Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2013,
10.13

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
nacizem Obama obletnica

Natisni članek

Nedelja, 27. 1. 2013, 10.13

8 let, 3 mesece

Merklova: Nosimo trajno odgovornost za nacistične zločine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Zločini iz obdobja nacizma ne smejo biti nikoli pozabljeni, je ob 80. obletnici vzpona Adolfa Hitlerja na oblast poudarila nemška kanclerka Angela Merkel.

Po besedah nemške kanclerke Angele Merkel bo Nemčija posredovala tam, kjer se bodo dogajale krivice. Vsaka generacija se mora tudi zavedati svoje odgovornosti, je poudarila in dodala, da lahko prav vsak človek prispeva k izkoreninjenju rasizma in antisemitizma.

Merklova o neuspehu demokratične ureditve Predsednik Paul von Hindenburg je 30. januarja 1933 Adolfa Hitlerja po zmagi na volitvah imenoval za nemškega kanclerja. Merklova je govorila tudi o "neuspehu demokratične ureditve".

Nemška kanclerka je izpostavila, da je bilo veliko "spodobnih ljudi", ki kljub kampanji nasilja in zatiranja političnih nasprotnikov z režimom niso sodelovali. "A žal je bilo tudi zelo, zelo veliko takšnih, ki so si dovolili biti zaslepljeni," je še poudarila.

"Pomembno, da ne pozabimo tega temnega poglavja" "Zato je še toliko bolj pomembno, da ne pozabimo tega temnega poglavja. Da se ga vedno spominjamo, da bi s tem postali imuni in da se ne bi moglo nikoli, nikoli več ponoviti," je še dejala.

Svet sicer obeležuje mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Ta se tokrat poklanja vsem, ki so tvegali svoja življenja in družine, da bi v času nacistične vladavine rešili Jude in druge pred skoraj gotovo smrtjo.

Ne spreglejte