Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 10. 2018,
8.41

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Angela Merkel Bavarska volitve

Ponedeljek, 15. 10. 2018, 8.41

5 let, 6 mesecev

"Koalicijske partnerje Angele Merkel čaka boj za obstanek"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
bavarske volitve | Foto Reuters

Foto: Reuters

Rezultati po vseh preštetih glasovih na nedeljskih deželnih volitvah na Bavarskem so potrdili, da je Krščansko-socialna unija (CSU) prvič po letu 1966 izgubila absolutno večino v parlamentu. Stranka je prejela 37,2 odstotka glasov volivcev, kar je deset odstotnih točk manj kot na zadnjih deželnih volitvah leta 2013.

Hud poraz so v primerjavi s prejšnjimi volitvami, ko so prejeli 20,6 odstotka glasov, doživeli tudi socialdemokrati (SPD). V nedeljo so prejeli 9,7 odstotka glasov.

Zeleni so se močno okrepili

Druga najmočnejša stranka na Bavarskem so postali Zeleni, ki jih je podprlo 17,5 odstotka volivcev. Stranka se je močno okrepila, saj jo je na prejšnjih volitvah podprlo zgolj 8,6 odstotka Bavarcev.

Skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je tokrat prvič nastopila na bavarskih deželnih volitvah, je po neuradnih končnih izidih prejela 10,2 odstotka glasov. Stranka se je tako uvrstila že v 15. deželni parlament od skupno 16 nemških dežel. Prisotni niso le še v Hessnu.

Markus Söder
Novice Izraz na obrazu, ki pove vse: hud udarec za CSU

Levica se ni uvrstila v parlament

Konservativni Svobodni volivci (FW) so dobili 11,6 odstotka glasov (leta 2013 devet odstotkov), Liberalcem (FDP) pa je komaj uspelo preseči petodstotni prag za vstop v bavarski parlament, saj jih je po neuradnih končnih izidih volilo 5,1 odstotka volivcev. Levica se s 3,5-odstotno podporo volivcev ni uvrstila v parlament.

V novem bavarskem parlamentu, ki bo imel 205 sedežev, bo imela CSU 85 poslancev, Zeleni 38, Svobodni volivci 27, AfD 22, SPD 22 in FDP 11 poslancev. Vodstvo CSU je dan po volitvah soglasno podprlo Markusa Söderja za nov mandat na čelu deželne vlade. CSU bi na Bavarskem v prihodnjem mandatu rada vladala s stranko Svobodni volivci (FW).

Zaradi poraznih izidov CSU in SPD na bavarskih deželnih volitvah se po oceni poznavalcev trese tudi nemška zvezna vlada v Berlinu, ki jo vodi kanclerka Angela Merkel. | Foto: Reuters Zaradi poraznih izidov CSU in SPD na bavarskih deželnih volitvah se po oceni poznavalcev trese tudi nemška zvezna vlada v Berlinu, ki jo vodi kanclerka Angela Merkel. Foto: Reuters

Volitve na Bavarskem
Novice CSU naj bi na Bavarskem izgubila večino, Zeleni pred skrajno desnico

Analitiki: Volivci zavrnili umazane spopade

Po poročanju Süddeutsche Zeitunga se koalicijske partnerice kanclerke Angele Merkel po dramatičnem nedeljskem porazu "tako imenovanih ljudskih strank" spoprijemajo z "bojem za obstanek". Čeprav je "epicenter političnega potresa na Bavarskem, pa plimovanje lahko odnese zvezno vlado," o volitvah na Bavarskem poročajo novinarji tednika Spiegel.

Poraz CSU in SPD analitiki v Nemčiji vidijo kot zavrnitev umazanih spopadov med koalicijskimi strankami velike koalicije, predvsem na področju priseljevanja in migracij. Po slabem rezultatu CSU in SPD se po oceni analitikov trese tudi zvezna vlada v Berlinu. Dve tretjini velike koalicije sta utrpeli resne izgube, Krščansko-demokratsko unijo (CDU) pa resen preizkus čaka konec oktobra v Hessnu.

Marjan Šarec Angela Merkel
Novice Merklova: Če kje Slovenija potrebuje podporo, jo bo dobila #foto #video

Socialdemokrati za slab rezultat krivijo Seehoferja

Pri SPD za slab rezultat na bavarskih deželnih volitvah krivijo vodjo CSU Horsta Seehoferja. Nemški zunanji minister in član SPD Heiko Maas je kritiziral strategijo CSU tako na deželni kot na zvezni ravni, ki se je po njegovih besedah izkazala za popoln polom. "CSU se mora izučiti, da je bila njihova strategija konfrontacije in kopiranje stališč AfD popoln polom," je dejal Maas.

Socialdemokrati krivdo za slabe volilne rezultate strank velike koalicije pripisujejo vodji CSU in nemškemu zveznemu notranjemu ministru Horstu Seehoferju. | Foto: Reuters Socialdemokrati krivdo za slabe volilne rezultate strank velike koalicije pripisujejo vodji CSU in nemškemu zveznemu notranjemu ministru Horstu Seehoferju. Foto: Reuters

Skrajno desno Alternativo za Nemčijo (AfD) je v nedeljo namreč podprlo ogromno nekdanjih podpornikov CSU, ravno dejanja notranjega ministra na zvezni ravni pa številni razumejo kot enega od glavnih razlogov za poraz. Seehofer je namreč veliko koalicijo že dvakrat potisnil na rob obstoja, najbolj sporna je predvsem njegova migrantska politika.

"Zgoditi se mora nekaj resnega, da bi ta vlada obstala," je o prihodnosti velike koalicije dejal namestnik vodje SPD Ralf Stegner. Bavarski volivci so po njegovih besedah vladi v Berlinu pripisali zelo negativno sodbo.

Angela Merkel
Novice Kdaj se bo morala posloviti Angela Merkel? #video

Usoda velike koalicije naj bi bila znana v prihodnjih mesecih

Kljub številnim kritikam je Seehofer zavrnil pozive k odstopu s položaja vodje CSU, češ da se ne bo vpletal v razpravo o kadrovskih spremembah. Priznal je, da bodo imeli rezultati volitev vpliv tudi na zvezno koalicijo, kar pa bo po njegovih besedah treba rešiti pametno in potrpežljivo, da se stranke ne bodo še bolj oddaljile od volivcev.

Nemška kanclerka Merklova je volilne rezultate na Bavarskem označila kot izgubo zaupanja volivcev v politiko. Ob tem je bila kritična tudi do velike koalicije, od katere se pričakuje, da deluje skupaj, a ji v zadnjih mesecih ni uspelo jasno pokazati svojih dosežkov.

Vodja SPD Andrea Nahles je medtem poudarila, da bo usoda velike koalicije znana v prihodnjih mesecih. Po njeni oceni sedaj še ni primeren čas, da bi definirali, kaj je tisto, zaradi česar bi lahko razpadla velika koalicija.

Naslednji preizkus za veliko koalicijo bo že čez dva tedna na deželnih volitvah v Hessnu. V omenjeni zvezni deželi sedaj vlada CDU skupaj z Zelenimi, a naj bi stranki Merklove glede na napovedi podpora padla z 38 na 28 odstotkov. Tudi SPD ne kaže dobro. Če stranki ne bo uspelo v svoji nekdanji trdnjavi, bi lahko v SPD eksplodiralo, menijo poznavalci.

Ne spreglejte