Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 1. 2018,
16.32

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Angela Merkel Davos

Sreda, 24. 1. 2018, 16.32

6 let, 2 meseca

Merklova kritična do ameriškega predsednika Trumpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu zavzela za tesnejše sodelovanje med državami članicami Evropske unije na področju zunanje politike.

"Svojo usodo moramo vzeti v svoje roke," je pozvala nemška kanclerka Merklova. Dodala je, da enotna evropska zunanja politika še ni zadovoljiva, bi bila pa potrebna, saj se večina globalnih konfliktov dogaja pred "našimi vrati". Kot primer je Merklova izpostavila vojno v Siriji. Pri poskusih za rešitev krize po njenih besedah EU tukaj pravzaprav ni odigrala nobene vloge.

"Pred EU je še veliko dela"

Kot pozitivno je nemška kanclerka omenila, da je bil lani po več desetletjih le sprejet dogovor o skupni evropski obrambni politiki. "A pred EU je še veliko dela," je poudarila Merklova. Zavzela se je tudi za mednarodno sodelovanje, razvoj in privrženost v boju proti globalnim grožnjam.

Gentiloni in Cipras kritična do pomanjkanja solidarnosti držav Vzhodne Evrope

Premiera Italije in Grčije, Paolo Gentiloni in Aleksis Cipras, sta v Davosu kritizirala države srednje in vzhodne Evrope zaradi pomanjkanja solidarnosti v migrantski krizi. To bo po njunem mnenju vplivalo tudi na prihajajoča pogajanja o proračunu Evropske unije.

Merklova kritična do Trumpa

"Protekcionizem ni odgovor," je glede izolacionistične trgovinske politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa dejala nemška kanclerka. Državam, ki se pritožujejo zaradi nepoštenih trgovinskih odnosov, je svetovala, naj se raje zatečejo k multilateralnim in ne enostranskih rešitvam.

Podobno je v Davosu danes menil tudi italijanski predsednik Paolo Gentiloni, ki je dejal, da protekcionizem ne deluje. "Menim, da je legitimno reči, najprej moja država, lahko bi rekel najprej Italija, zakaj ne, a ob koncu dneva je to, kar potrebujemo, gospodarska rast, blaginja in zaščita naših delavcev ... Potrebujemo prosto trgovino, svobodne trge in ne protekcionizma," je še dejal Gentiloni, ki se je prav tako zavzel za večji angažma EU na globalnem odru, ne glede na to, kar počne predsednik ZDA Trump.

"Evropa ni tukaj, da bi komentirala odločitve izvoljenega predsednika ZDA ... Naša vloga ni komentirati ravnanj ameriškega predsednika, pač pa da storimo to, kar Evropa mora narediti," je še dejal italijanski predsednik.

"10-letna strategija bi Evropo naredila gospodarsko, socialno, zeleno, znanstveno in politično moč," je prepričan francoski predsednik Emmanuel Macron. | Foto: Reuters "10-letna strategija bi Evropo naredila gospodarsko, socialno, zeleno, znanstveno in politično moč," je prepričan francoski predsednik Emmanuel Macron. Foto: Reuters

Macron se je v Davosu zavzel za 10-letni načrt za močnejšo EU

EU bi morala po besedah francoskega predsednika Emmanuela Macrona začeti z izvajanjem 10-letnega načrta, po katerem bi postala močnejša in bi sprejemala drugačne odločitve kot ZDA in Kitajska. Kot je poudaril bi morala biti strategija osredotočena na energijo, digitalno tehnologijo, migracije in investicije.

"Če se želimo izogniti tej razdrobljenosti sveta, potrebujemo močnejšo Evropo," je dejal v Davosu Macron.

Ne spreglejte