Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 4. 2015,
11.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ISIS Islamska država Al Kaida Sirija Irak

Četrtek, 2. 4. 2015, 11.03

8 let

Med teroristi 25 tisoč tujcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Število tujih borcev še nikoli ni bilo tako visoko, med borci so tudi ženske.

Združeni narodi so objavili poročilo, v katerem navajajo, da je v zadnjem letu število tujcev, ki so se pridružili terorističnim skupinam, naraslo za 71 odstotkov. Večina se jih je pridružila vrstam Al Kaide in četam Islamske države v Iraku in Siriji. Poročilo navaja številko več kot 25 tisoč tujcev stotih različnih nacionalnosti.

Opozarjajo, da je problem v zadnjih treh letih postal že pereč in da je dotok tujih borcev v teroristične organizacije "visok kot še nikoli v zgodovini". V zadnjem desetletju je namreč številka narastla z nekaj tisoč na več deset tisoč.

Borci tudi z Maldivov in Finske Največ tujih borcev je v dveh organizacijah v Siriji in Iraku, med borci Isisa in Fronte Al Nusra – skupno naj bi jih bilo 20 tisoč. Poleg tega je okoli 6500 borcev po poročanju obveščevalcev aktivnih še v Afganistanu, nekaj sto jih je še v Jemnu, Libiji, Pakistanu, okoli sto pa v sahelskih državah severne Afrike in na Filipinih.

Nikoli se tudi še ni zgodilo, da bi tujci med terorističnimi borci prihajali iz tako različnih držav. Prihajajo iz stotih držav, kar je skoraj polovica vseh držav na svetu. Največ jih je iz Tunizije, Maroka, pa tudi iz Francije in Rusije, povečuje se tudi število borcev iz držav, ki sicer niso bile na takih seznamih: Maldivi, Finska ter Trinidad in Tobago.

Razlog za to je dosegljivost globalnega potovanja, kar pomeni tudi večjo nevarnost, ko se bodo borci vračali v svoje domovine. Zato poročilo predlaga preventivo, preprečevanje potovanj na fronto, preprečevanje radikalizma in rekrutiranja. Opozarjajo tudi, da je le deset odstotkov tujih borcev v terorističnih organizacijah identificiranih v obveščevalnih informacijah, ki si jih izmenjujejo države, zato pozivajo k večji izmenjavi informacij.

Seznami potencialnih borcev na letališčih Ena izmed takih potez je seznam 12.500 posameznikov, ki ga je Evropska skupnost izročila Turčiji. Na seznamu so simpatizerji z Islamsko državo, ki bi lahko prek Turčije potovali v Sirijo in se pridružili islamistom.

Seznam so predali turškim obmejnim organom, da bi lahko na letališčih, ki so ponavadi vstopna točka v Turčijo za potovanje proti Siriji, nadzorovali potencialne potnike k teroristom. "Turki so se pritožili, da na letališčih ne morejo preverjati tako dolgih seznamov," je za AP dejala Jytte Klausen, vodja projekta Western Jihadism Project in profesorica na Harvardu.

Opozarja tudi, da se je pot do Sirije nekoliko spremenila. "Res je, da je najlažje potovati v Turčijo in nato z avtobusom v Sirijo, a zaznali smo tudi povečano število potovanj potencialnih borcev prek Španije in Severne Afrike," je razložila. Razlog za to je verjetno dejstvo, da se je Islamska država razširila tudi na Libijo, pridružila pa se jim je tudi organizacija Boko Haram v Afriki.

Ženske niso le žene, so tudi borke Med tujimi borci so tudi ženske. Do zdaj je bilo znano, da se borijo na strani kurdskih sil v Siriji in Iraku, v zadnjem času pa so na dan prišli podatki, da se pridružujejo tudi enotam asirskih kristjanov v Siriji, ki se borijo proti islamistom.

Poročajo tudi o spremembi položaja žensk znotraj Islamske države. Ravno zaradi večjega števila tujk, ki so prvotno v Sirijo pripotovale kot islamistične neveste, se je zdaj po poročanju Al Jazeere izkazalo, da islamisti izobražene ženske izkoriščajo tudi v druge namene.

Poročila navajajo, da vse več Zahodnjakinj, ki so odpotovale v Sirijo, deluje v bolnišnicah kot medicinske sestre. Obveščevalci z gotovostjo trdijo, da so tam vsaj štiri Britanke. Skupaj je v Sirijo odpotovalo devet britanskih študentk medicine, ki gotovo niso le džihadistične neveste. Poleg tega naj bi ženske delovale v logistiki, pa tudi pri zbiranju obveščevalnih podatkov.

"Številne Zahodnjakinje, ki so odpotovale v Islamsko državo, so pred tem izrazile pripravljenost za boj. Njihova želja ni bila, da bi bile džihadistične neveste, temveč džihadistične borke," je za Al Jazeero razložila Jayne Huckerby z univerze Duke.

Premik v razmišljanju islamistov o vlogi žensk kaže tudi poročilo, da so ustanovili posebno žensko enoto, ki naj bi nadzorovala in aretirala ženske, ki ne spoštujejo islamističnih moralnih vrednot.

Prav tako o tujkah med borci poročajo iraški obveščevalci. "Ni jih mnogo, a začele so prihajati na frontne linije, opazili smo jih recimo v bojih v okolici Sinjarja," je dejal Rafat Salim Rajkoni, vodja vojaške obveščevalne službe kurdskih pašmerg. Po naglasu njihove arabščine v telefonskih klicih, ki so jih prestregli, vedo, da so tujke.

Ocenjujejo, da se je islamistom pridružilo okoli 500 žensk iz zahodnih držav.

Ne spreglejte