Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 3. 2021,
7.31

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,70

37

Natisni članek

Hrvaška Koronavirus Brazilija

Sreda, 10. 3. 2021, 7.31

3 leta, 1 mesec

V Braziliji bolnišnice na robu zloma, v torek umrlo skoraj dva tisoč ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,70

37

Brazilija, koronavirus | Skupno je doslej v Braziliji umrlo že 268.370 obolelih s covidom-19, kar je za ZDA najvišje število na svetu. Okužb z novim koronavirusom so od začetka pandemije potrdili 11,1 milijona, v zadnjem dnevu več kot 70.700. | Foto Reuters

Skupno je doslej v Braziliji umrlo že 268.370 obolelih s covidom-19, kar je za ZDA najvišje število na svetu. Okužb z novim koronavirusom so od začetka pandemije potrdili 11,1 milijona, v zadnjem dnevu več kot 70.700.

Foto: Reuters

V Braziliji je v torek umrlo skoraj 2.000 covidnih bolnikov, kar je največ doslej v enem dnevu. Ob zaostrovanju epidemioloških razmer v državi so bolnišnice na robu zloma, cepljenje pa napreduje le počasi.

21:04

Ema o primeru v Avstriji

14:59

Spor glede cepiv

14:58

Razmere na Poljskem

11:45

Šole v Los Angelesu

10:53

Poskusno sproščanje v Avstriji

  • 21:04

    Ema o primeru v Avstriji

    Cepivo AstraZenece glede na preliminarno preiskavo Evropske agencije za zdravila (Ema) ni povzročilo smrti medicinske sestre v Avstriji, o kateri so poročali pred dnevi, so danes sporočili iz Eme.

    "Trenutno ni znakov, da bi cepljenje povzročilo ta zdravstvena stanja, ki niso med stranskimi učinki," so zapisali v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani Eme. Gre za strjevanje krvi, zaradi katerega je deset dni po cepljenju s cepivom AstraZenece umrla 49-letna medicinska sestra v Avstriji, in pljučno embolijo, zaradi katere so morali po cepljenju v bolnišnico sprejeti še 35-letnico.

  • 16:49

    V Srbiji digitalna potrdila

    V Srbiji so pripravili digitalna potrdila o cepljenju proti covidu-19, kar bo srbskim državljanom omogočilo lažje gibanje in potovanje izven države, je danes sporočila srbska ministrica za trgovino, turizem in telekomunikacije Tatjana Matić. Pogovori o medsebojnem priznavanju tovrstnih potrdil naj bi zanimali več držav, tudi Slovenijo.

    Ministrica Matić je za srbske medije po poročanju tiskovne agencije Tanjug pojasnila, da digitalna potrdila niso covidni potni listi.

  • 14:59

    Spor glede cepiv

    Med Veliko Britanijo in EU je izbruhnil nov spor glede cepiv, potem ko je predsednik Evropskega sveta Charles Michel trdil, da je Otok prepovedal izvoz cepiv proti covidu-19. Britanski zunanji minister Dominic Raab je v pismu Michelu zavrnil očitke, češ da gre za popolnoma napačno trditev. Kasneje se je odzval tudi britanski premier Boris Johnson.

    Johnson je v parlamentu zatrdil, da Velika Britanije ni blokirala izvoza niti enega odmerka cepiva proti covidu-19 ali sestavin za cepivo. "V tej pandemiji smo v boju za globalno zdravje vsi na isti strani. Nasprotujemo cepilnemu nacionalizmu v vseh oblikah," je še dejal britanski premier.

    Michel je v objavi na blogu v torek kritiziral očitke glede cepilnega nacionalizma na račun EU in stopil v bran mehanizmu, ki omogoča blokado izvoza cepiv, če podjetje ne izpolni obvez do povezave. "Združeno kraljestvo in ZDA sta uvedla popolno prepoved izvoza cepiva in sestavin cepiv, ki jih proizvedeta na svojih tleh," je kritiziral politike drugih držav.

    London je hitro zavrnil očitke iz Bruslja. Raab je v zvezi s tem tudi pisal Michelu, saj je želel razčistiti zadevo. "Britanska vlada ni blokirala izvoza niti enega odmerka cepiva proti covidu-19. Kakršnokoli omenjanje britanske prepovedi izvoza ali omejitev glede cepiv je popolnoma napačno," je zapisal.

    "Skupaj se soočamo s to pandemijo," je še poudaril. Britansko zunanje ministrstvo je zaradi očitkov na pogovor povabilo tudi predstavnika EU v Veliki Britaniji. V pojasnilu so sporočili, da so ga na srečanje povabili, ker da so se te napačne trditve večkrat ponovile na različnih ravneh v EU in Evropski komisiji.

