Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 10. 2018,
10.46

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

9

Natisni članek

Angela Merkel CDU politika Nemčija vlada

Ponedeljek, 29. 10. 2018, 10.46

5 let, 5 mesecev

Merklova se leta 2021 poslavlja od kanclerskega položaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

9

Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je po hudem porazu svoje Krščansko-demokratske unije (CDU) na nedeljskih volitvah v zvezni deželi Hessen povedala, da letos ne bo kandidirala za vodjo Krščanskih demokratov (CDU) in da bo nemško vlado vodila le še do izteka mandata leta 2021. Hkrati je poudarila, da po koncu mandata ne bo več kandidirala za politične funkcije in da ob tem ne bo izbrala naslednika.  

Nemška kanclerka Angela Merkel je na novinarski konferenci pojasnila, da se je za opustitev predsedovanja stranki odločila že poleti, svojo odločitev pa je želela javnosti sporočiti prihodnji teden.

Za položaj bo kandidiral nekdanji tekmec Merklove

Kandidaturo za vodenje stranke so medtem že napovedali generalna sekretarka CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, zdravstveni minister Jens Spahn in nekdanji vodja skupne poslanske skupine Friedrich Merz. Spahn in Merz nimata najboljših odnosov s kanclerko.

Medtem ko je bil Spahn eden od njenih večjih kritikov pred lanskimi parlamentarnimi volitvami, je Merklova leta 2002 Merza izrinila s položaja vodje poslanske skupine CDU/CSU. Kanclerka je danes zagotovila, da ne bo izbrala svojega naslednika in da bo lahko še naprej vodila vlado, tudi če ne bo hkrati predsednica stranke. "Znano je, da se dobro razumem z vsemi," je pojasnila Merklova. 

O nasledniku Merklove na čelu CDU bodo člani stranke odločili že na kongresu, ki bo v začetku decembra v Hamburgu. Merklova je na čelu CDU od leta 2000, kanclerka pa je od novembra 2005. Doslej je kanclerka sicer vztrajala, da spadata vodenje stranke in vlade v roke enega človeka.

 

Na nedeljskih volitvah doživela hud poraz

CDU je na nedeljskih volitvah v Hessnu doživela hud poraz, podprlo jo je 27 odstotkov volivcev. Stranka je sicer ohranila prvo mesto, a izgubila približno 11 odstotnih točk podpore in tako doživela najslabši volilni rezultat po letu 1966. Po volitvah na Bavarskem pred 14 dnevi so bile volitve v Hessnu tako že drugi zaporedni poraz za konservativni tabor v zelo kratkem času.

Ne spreglejte