Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 11. 2018,
15.13

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Natisni članek

Angela Merkel

Petek, 9. 11. 2018, 15.13

5 let, 5 mesecev

Merklova: Antisemitizem ogroža judovsko življenje v naši državi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

1

Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je 80 let po nacističnem pogromu nad Judi danes posvarila pred porastom antisemitizma v Nemčiji ter pozvala k odločnim dejanjem proti rasizmu, ksenofobiji in družbeni izključenosti. Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je že pred tem pozval k boju za demokratično domoljubje in proti agresivnemu nacionalizmu.

"V Nemčiji spet cveti judovsko življenje," je dejala Merklova na današnji slovesnosti v največji berlinski sinagogi. "Hkrati doživljamo skrb vzbujajoč antisemitizem, ki ogroža judovsko življenje v naši državi in drugih delih sveta, za katere verjamemo, da so varni," je dodala.

"Država mora delovati vztrajno proti žalitvam"

Izrazila je še obžalovanje, da je postalo samoumevno, da mora judovske institucije varovati policija. Po porastu napadov na Jude in širjenju strahu je kanclerka dodala, da takšni incidenti zbujajo slabe spomine na začetke preganjanja Judov pred 80 leti.

Angela Merkel
Novice Merklova se leta 2021 poslavlja od kanclerskega položaja

"Država mora delovati odločno in vztrajno proti žalitvam, družbeni izključenosti, antisemitizmu, rasizmu in skrajnim desničarjem," je še povedala.

Angela Merkel
Novice V Hessnu upad podpore stranki Angele Merkel in socialdemokratom

Steinmeier je pred tem v nagovoru v nemškem parlamentu pozval k demokratičnemu domoljubju v Nemčiji ter posvaril, da barve nemške zastave ne smejo prepustiti nacionalistom. "Nacionalizem olepšuje lastno preteklost in se valja v zmagi drugih," je dodal.

Padec Berlinskega zidu kot najsrečnejši dan

Nemški predsednik je opozoril, da sta katastrofi obeh svetovnih vojn in holokavsta del nemške identitete in da se tega ne da izbrisati. Hkrati se je treba spomniti na korenine demokracije, ki je povezana z ustanovitvijo Weimarske republike na današnji dan pred sto leti. Današnji dan pa obeležuje še eno obletnico, in sicer padec Berlinskega zidu pred 29 leti, je dodal Steinmeier, ki je dogodek označil kot najsrečnejši 9. november v zgodovini Nemčije.

bavarske volitve
Novice "Koalicijske partnerje Angele Merkel čaka boj za obstanek"

Ulice mest nemškega rajha so bile 9. novembra pred 80 leti priče požiganju sinagog, razbijanju judovskih trgovin ter mučenju in pobijanju Judov. Začel se je nacistični pogrom, ki je predstavljal začetek načrtnega uničevanja judovskega prebivalstva. Zaradi črepinj izložbenih oken se je dogodek v zgodovino zapisal kot kristalna noč.

Annegret Kramp-Karrenbauer
Novice Annegret Kramp-Karrenbauer bi kot naslednica Merklove poskrbela za dobro počutje v Nemčiji

V pogromu je od 7. do 13. novembra 1938 umrlo okoli 400 Judov, okoli 30 tisoč pa so jih prepeljali v koncentracijska taborišča. Kristalna noč velja za prelomnico, ki je vodila v holokavst.

Marjan Šarec Angela Merkel
Novice Merklova: Če kje Slovenija potrebuje podporo, jo bo dobila #foto #video
Ne spreglejte