    To je zadnji v nizu sporov med Otokom in EU glede cepiv. EU je pod velikim pritiskom glede domnevno počasne dobave cepiv, medtem ko Velika Britanija velja za uspešnejšo. Bruselj za svoje težave delno krivi britansko-švedsko družbo AstraZeneca, ki ni dostavila obljubljene količine cepiva.

    Prav to je v veliki meri botrovalo odločitvi EU, da vzpostavi mehanizem za nadzor izvoza cepiv - če podjetje ne izpolni obveznosti do EU, izvoza ni mogoče dovoliti. V tej luči so se konec januarja Bruselj, Dublin in London zapletli v spor, ko je EU razkrila načrte glede predloga za sprožitev enega od členov severnoirskega protokola, ki v skrajnem primeru dopušča uvedbo trde meje na irskem otoku.

    Na ta način je želela nadzorovati izvoz cepiv iz EU na Severno Irsko, da ta ne bi postala "stranska vrata" za pošiljanje cepiv iz EU na celinski del Združenega kraljestva. Zaradi glasne kritike je morala EU hitro spremeniti svoje načrte, poroča STA.

  • 14:58

    Razmere na Poljskem

    Na Poljskem so v zadnjih 24 urah potrdili 17.260 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od lanskega novembra, je sporočilo poljsko ministrstvo za zdravje. Zaradi naraščanja števila okužb oblasti v Varšavi ne izključujejo možnosti nadaljnjega zaostrovanja epidemioloških ukrepov.

    Na Poljskem je v zadnjem dnevu umrlo 398 bolnikov s covidom-19, skupaj doslej od začetka pandemije skoraj 46.000. Število aktivnih primerov, ki se je v večjem delu januarja in februarja gibalo pri približno 200.000, se je povečalo na več kot 270.000. V bolnišnicah se zdravi skoraj 18.400 covidnih bolnikov, več kot 1900 jih je priključenih na ventilatorje.

    Oblasti naraščanje števila okužb pripisujejo predvsem širjenju britanske različice novega koronavirusa in "večji sproščenosti" Poljakov glede spoštovanja epidemioloških ukrepov.

    Poljska je lani ob začetku pandemije sprejela stroge ukrepe in v prvem valu ni bila huje prizadeta, v drugem valu pa je zabeležila visoko rast okužb. Po strogih omejitvenih ukrepih je vlada februarja te ublažila, med drugim je odprla nakupovalna središča, muzeje, hotele in gledališča. Vendar pa je ukrepe zaradi vnovičnega naraščanja okužb v zadnjih nekaj tednih v dveh regijah na severu države znova zaostrila.

    Na Poljskem so v zadnjem tednu pospešili cepljenje prebivalstva proti novemu koronavirusu, in sicer dnevno cepijo 85.000 ljudi. Doslej so uporabili več kot štiri milijone odmerkov cepiva, več kot 1,4 milijona ljudi pa je že prejelo dva odmerka, piše STA.

     

  • 11:45

    Šole v Los Angelesu

    V Los Angelesu, ki velja za drugi največji šolski okraj v državi, bodo predvidoma aprila po skoraj letu dni, ko se je v ZDA izobraževanje zaradi pandemije covid-19 v veliki meri preselilo na splet, ponovno odprli šole. Sredi aprila bodo vrata odprli vrtci in osnovne šole, srednje šole jim bodo sledile konec aprila.

    Odločitev o odprtju šol v Los Angelesu je posledica dogovora med pristojnimi mestnimi oblastmi ter sindikatom učiteljev. Je pa dogovor odvisen od cepljenja šolskega osebja proti covid-19 ter odprave omejitev za zajezitev okužb z novim koronovirusom v Los Angelesu. Prav tako ga morata še odobriti šolski odbor in člani učiteljskega sindikata v Los Angelesu.

    "Ponovno odpiranje šol mora temeljiti na najvišjih standardih varnosti za preprečevanje okužb z novim koronavirusom v šolah, nadaljnjem zmanjševanju okužb v družbi ter dostopu do cepljenja za šolsko osebje," je zapisano v torkovi skupni izjavi odbora in sindikata, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Ponovno odpiranje v ZDA se zelo razlikuje tako med posameznimi zveznimi državami v ZDA kot med javnimi, zasebnimi in verskimi šolami. V New Yorku, ki je največji šolski okraj, so s postopnim odpiranjem šol začeli decembra lani.

    Ameriški center za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) je že pozval k odpiranju šol za 55 milijonov učencev in dijakov v javnih šolah v ZDA. Ob tem so menili, da odpiranje šol ne sme biti pogojeno z dostopom učiteljev do cepljenja proti covid-19.

    V ZDA so doslej bodisi z enim ali dvema odmerkoma cepiva proti covid-19 cepili več kot 61 milijonov ljudi, kar predstavlja 24 odstotkov odraslih.

    Los Angeles velja za območje, ki ga je pandemija covid-19 v Kaliforniji zelo prizadela. Sama Kalifornija je zvezna država v ZDA, kjer so zabeležili največ smrtnih žrtev zaradi bolezni covid-19 v državi. (STA)

  • 10:53

    Poskusno sproščanje v Avstriji

    V avstrijski zvezni deželi Predarlsko bodo prihodnji ponedeljek začeli s poskusnim sproščanjem ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Glavar Predarlskega Markus Wallner je v torek zvečer napovedal, da bodo od ponedeljka dalje ob določenih pogojih odprli gostinstvo, dovoljene bodo prireditve ter mladinski športi.

    V zvezni državi na zahodu Avstrije je sedemdnevna incidenca okužb 73, kar je bistveno manj od tiste za vso državo, ki je 184.

    "S tega izhodišča lahko dobro utemeljimo sprejem odgovornih, postopnih ukrepov," je po pogajanjih z avstrijsko vlado na Dunaju dejal Wallner. Ob tem je izpostavil, da je izredno pomembno odgovorno ravnanje posameznikov.

    V Predarlskem bodo lahko v gostinstvu od ponedeljka sprejemali goste tako v notranjih kot tudi na zunanjih površinah. Dovoljene bodo prireditve s polovično zasedenostjo kapacitet, a je število obiskovalcev omejeno na sto. Za otroke in mladino bodo dovoljena druženja v manjših skupinah ter športni treningi brez tesnih stikov.

    Da bi preprečili širjenje okužb z virusom sars-cov-2 bo treba pred vstopom pokazati negativni test na okužbo, ki ne bo starejši od 48 ur, spoštovati ustrezno medsebojno razdaljo, nositi zaščitne maske. Obvezna bo tudi registracija obiskovalcev. Še naprej na Predarlskem ostaja v veljavi policijska ura od 20. ure dalje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

    V preostali Avstriji bodo restavracije in kulturne ustanove še naprej zaprte, prav tako bodo še naprej prepovedana mladinska srečanja. Po napovedih naj bi avstrijska vlada prihodnji teden govorila o morebitnem novem sproščanju protikoronskih ukrepov, a ti načrti zaradi naraščanja novih okužb že visijo na nitki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    V Avstriji so v zadnjih 24 urah opravili približno 280 tisoč testov ter okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 2.528 osebah. Število novih okužb je tako stabilno, a še vedno zelo visoko. Hkrati je v zadnjih 24 urah umrlo 19 covidnih bolnikov, se je pa bistveno zmanjšalo njihovo število na intenzivni negi. V primerjavi z dnevom prej za 23, na spletni strani poroča avstrijski Krone Zeitung.

    Od začetka epidemije v Avstriji je umrlo 8.776 covidnih bolnikov. Prav pred skoraj letom dni, 12. marca lani, je v eni od dunajskih bolnišnic umrl prvi covidni bolnik v Avstriji, 69-letni moški, še poroča Krone. (STA)

Glede na podatke zdravstvenega ministrstva so v torek zabeležili 1.972 smrti zaradi covida-19. Pred tem je največ covidnih bolnikov v enem dnevu umrlo 3. marca, ko je življenje izgubilo nekaj več kot 1.900 okuženih z novim koronavirusom.

V državi se obenem močno zaostrujejo razmere v bolnišnicah. Intenzivne enote so v prestolnicah 25 od 27 zveznih držav več kot 80-odstotno zasedene.

"Boj proti covidu-19 je bil izgubljen leta 2020 in niti najmanjše možnosti ni, da bi te tragične okoliščine obrnili v prvi polovici leta 2021," je za AFP dejal epidemiolog Jesem Orellana z inštituta za javno zdravje. "Največ, kar lahko naredimo, je upati na čudež množičnega cepljenja ali radikalne spremembe upravljanja pandemije," je dodal in menil, da trenutno Brazilija predstavlja "grožnjo človeštvu".

Bolsonaro: Nehajte se pritoževati

Predsednik Jair Bolsonaro, ki zanemarja nasvete strokovnjakov glede boja proti novemu koronavirusu, je minuli teden pozval Brazilce, naj se nehajo pritoževati glede covida-19, in obnovil napade na omejitvene ukrepe.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je državo pozval, naj sprejme odločnejše ukrepe, sicer bi lahko stanje v njej vplivalo na sosednje in tudi bolj oddaljene države.

Cepljenje proti covidu-19 v državi medtem poteka počasi. Prvi odmerek cepiva je prejelo 8,6 milijona ljudi oz. približno štirje odstotki prebivalstva. V uporabi sta kitajsko cepivo CoronaVac in cepivo AstraZenece.

Na Hrvaškem največ novih okužb od sredine januarja

Medtem so v sosednji Hrvaški v minulih 24 urah ob 7.499 testih potrdili 962 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrli so štirje bolniki s covid-19, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite. V sosednji državi je objavljeno število na novo okuženih najvišje od 12. januarja, ko so zabeležili 980 novih okužb.

Minulo sredo so v sosednji državi potrdili 747 novih okužb, v sredo pred štirinajstimi dnevi pa 688, je povedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak. Poudaril je, da so v prvih treh dneh tega tedna v državi potrdili za 25 odstotkov več novih okužb kot v prvih treh dneh prejšnjega tedna. 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev znaša 171,6, navaja STA.

Bodo zaostrili ukrepe?

Novinarje je zanimalo, ali nameravajo oblasti zaradi širjenja okužb s 15. marcem zaostriti ukrepe. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je povedal, da bodo odločitev objavili do konca tedna, morebitne zaostritve ukrepov pa bi lahko uveljavili samo za določena območja, kjer število okužb narašča, kot je to v zadnjem času v Dubrovniško-neretvanski županiji. "Osredotočili se bomo bolj na žarišča kot na uveljavitev restriktivnih ukrepov za celotno državo," je povedal Božinović, ki je tudi vodja nacionalnega štaba civilne zaščite, poroča STA.

Protitelesa ima približno četrtina prebivalcev

Serološka raziskava, ki so jo izvedli med drugim valom epidemije bolezni covid-19 na Hrvaškem, je pokazala, da ima protitelesa na novi koronavirus približno četrtina prebivalcev, je dejal Capak in napovedal, da bodo podrobnosti o ugotovitvah predstavili v petek, še navaja STA.

Covid-19
Novice Alarm zaradi laži, ki ogrožajo konec epidemije

Na Hrvaškem je trenutno 3.981 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 807 covidnih bolnikov, od tega jih je 82 na ventilatorjih. Od 25. februarja lani so potrdili 248.061 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 5.625 bolnikov.

EU do konca marca dodatnih štiri milijone odmerkov cepiva Pfizerja

Evropska komisija je s farmacevtskima podjetjema Pfizer in BioNTech dosegla dogovor o dobavi dodatnih štirih milijonov odmerkov cepiva proti bolezni covid-19 v naslednjih dveh tednih, je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Belgija, Puurs, tovarna farmacevtske družbe Pfizer v Belgiji, kjer proizvajajo cepivo proti covid-19. Foto: Pfizer

Dodatna pošiljka cepiva bo namenjena najbolj prizadetim območjem v uniji, kjer so žarišča novih, bolj agresivnih različic novega koronavirusa.

Državam članicam bo pomagala v prizadevanjih za nadzor nad širjenjem novih različic virusa, ciljno cepljenje, zlasti v obmejnih regijah, pa bo pomagalo zagotoviti ali obnoviti prost pretok blaga in ljudi, kar je ključno za delovanje zdravstvenih sistemov in enotnega trga, je sporočila predsednica komisije.

V regijah, kot so Tirolska v Avstriji, Nica in Moselle v Franciji, Bolzano v Italiji ter nekateri deli Bavarske in Saške v Nemčiji, pa tudi v številnih drugih državah članicah se je število okužb in hospitalizacij v zadnjih tednih strmo povečalo, zaradi česar so države članice sprejele stroge ukrepe, nekatere so znova uvedle nadzor na notranjih mejah. (STA)

Na Hrvaškem so doslej uporabili 233.128 odmerkov Pfizerjevega, Moderninega in AstraZenecinega cepiva. Cepili so 209.067 ljudi, med njimi 64.061 z dvema odmerkoma. Pričakujejo, da bodo do konca marca dobili še nekaj več kot 743 tisoč odmerkov cepiva vseh treh proizvajalcev.

Hrvaška ponudila pomoč evropskim državam

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je potrdil, da so pripravljeni sprejeti določeno število covidnih bolnikov iz Češke in Poljske, kjer so zaradi širjenja okužb v zdravstvene ustanove pod velikim pritiskom. Hrvaški premier Andrej Plenković je v torek dejal, da je premierjema Češke in Slovaške, Andreju Babišu in Igorju Matoviču, izrazil pripravljenost Hrvaške, da sprejme približno deset covidnih bolnikov iz teh dveh držav, še poroča STA.

Ne spreglejte