Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 6. 2024,
10.05

Osveženo pred

3 dni, 12 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

Natisni članek

Nato Evropska unija Evropski parlament italija Madžarska Viktor Orban Giorgia Meloni

Torek, 25. 6. 2024, 10.05

3 dni, 12 ur

Melonijeva in Orban hvalita odnose med državama, a na ravni EU se ne bosta povezala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08
Giorgia Meloni | V izjavi po srečanju je Melonijeva Madžarsko označila za dragoceno zaveznico in izpostavila skupne skrbi, od vse nižje stopnje rodnosti do migracij. Po drugi strani stališča obeh držav glede Ukrajine niso vedno skladna, je priznala premierka države, ki odločno podpira Kijev, medtem ko je Budimpešta zadržana do vojaške pomoči in sankcij proti Rusiji. | Foto Reuters

V izjavi po srečanju je Melonijeva Madžarsko označila za dragoceno zaveznico in izpostavila skupne skrbi, od vse nižje stopnje rodnosti do migracij. Po drugi strani stališča obeh držav glede Ukrajine niso vedno skladna, je priznala premierka države, ki odločno podpira Kijev, medtem ko je Budimpešta zadržana do vojaške pomoči in sankcij proti Rusiji.

Foto: Reuters

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na ponedeljkovem srečanju madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana pozdravila kot partnerja znotraj EU in zaveznika v Natu, obenem pa sta voditelja izpostavila tudi medsebojne razlike, zlasti glede Ukrajine. Orban je potrdil, da se njuni stranki na ravni Evropskega parlamenta ne bosta povezovali.

Melonijeva in Orban sta se v Rimu sestala pred srečanjem voditeljev EU. Ti se bodo v četrtek in petek sestali na prvem vrhu po volitvah v Evropski parlament. Madžarska se obenem pripravlja na prevzem predsedovanja Svetu EU 1. julija.

V izjavi po srečanju je Melonijeva Madžarsko označila za dragoceno zaveznico ter poudarila skupne skrbi, od vse nižje stopnje rodnosti do migracij. Po drugi strani stališča obeh držav glede Ukrajine niso vedno skladna, je priznala premierka države, ki odločno podpira Kijev, medtem ko je Budimpešta zadržana do vojaške pomoči in sankcij proti Rusiji.

Skupna stališča

"Zelo cenim stališče, ki ga je do zdaj zavzemala Madžarska, tako znotraj EU kot Nata, kjer je omogočila drugim članicam, zaveznicam, da so sprejele pomembne odločitve, tudi ko se ni popolnoma strinjala," je dejala v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi Orban je izpostavil skupna stališča, a obenem potrdil, da se njegova stranka Fidesz v Evropskem parlamentu ne bo pridružila politični skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), kjer sedijo Bratje Italije premierke Meloni.

Naklonjenost sodelovanju

"Ne moremo biti v strankarskem zavezništvu s protimadžarsko romunsko stranko," je dejal, pri čemer je imel v mislih romunsko nacionalistično Zavezništvo za enotnost Romunov (AUR). Kljub temu sta po njegovih besedah z Melonijevo naklonjena okrepljenemu sodelovanju evropskih desnih strank.

Melonijeva je na čelu ECR, ki se je po volitvah izoblikoval v tretjo največjo skupino v Evropskem parlamentu. Voditelji bodo na vrhu ta teden odločali tudi o zasedbi ključnih vodilnih mest v evropskih institucijah, pri čemer naj bi si Melonijeva glede na volilni uspeh želela večje teže tudi za svojo skupino.

Filozofija vključevanja

Orban je medtem kritiziral sistem, po katerem si vodilne položaje med sabo razdelijo politične skupine, ki prevladajo v parlamentu. "To je nasprotje filozofije vključevanja," je menil. "Institucije EU umešča na strankarsko-politično osnovo. Ker ni vključevanja, je izključevanje, in zato bodo nastale večina, manjšina, vlada in opozicija," je dodal.

Stranka Fidesz je bila sicer v preteklosti članica desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), ki ohranja vodilni položaj v parlamentu. Vendar pa je skupino leta 2021 zaradi notranjih sporov in obtožb na račun Madžarske glede nespoštovanja vladavine prava zapustila.

Volodimir Zelenski, mirovna konferenca
Novice Ukrajina in Moldavija začenjata pogajanja o vstopu v EU
Tanja Fajon
Novice Fajonova: Tudi Putin bo moral prej ko slej sesti za mizo
Pokrovsk, Ukrajina
Novice V novih ruskih napadih v Ukrajini več mrtvih in ranjenih
Ne spreglejte