Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 10. 2019,
15.16

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

2

Natisni članek

Velika Britanija brexit Nemčija Boris Johnson Angela Merkel

Torek, 8. 10. 2019, 15.16

4 leta, 6 mesecev

Merklova opozorila, da je dogovor o brexitu brez kompromisa malo verjeten

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

2

Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je opozorila, da je dogovor o brexitu obsojen na propad, če Velika Britanija ne bo pripravljena na dodaten kompromis glede vprašanja meje z Irsko, je danes sporočil vir na Downing Streetu.

Boris Johnson
Novice Johnson bo zaprosil za preložitev brexita, če ne bo dogovora z EU

Angela Merkel je po navedbah vira britanskemu premierju Borisu Johnsonu v telefonskem pogovoru povedala, da je dogovor "zelo malo verjeten", razen če London ne bo pristal na to, da Severna Irska ostane v carinski uniji EU.

Johnson meni, da je njegov predlog razumen

Nemška kanclerka je z Johnsonom govorila o njegovem predlogu novega dogovora o brexitu, ki ga je minuli teden poslal v Bruselj. Predlog vsebuje alternativo irskemu varovalu, za katero britanski premier meni, da pomeni ujetost Velike Britanije v EU in zato želi, da bi ga odstranili iz sporazuma.

Boris Johnson | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Johnson je ob predstavitvi predloga poudaril, da bo Združeno kraljestvo EU 31. oktobra zapustilo brez dogovora, če Bruselj ne bo sprejel njegovega predloga. Svoj predlog je označil za konstruktiven in razumen ter poudaril, da gre za kompromis.

Vir z Downing Streeta je po današnjem telefonskem pogovoru povedal, da je dala Merklova britanskemu kolegu jasno vedeti, da je dogovor zelo malo verjeten in da ima EU po njenem mnenju veto na izstop iz carinske unije.

Opozicijski laburisti menijo, da je Johnsonov predlog še en ciničen poskus sabotaže pogajanj. "Boris Johnson ne bo nikoli prevzel odgovornosti, ker mu ni uspelo predlagati verodostojnega dogovora. Njegova strategija od prvega dneva je bil brexit brez dogovora," je na Twitterju zapisal Keir Starmer, ki je pri laburistih pristojen za brexit.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je medtem Johnsona obtožil, da poskuša preložiti krivdo za neuspeh pogovorov o brexitu. "Na kocki ni zmaga v neki neumni igri prelaganja krivde," je v sporočilu na Twitterju, namenjenem Johnsonu, zapisal Tusk. "Na kocki je prihodnost Evrope in Velike Britanije kot tudi varnost in interesi naših ljudi. Nočeš dogovora, nočeš podaljšanja, nočeš preklica, quo vadis?" je britanskega premierja vprašal Tusk.

boris johnson
Novice Johnson: Alternativa novemu načrtu za brexit le izstop brez dogovora
Ne spreglejte