Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 6. 2024,
7.09

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
romanje Meka Savdska Arabija

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 6. 2024, 7.09

4 tedne, 1 dan

Med hadžem umrlo več kot 1.300 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
Meka, romanje |  Smrti zaradi vročine in izčrpanosti ter druge tragedije med romanjem so sicer skorajda vsakoleten pojav. | Foto Reuters

Smrti zaradi vročine in izčrpanosti ter druge tragedije med romanjem so sicer skorajda vsakoleten pojav.

Foto: Reuters

Sadvska Arabija je v nedeljo potrdila, da je med hadžem v državi umrl najmanj 1.301 človek, v večini naj bi šlo za neregistrirane romarje, ki so v izjemni vročini prehodili dolge razdalje. Letošnje romanje v Meko, ki se ga je udeležilo okrog 1,8 milijona ljudi, so spremljale visoke temperature, ki so občasno celo presegle 50 stopinj Celzija.

Savdska Arabija je bila sicer deležna kritik, ker da ni storila več za varnost romarjev, zlasti neregistriranih, ki nimajo dostopa do klimatiziranih prostorov in uradnega prevoza med hadžem. Zdravstvene oblasti so sicer zatrjevale, da so si prizadevale osveščati ljudi o nevarnostih vročine in načinih, kako ublažiti njene učinke.

Posamezne države so sicer v zadnjih dneh že poročale o visokem številu smrtnih žrtev med svojimi romarji, Savdska Arabija pa do nedelje ni podala uradnih podatkov ali ocen.

V Tuniziji odstavili ministra za verske zadeve

Ker je med žrtvami veliko število neregistriranih romarjev, nekatere države že sprejemajo ukrepe. Egiptovski premier Mostafa Madbuli je denimo v soboto odredil odvzem licence 16 turističnim agencijam in državno tožilstvo pozval h kazenskemu pregonu njihovega vodstva zaradi omogočanja neregularnih potovanj.

Jordanija je že v petek sporočila, da je pridržala več potovalnih agentov, ki so omogočali tovrstno udeležbo na romanju v Meko, tunizijski premier Kais Saied pa je odstavil ministra za verske zadeve.

Dovoljenje za vstop v Meko oblasti v Rijadu državam izdajajo po sistemu kvot, posameznikom pa se razdelijo z loterijo. Številni se skušajo romanja udeležiti brez dovolilnic, čeprav jim v primeru, da jih pri tem ujamejo savdske oblasti, grozita aretacija in izgon. Rijad je še pred začetkom hadža poročal, da je iz Meke odslovil več sto neregistriranih romarjev.

Hadž je eden od petih stebrov islama, ki naj bi se ga vsaj enkrat v življenju udeležil vsak polnoleten, zdrav in finančno sposoben musliman. Romanje se je v Meki končalo v torek prejšnji teden. Smrti zaradi vročine in izčrpanosti ter druge tragedije med romanjem so sicer skorajda vsakoleten pojav.

Meka, romanje
Novice Število smrtnih žrtev na hadžu preseglo tisoč
Romarji v Meki
Novice V Meki med hadžem zaradi vročine umrlo več sto romarjev
Ne spreglejte