Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 11. 2018,
13.59

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Nemčija Angela Merkel Annegret Kramp-Karrenbauer

Sreda, 7. 11. 2018, 13.59

5 let, 5 mesecev

Annegret Kramp-Karrenbauer bi kot naslednica Merklove poskrbela za dobro počutje v Nemčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Annegret Kramp-Karrenbauer | Foto Reuters

Foto: Reuters

Generalna sekretarka nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer, ki je ena od kandidatov za vodjo stranke po odhodu kanclerke Angele Merkel, je danes predstavila svoje načrte za prihodnost CDU. Kot je dejala, želi kot naslednica Merklove doseči, da se bodo ljudje v Nemčiji dobro počutili.

Kramp-Karrenbauerjeva, ki velja za zaveznico kanclerke, se je nekoliko ogradila od Merklove in dejala, da nekega obdobja ni mogoče poljubno nadaljevati, ga pa tudi ni mogoče razveljaviti. "Vsako obdobje ima svoje izzive," je poudarila. Dodala je, da "naslednik vedno stoji na ramenih svojega predhodnika" in da je odločilno, kaj naredi novega in kaj naredi bolje.

Angela Merkel
Novice Merklova se leta 2021 poslavlja od kanclerskega položaja

Je pa generalna sekretarka CDU obljubila, da bo izboljšala notranjo dinamiko stranke, ki jo v obdobju Merklove, v CDU znane tudi pod vzdevkom Mutti, kritizirajo zaradi pomanjkanja razprave in demokracije znotraj njenih vrst.

Merklova potrdila, da ne bo kandidirala

Deželna podružnica CDU v Posarju je Annegret Kramp-Karrenbauer medtem danes uradno imenovala za kandidatko za predsednico CDU. Šestinpetdesetletna Kramp-Karrenbauerjeva je po sedmih letih na položaju ministrske predsednice Posarja februarja prevzela položaj generalne sekretarke CDU.

Angela Merkel
Novice V Hessnu upad podpore stranki Angele Merkel in socialdemokratom

Merklova je prejšnji teden potrdila, da na decembrskem kongresu stranke ne bo znova kandidirala za vodjo Krščanskih demokratov (CDU) in da bo vodila vlado še do izteka mandata leta 2021. Poleg Kramp-Karrenbauerjeve so kandidaturo za vodenje CDU napovedali še zdravstveni minister Jens Spahn, nekdanji vodja skupne poslanske skupine unije v bundestagu Friedrich Merz in več manj znanih kandidatov.

bavarske volitve
Novice "Koalicijske partnerje Angele Merkel čaka boj za obstanek"

Uradno so za kandidata predlagali tudi že Merza in sicer lokalni odbor stranke v Fuldi, kot so potrdili danes. Medtem pa Spahn še ni uradni kandidat. Oba naj bi sicer za kandidata imenovala njuna lokalna odbora v soboto.

Časnik Spiegel ocenjuje, da so v primeru zmage Kramp-Karrenbauerjeve možnosti slednje za obstanek na čelu vlade dobre. Če pa bo vodenje stranke prevzel kdo od drugih kandidatov, ki sta kritika Merklove, pa bi se "lahko njeno vodenje vlade hitro končalo".

Marjan Šarec Angela Merkel
Novice Merklova: Če kje Slovenija potrebuje podporo, jo bo dobila #foto #video

Javnomnenjska raziskava, objavljena v ponedeljek, je pokazala, da več kot 60 odstotkov članov CDU podpira zamisel, da bi stranka po odhodu Merklove nadaljevala njeno sredinsko politiko.

Ne spreglejte