SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Merklova: Janša je pozval h kompromisu, kar je tudi v našem interesu

10

termometer

Angela Merkel | Kanclerka Angela Merkel je razkrila, kaj je na zasedanju članic EU povedal slovenski premier Janez Janša. | Foto: Reuters
Kanclerka Angela Merkel je razkrila, kaj je na zasedanju članic EU povedal slovenski premier Janez Janša. Foto: Reuters

"Slovenski premier Janez Janša je pozval k delu za kompromis, to pa je tudi v interesu nemškega predsedstva svetu EU," je po poročanju Dela po virtualnem zasedanju voditeljev članic EU povedala nemška kanclerka Angela Merkel.

"Problem je velik in resen, zato ga bomo reševali resno in zavzeto," je dejala po končanem vrhu. Kdaj bi lahko našli rešitev, ni želela ugibati. O časovnem okviru, kdaj bi lahko dosegli dogovor, ni želela govoriti. Prav tako ni želela razkrivati možnosti, kje sama vidi morebitne rešitve.

Zavrnila je tudi možnost, da bi Madžarski in Poljski kakorkoli grozili z možnostjo odvzema glasovalnih pravic. "O tem sploh ni govora. Moja dolžnost je, da najdem pot do rešitve," je dejala.

Madžarska in Poljska blokirali dva bistvena dela svežnja

Voditelji so na virtualnem zasedanju razpravljali o madžarski in poljski blokadi svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo v vrednosti 1.824 milijard evrov. Madžarska in Poljska sta v začetku tedna blokirali dva bistvena dela svežnja, ki se sprejemata s soglasjem, ker nasprotujeta dogovoru o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava.

Železniška postaja Ljubljana Novice Janša podprl več kot 100 milijonov evrov vreden projekt v prestolnici

Kdo vse je govoril na zasedanju?

Po neuradnih informacijah se je v kratki razpravi oglasilo pet voditeljev. Najprej je govoril predsednik Evropskega sveta Charles Michel, nato je nemška kanclerka Merklova orisala stanje. Poleg njiju so govorili še madžarski premier Viktor Orban, poljski premier Mateusz Morawiecki in slovenski premier Janez Janša.

Janša je po zasedanju na Twitterju zapisal:

Dimitrij Rupel Novice Rupel: Janševo pismo je odlično, volitve 2014 so bile škandal #video

Janša za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha

Premier Janez Janša je v torek poslal pismo voditeljem EU. V njem se zavzema za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU o finančnem okviru za spopad z epidemijo, ki ga zdaj po njegovem mnenju spodkopava nedavni dogovor med Svetom EU in Evropskim parlamentom o pogojevanju črpanja sredstev s spoštovanjem vladavine prava. V skoraj štiri strani dolgem pismu je Janša omenil tudi, da smo bili leta 2014 v Sloveniji "priča ukradenim volitvam s pomočjo drastične zlorabe državnih ustanov".

Janez Janša Novice Ostro pismo Janeza Janše voditeljem EU #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 364
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin