Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 10. 2018,
12.50

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,87

16

Natisni članek

migranti Bosna in Hercegovina Hrvaška mejni prehodi Maljevac

Sreda, 24. 10. 2018, 12.50

5 let, 6 mesecev

Hrvaška policija s solzivcem odgovorila na napad migrantov #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,87

16

Migranti, ki so prenočili nedaleč od Velike Kladuše na zahodu BiH v bližini mejnega prehoda Maljevac s Hrvaško, so prebili prvi kordon mejne policije BiH, a so se ustavili pri drugem kordonu, poroča regionalna televizija N1. Kot dodaja, je mejni prehod Maljevac zaradi migrantov zaprt za promet, tja so napotili tudi enote hrvaške specialne policije, stanje iz zraka nadzoruje tudi policijski helikopter.

 

Med 150 in 200 migrantov je na mostu, ki iz BiH pelje proti mejnemu prehodu s Hrvaško, navaja N1. Migranti, med katerimi so tudi ženske in otroci, so precej vznemirjeni in se občasno spopadajo s policisti ter pozivajo k odprtju meje.

Na mostu se je zgodil tudi incident, v katerem se je eden od migrantov želel poškodovati s hladnim orožjem, migranti pa so hrvaško policijo tudi obmetavali s kamenjen, je po poročanju portala Index sporočilo hrvaško notranje ministrstvo.

Poškodovana dva policista

Približno 200 migrantov je pod policijskim nadzorom prenočilo na odprtem nedaleč od mejnega prehoda Maljevac, do katerega so v torek prispeli iz improviziranega migrantskega naselja v Veliki Kladuši. Zahtevali so, da jim omogočijo vstop na Hrvaško in nadaljevanje poti proti državam Zahodne Evrope, a so jih policisti BiH ustavili nekaj sto metrov od meje.

Migranti so popoldan prišli čisto do meje, kjer so jih s solzivcem pregnali hrvaški policisti. Po zadjih podatkih so migranti med mejama začeli postavljati šotore, zakurili pa so tudi ogenj, kar kaže, da bodo prenočili na tem območju. Na obeh straneh meje je tudi večje število tovornih vozil.

Po poročanju portala Index, so na mejni prehod prispele tudi enote hrvaške specialne policije. Hrvaško notranje ministrstvo je ob tem sporočilo, da sta bila v spopadu s skupino migrantov, ki jim ni uspelo vstopiti na Hrvaško, lažje poškodovana dva hrvaška policista.

Fotogalerija
1 / 9

V pretepih poškodovan tudi petletni otrok

V Zdravstvenem domu Velika Kladuša so potrdili, da so pripravljeni, če bi se stanje na meji poslabšalo. Do zdaj so že oskrbeli nekaj migrantov, ki so bili v pretepih poškodovani. na opazovanju ostajajo trije, med njimi petletni otrok, je za N1 povedala glavna medicinska sestra zdravstvenega doma.

migranti
Novice V spopadih med migranti v BiH posredovala policija

Preprečili so jim izstop iz vlaka v Bihaću

Tiskovna predstavnica ministrstva za notranje zadeve unsko-sanskega kantona Snežana Galić je danes izjavila, da se je nekaj migrantov poskušalo prebiti mimo policijskih ovir, a so jih ustavili in vrnili v migrantsko skupino. Galićeva je napovedala, da bodo migrante poskušali prepričati, da se vrnejo v migrantske centre v BiH.

Maljevac Velika Kladuša meja migranti | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zasilni čoln, plovilo, reševanje
Novice V brodolomu čolna z migranti blizu turške obale dva mrtva

Policisti BiH so minulo noč približno 90 migrantom preprečili izstop z vlaka v Bihaću, kamor so prispeli iz Sarajeva. Poveljnik policije v unsko-sanskemu kantonu Mujo Koričić je dejal, da bodo v dogovoru z vlado BiH prepovedali prihod migrantov na območje kantona ter da bodo nadzirali vsa vozila na vpadnicah v Bihać. Voznike avtobusov so opozorili, naj ne sprejemajo migrantov.

Oblasti v Sarajevu so v torek objavile, da je v BiH od začetka leta do 20. oktobra vstopilo približno 19.500 migrantov, policija pa je v tem času preprečila vstop 13.300 migrantom. Največ migrantov v BiH je na območju unsko-sanskega kantona - med 2500 in 3000.

Kakšno je stanje v Beli krajini

Ekipa Planet TV je obiskala Belo krajino, kjer migranti prečkajo mejo. Kakšno je stanje tam:

 

Maljevac Velika Kladuša meja migranti | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hrvaška policija
Novice Svet Evrope zahteva od Hrvaške: Ustavite policijsko nasilje nad migranti
turčija
Novice V prometni nesreči tovornjaka z migranti v Turčiji najmanj 22 mrtvih
begunci migranti čoln
Novice Pred obalo Turčije najmanj pet žrtev nesreče čolna z migranti
Ne spreglejte