Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 3. 2021,
9.22

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

4

Natisni članek

Koronavirus cepljenje cepivo Evropska unija Združeno kraljestvo

Sreda, 10. 3. 2021, 9.22

3 leta, 1 mesec

Med Londonom in Brusljem izbruhnil nov spor glede cepiv

EU do konca marca dodatnih štiri milijone odmerkov cepiva Pfizerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

4

covid cepivo rusija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska komisija je s farmacevtskima podjetjema Pfizer in BioNTech dosegla dogovor o dobavi dodatnih štirih milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 v naslednjih dveh tednih, je danes sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Med Veliko Britanijo in Evropsko unijo pa je izbruhnil nov spor glede cepiv, potem ko je predsednik Evropskega sveta Charles Michel trdil, da je Otok prepovedal izvoz cepiv proti covidu-19. Britanski zunanji minister Dominic Raab je v pismu Michelu zavrnil očitke, češ da gre za popolnoma napačno trditev.

Dodatna pošiljka cepiva bo namenjena najbolj prizadetim območjem v uniji, kjer so žarišča novih, bolj agresivnih različic novega koronavirusa. Državam članicam bo pomagala v prizadevanjih za nadzor nad širjenjem novih različic virusa, ciljno cepljenje zlasti v obmejnih regijah pa bo pomagalo zagotoviti ali obnoviti prost pretok blaga in ljudi, kar je ključno za delovanje zdravstvenih sistemov in enotnega trga, je sporočila predsednica komisije, poroča STA.

V regijah, kot so Tirolska v Avstriji, Nica in Moselle v Franciji, Bolzano v Italiji ter nekateri deli Bavarske in Saške v Nemčiji, pa tudi v številnih drugih državah članicah, se je število okužb in hospitalizacij v zadnjih tednih strmo povečalo, zaradi česar so države članice sprejele stroge ukrepe, nekatere so znova uvedle nadzor na notranjih mejah.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v objavi na blogu v torek kritiziral očitke glede cepilnega nacionalizma na račun EU in stopil v bran mehanizmu, ki omogoča blokado izvoza cepiv, če podjetje ne izpolni obvez do povezave. "Združeno kraljestvo in ZDA sta uvedla popolno prepoved izvoza cepiva in sestavin cepiv, ki jih proizvedeta na svojih tleh," je kritiziral politike drugih držav, navaja STA.

London zanika, da je blokiral izvoz cepiva

London je hitro zavrnil očitke iz Bruslja. Raab je v zvezi s tem tudi pisal Michelu, saj je želel razčistiti zadevo. "Britanska vlada ni blokirala izvoza niti enega odmerka cepiva proti covid-19. Kakršnokoli omenjanje britanske prepovedi izvoza ali omejitev glede cepiv je popolnoma napačno," je zapisal. "Skupaj se soočamo s to pandemijo," je še poudaril po pisanju STA.

Brazilija, koronavirus
Novice V Braziliji bolnišnice na robu zloma, v torek umrlo skoraj dva tisoč ljudi

Britansko zunanje ministrstvo je zaradi očitkov na pogovor povabilo tudi predstavnika EU v Veliki Britaniji. V pojasnilu so sporočili, da so ga na srečanje povabili, ker da so se te napačne trditve večkrat ponovile na različnih ravneh v EU in Evropski komisiji.

EU pod velikim pritiskom zaradi počasne dobave cepiv

To je zadnji v nizu sporov med Otokom in EU glede cepiv. EU je pod veliko pritiska glede domnevno počasne dobave cepiv, medtem ko Velika Britanija velja za bolj uspešno. Bruselj za svoje težave delno krivi britansko-švedsko družbo AstraZeneca, ki ni dostavila obljubljene količine cepiv. Prav to je v veliki meri botrovalo odločitvi EU, da vzpostavi mehanizem za nadzor izvoza cepiv − če podjetje ne izpolni obveznosti do EU, izvoza ni mogoče dovoliti, navaja STA. 

V tej luči so se konec januarja Bruselj, Dublin in London zapletli v spor, ko je EU razkrila načrte glede predloga za sprožitev enega od členov severnoirskega protokola, ki v skrajnem primeru dopušča uvedbo trde meje na irskem otoku. Na ta način je želela nadzorovati izvoz cepiv iz EU na Severno Irsko, da ta ne bi postala "stranska vrata" za pošiljanje cepiv iz EU na celinski del Združenega kraljestva. Zaradi glasne kritike je morala EU hitro spremeniti svoje načrte, še poroča STA. 

Ne spreglejte