Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 7. 2024,
8.33

Osveženo pred

7 ur, 24 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,66
ZDA Kamala Harris Joe Biden volitve J. D. Vance Donald Trump

Natisni članek

Sobota, 27. 7. 2024, 8.33

7 ur, 24 minut

Med republikanci so se pojavili dvomi glede izbire J. D. Vancea za podpredsednika ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,66
Donald Trump, J. D. Vance, Donald Trump mlajši in Eric Trump | Je bil J. D. Vance res najboljša izbira?  | Foto Guliverimage

Je bil J. D. Vance res najboljša izbira?

Foto: Guliverimage

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek na televiziji Fox News zatrdil, da ne načrtuje menjave svojega podpredsedniškega kandidata J. D. Vancea, čeprav se je senator iz Ohia zapletel v kontroverznosti zaradi preteklih izjav, ankete pa kažejo, da ga večina Američanov ne podpira. Med republikanci so se zato pojavili dvomi glede izbire.

Trump je Vancea za podpredsedniškega kandidata izbral prvi dan republikanske konvencije v Milwaukeeju, le dva dni potem, ko je bil nanj izveden poskus atentata. Analitiki televizije MSNBC menijo, da je bil tisti trenutek tako prepričan v zmago na novembrskih volitvah, da je le iskal nekoga, ki deli njegovo ideologijo in mu bo poslušen, ne pa nekoga, ki bi mu lahko zagotovil dodatne glasove.

Republikanci niso zadovoljni

"Vance navdušuje volivce, vendar le tiste volivce, ki jih že navdušuje Trump. K mizi ne prinaša nobenih novih volivcev," je za medij The Hill izrazil eden od nezadovoljnih republikanskih kongresnikov, ki niso želeli biti imenovani. Tradicionalni republikanci med drugim nasprotujejo Vanceu, ker ne podpira pomoči za Ukrajino, ne privlači zmernih volivcev ali volivk in ne širi volilne baze. Nobeden od njih sicer ni želel tega javno povedati, poroča The Hill.

Še posebej zaskrbljeni so zdaj, ko je predsednik Joe Biden odstopil od tekme za ponovno izvolitev in predal štafeto Kamali Harris, kar je vlilo veliko nove energije v demokratsko stranko.

Najpomembnejše za podpredsedniškega kandidata v ZDA je bilo sicer običajno, da kandidatu za predsednika ne dela škode. Vance pa je po poročanju medijev zadnje dni večkrat razburil volivce, predvsem s starejšimi izjavami, ki jih zdaj nekateri obujajo iz spominov. Med drugim z izjavo, da bi morali državljani brez otrok plačevati višje davke, kar sicer že plačujejo, ker ne dobivajo olajšave za otroka. "Moramo nagrajevati dobre stvari in kaznovati slabe in posameznike brez otrok bi morali bolj obdavčiti," je dejal leta 2021.

Harrisovo napadel, ker nima bioloških otrok 

Istega leta je podpredsednico Harrisovo napadel, ker nima bioloških otrok, ampak le dve posvojeni hčerki. "Državo nam vodijo demokrati, ki so kup dam z mačkami in brez otrok, razočarane nad življenjem in izbirami, ki so jih sprejele, in željo, da smo razočarani tudi drugi," je izjavil za televizijo Fox News.

Prav tako leta je 2021 izjavil, da bi morali starši dobiti dodaten glas na volitvah v imenu svojih mladoletnih otrok.

Vance je v petek za radijsko oddajo Megyn Kelly dejal, da so bile njegove izjave sarkastične, mediji pa jih potvarjajo. Zatrdil je, da ne kritizira ljudi brez otrok, ampak demokratsko stranko, ki je proti družinam in proti otrokom.

Donald Trump atentat
Novice FBI potrdil, da je Donalda Trumpa med poskusom atentata zadela krogla
Melania Trump
Trendi Melania Trump bo izdala knjigo spominov
Kamala Harris
Novice Donald Trump želi Kamali Harris onemogočiti dostop do Bidnovega denarja za kampanjo
republikanski kandidat za podpredsednika J.D. Vance
Novice J. D. Vance v govoru na konvenciji v bran navadnim Američanom
Ne spreglejte