SiolNET. Novice Svet
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odločitev britanskega vrhovnega sodišča glede prekinitve dela parlamenta prihodnji teden

0,09

termometer

britanski parlament
Foto: Reuters

Britansko vrhovno sodišče bo o pritožbi zaradi prekinitve dela parlamenta razsodilo prihodnji teden, je danes sporočila predsednica sodišča Brenda Hale. "Vemo, da je treba ta primer rešiti karseda kmalu, in upamo, da bomo lahko odločitev sporočili v začetku prihodnjega tedna," je dejala.

Boris Johnson Novice Bodo vrhovni sodniki podprli Johnsonovo prekinitev dela parlamenta?

Sodišče je danes končalo tridnevno obravnavo pritožbe. Na sodišču so pritožniki utemeljevali, zakaj je odločitev, ki jo je sprejel premier Boris Johnson, nezakonita.

Največ težav sodnikom povzročajo razlike med angleško, škotsko in severnoirsko zakonodajo

Glavna pritožnica je podjetnica in aktivistka Gina Miller, ki je bila uspešna na vrhovnem sodišču leta 2016, da vlada ne potrebuje odobritve parlamenta, preden sproži 50. člen lizbonske pogodbe o izstopu Otoka iz EU. Med pritožniki, ki so nastopili na sodišču, je tudi nekdanji britanski premier iz vrst konservativcev John Major.

Eden od številnih izzivov, s katerimi se bodo morali spopasti sodniki, bo, kako uskladiti razlike med angleško, škotsko in severnoirsko zakonodajo glede pritožb v primeru odločitve premierja o prekinitvi dela parlamenta. Londonsko višje sodišče je pritožbo soglasno zavrnilo, medtem ko je škotsko pritožbeno sodišče pritožbo soglasno dovolilo.

Britanski parlament Foto: Reuters

Sodniki bodo morali odločiti, ali se lahko na primer parlament pred domnevnimi prekoračitvami vlade brani z novo zakonodajo ali je potrebno posredovanje sodstva. Prav tako naj bi ponovno ocenili, ali je Johnson protiustavno prekinil delo parlamenta.

Johnson je začasno prekinitev dela parlamenta predlagal konec avgusta, češ da jo potrebuje za predstavitev nove agende notranje politike, kraljica Elizabeta II. pa jo je odobrila. Trajala bo do 14. oktobra. Poslanci, ki nasprotujejo izstopu države iz EU brez dogovora, premierja obtožujejo, da je namen prekinitve dela parlamenta zajeziti njihove napore, da bi tak izstop preprečili. Johnson je odločen, da bo Velika Britanija izstopila iz EU 31. oktobra.

Boris Johnson Novice Juncker: Johnson ni predstavil uresničljivih alternativ

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin