kanclerke Angele Merkel je kot Rim brez Vatikana ali Pariz brez Eifflovega stolpa, je ponazoril predsednik Evropskega sveta Charles Michel danes v Bruslju ob slovesu od nemške voditeljice, za katero je današnji vrh verjetno zadnji v šestnajstletni kanclerski karieri.

Pomen nemške kanclerke za EU je Michel po navedbah virov pri EU ponazoril z besedami, da je Merklova "spomenik" ter "kompas in svetilnik evropskega projekta". "Tvoje slovo se nas dotakne politično, a nas tudi navdaja s čustvi," je izpostavil.

Pogrešali bodo njeno modrost

Voditelji bodo po njegovih besedah pogrešali njeno modrost, še zlasti v kompleksnih časih. Njena izjemna treznost in preprostost sta zelo močno orožje, je še dejal ter dodal, da jih ne zapušča, temveč bodo njen duh in izkušnje ostali z njimi.

Michel je v svojem nagovoru ob slovesu od Merklove po navedbah virov dejal še, da ve, da kanclerka ne mara presenečenj in slovesnosti, ter da upa, da ne bo jezna zaradi te slovesnosti ob svojem zadnjem vrhu.

Rok Svetlič Novice "Streljanje migrantov": kljub novim dejstvom nepovezani poslanci vztrajajo pri svojem

Merklova na polovici vseh zasedanj Evropskega sveta

V Bruslju so prešteli, da je bilo doslej 214 zasedanj Evropskega sveta in da je Merklova sodelovala na 107. To je po Michelovih besedah skoraj "znanstveno".

Predsednik se je sicer poslovil tudi od švedskega premierja Stefana Löfvena, ki odhaja po sedmih letih na položaju. Pohvalil je njegovo močno in pomirjajočo držo, spoštljivost, iskrenost, odprtost ter zavezanost socialnim temam in vrednotam.

Švedski premier in Merklova bosta prejela darilo

V slovo voditeljema so predvajali spominski videoposnetek, dobila sta tudi darili, ki jih na Michelovo pobudo po novem izdelajo izključno za voditelje. Darilo je umetniška upodobitev stavbe Evropa, simboličnega sedeža Evropskega sveta.

Za vsakega odhajajočega voditelja bodo darilo v prihodnje personalizirali. Merklova in Löfven sta prva, ki sta ga dobila, so še pojasnili viri pri EU.

Dvodnevno zasedanje voditeljev članic EU v Bruslju sicer še traja. V četrtek so bile v ospredju visoke cene energije in sodba poljskega ustavnega sodišča, ki spodkopava načelo primarnosti evropskega prava, danes pa razpravljajo o migracijskih in digitalnih temah.

logar. beović, krek Novice Beović: Epidemija bo verjetno trajala do pomladi #video

Po videopovezavi prisoten tudi Obama

Med poslovilno slovesnostjo na vrhu se je po videopovezavi oglasil tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama, ki je izpostavil "moder pragmatizem" Merklove in njen "nepopustljiv moralni kompas pri sprejemanju odločitev v preteklih letih".

"Zelo malo je političnih voditeljev, ki postavijo svoja načela nad svoje ozke interese," je še poudaril Obama. Ob tem se je Merklovi zahvalil za prijateljstvo, voditeljsko vlogo in zvestobo univerzalnim vrednotam.

Andrej Vizjak, Bojan Petan Novice Petan: Dvomim o avtentičnosti posnetka. Takšnega pogovora se ne spomnim.

Merklova ob zapuščanju položaja zaskrbljena za EU

Nemška kanclerka Angela Merkel je po svojem 107. in najverjetneje zadnjem vrhu EU izrazila zaskrbljenost glede stanja, v katerem je trenutno Evropska unija. "Premagali smo številne krize, a imam tudi niz nerešenih problemov," je dejala in menila, da njenega naslednika na kanclerskem položaju čaka veliko dela.

Med težavami, s katerimi se sooča unije, je navedla spor s Poljsko glede vladavine prava, gospodarstvo in migracije.

Omenila je denimo, da se je konkurenca na področju gospodarstva z državami, kot je Kitajska, v zadnjih letih zaostrila. V začetku njenega mandata leta 2005 je bilo nemško gospodarstvo še večje kot kitajsko, danes pa je kitajski BDP najmanj štirikrat večji od nemškega, je izpostavila.

Evropa danes po njenih besedah tudi ni več "inovacijam najprijaznejši kontinent". "Tu imamo neverjetno veliko za narediti," je dejala Merklova.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin