Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
10. 8. 2015,
6.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ugrabitev

Ponedeljek, 10. 8. 2015, 6.47

8 let

Med iskanjem ugrabljenega Hrvata umrla dva specialca

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V nedeljo popoldne se je iztekel rok, ki so ga islamisti postavili za v Egiptu ugrabljenega Hrvata Tomislava Salopeka. Njegova usoda ni znana.

Hrvaška vlada si prizadeva storiti vse za rešitev ugrabljenega 30-letnika, o podrobnostih pa hrvaški politični vrh ne govori.

Islamisti so v petek rok podaljšali za 48 ur, iztekel se je v nedeljo zvečer. Novih informacij o tem, kaj se je zgodilo s Salopekom, ni. Nekateri mediji so že v nedeljo poročali, da naj bi ga usmrtili in posnetek objavili na spletu.

Predvidevajo, da je živ Egiptovske oblasti so na polotoku Sinaj sprožile vojaško-policijsko akcijo iskanja Salopeka. V akciji sta umrla dva specialca, člana protiteroristične enote, trije pa so ranjeni, potem ko je njihovo vozilo v mestu Assiut na Sinaju zapeljalo na mino, ki so jo najverjetneje nastavili pripadniki Islamske države, da bi ustavili napredovanje varnostnih sil še globlje na ozemlje pod nadzorom islamistov. Egiptovske oblasti so smrti potrdile, a dodale, da to iskalne akcije ugrabljenega Hrvata ne bo ustavilo, piše Večernji list.

"Našli smo neke nove dokaze, sledi, ki jih preiskujemo in poskušamo ga najti," je za hrvaški Jutarnji list povedal predstavnik egiptovskega zunanjega ministrstva Ahmed Abu Zeid. Na vprašanje, ali je Salopek še živ, je odvrnil, da poskušajo to ugotoviti: "Predvidevam, da bi že objavili, če ne bi bil več živ."

Abu Zeid je dodal, da zahteve islamistov niso resne, saj so zelo splošne in se ne ve, na koga se nanašajo. "Gre samo za to, da poskušajo prikazati, da imajo nek cilj," meni.

Medtem ko akcija še poteka, je usoda Hrvata neznana. Mediji v Egiptu po poročanju Večernjega lista pišejo, da še vedno obstaja upanje, čeprav se teroristi niso oglasili vse od petka.

Ugrabljen na poti v službo Jutarnji list je predstavil tudi rekonstrukcijo ugrabitve Salopeka, ta je v Egiptu delal kot geodet za francosko podjetje CGG. Ugrabili so ga 22. julija na poti v službo. Ugrabile naj bi ga štiri zamaskirane osebe. Podjetju CGG naj bi ugrabitelji poslali elektronsko pošto s Salopekovega naslova, da zahtevajo izpustitev članov ekstremistične skupine Pokrajina Sinaj iz zapora. Zadnje sledi za avtomobilom ugrabiteljev naj bi se izgubile v mestu Al Alamain na severu Egipta.

Egiptovska veja Islamske države je v sredo objavila videoposnetek, v katerem je Salopek, ki je klečal v puščavi ob zamaskiranem moškem z nožem v roki, prebral zahtevo ugrabiteljev, da ga bodo usmrtili v 48 urah, če ne bodo oblasti izpustile muslimank iz egiptovskih zaporov.

Ne spreglejte