Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 10. 2019,
10.16

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

Natisni članek

Boris Johnson brexit Evropska unija

Sreda, 2. 10. 2019, 10.16

4 leta, 6 mesecev

Johnson: Alternativa novemu načrtu za brexit le izstop brez dogovora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

boris johnson | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanski premier Boris Johnson je danes na kongresu konservativcev v Manchestru predstavil predlog novega dogovora o brexitu. Ob tem je poudaril, da bo Združeno kraljestvo EU 31. oktobra zapustilo brez dogovora, če Bruselj ne bo sprejel njegovega predloga. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa ga je že posvaril, da so v britanskem predlogu "problematične točke".

Britanski premier Boris Johnson je v govoru znova zatrdil, da se bo brexit zgodil 31. oktobra, z dogovorom ali brez. "Ves svet želi končati to zadevo ... in preiti na kaj drugega," je dejal. Svoj predlog je Johnson označil za konstruktivnega in razumnega ter poudaril, da gre za kompromis.

Med Irsko in Severno Irsko ne bo nadzora "pod nobenih pogojem"

Vsebine predloga ni podrobno pojasnil, je pa izpostavil, da "pod nobenim pogojem" ne bo nadzora na ali ob meji med Irsko in Severno Irsko. Omenil je tudi, da so del njegovega načrta tehnične rešitve, s katerimi bi zagotovili, da na irskem otoku ne bo trde meje.

Juncker posvaril pred problematičnimi točkami

Jean-Claude Juncker | Foto: Reuters Foto: Reuters Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v telefonskem pogovoru, ki je sledil objavi formalnega predloga Londona, posvaril Johnsona, da so v britanskem predlogu "problematične točke". Predsednik komisije je še dejal, da bodo pogajalci EU "objektivno preučili pravno besedilo".

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Evropska komisija tudi ocenjuje, da so novi predlogi lahko podlaga za nova pogajanja.  "Želimo si dogovora. Ostali bomo enotni in storili vse, da bomo to dosegli, kot to že počnemo več kot tri leta," je še sporočil Juncker.

Odzval se je tudi glavni pogajalec EU za brexit Michael Barnier, ki je glede novega britanskega predloga dejal, da "obstaja napredek". "A če sem iskren, potrebno bo opraviti še veliko dela," je dodal.

V Dublinu se je odzval tudi irski premier Leo Varadkar in ocenil, da britanski načrti ne izpolnjujejo povsem ciljev glede odprtosti meje na irskem otoku, da bi bila ta "nevidna" in da bi preko nje promet tekel nemoteno. To je Varadkar danes po telefonu tudi sporočil Johnosonu, so pojasnili v Dublinu.

Downing Street: Johnson bo suspendiral delo parlamenta od 8. do 14. oktobra

Johnson namerava ponovno zahtevati prekinitev dela parlamenta in sicer od 8. do 14. oktobra, so sporočili iz Downing Streeta. "Ta časovnica pomeni, da se preloži delo parlamenta v najkrajšem možnem času, da bi omogočili vse potrebne logistične priprave" za kraljico Elizabeto II. ob predstavitvi novega zakonodajnega programa vlade, je zapisano v sporočilu iz Downing Streeta.

Do napovedi novega suspenza britanskega parlamenta prihaja manj kot dva tedna potem, ko je britansko vrhovno sodišče razsodilo, da je bila odločitev Johnsona o začasni prekinitvi dela parlamenta pred rokom za izstop iz Evropske unije nezakonita.

Johnson je začasen suspenz parlamenta predlagal konec avgusta, češ da ga potrebuje za predstavitev programa dela vlade, kraljica Elizabeta II. pa ga je odobrila. Prekinitev se je začela 10. septembra in bi morala trajati do 14. oktobra.

britanski parlament
Novice Odločitev britanskega vrhovnega sodišča glede prekinitve dela parlamenta prihodnji teden

Johnsonov predlog naj bi vseboval alternativo irskemu varovalu, za katero britanski premier meni, da pomeni ujetost Velike Britanije v EU in zato želi, da bi ga odstranili iz sporazuma. Johnson sicer med drugim predlaga ureditev z dvema mejama - torej mejo med Veliko Britanijo in Severno Irsko na morju ter carinski nadzor na irskem otoku med Irsko in Severno Irsko.

evropska unija | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

To bi pomenilo, da bi Severna Irska ostala del evropskega enotnega trga za dobrine z oblikovanjem "vseotoške regulatorne cone". To bi moral podpreti severnoirski parlament in bi moral o tem glasovati vsake štiri leta. V okviru tega območja bi Severna Irska morala upoštevati evropsko zakonodajo glede dobrin.

Obstajal bi dodaten nadzor nad dobrinami, ki bi potovale iz Velike Britanije na Severno Irsko, ne pa tudi nad dobrinami, ki bi prispele v Severno Irsko z Irske.

Severna Irska bi zapustila carinsko unijo skupaj s preostalo Veliko Britanijo, tako da bi obstajal nov nadzor med severom in jugom Irske. Britanska vlada predlaga, da bi večino tovrstnega nadzora izvajali elektronsko, manjši del pa tudi fizično pri podjetjih ali drugih dobavnih točkah, ne pa tudi na meji med državama.

Irsko varovalo, katerega namen je preprečiti vzpostavitev trde meje na irskem otoku po brexitu, je za Britance najbolj sporen del dogovora z EU. Zaradi njega je britanski parlament že trikrat zavrnil ločitveni dogovor z EU, ki ga je z Brusljem izpogajala vlada nekdanje britanske premierke Therese May.

To varovalo, poznano po angleškem izrazu "backstop", predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva, v katerem ne bo ne carin ne kvot, bodo pa veljale skupne zunanje carine.

Ne spreglejte