Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2019,
6.57

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

3

Natisni članek

brexit Theresa May Angela Merkel Emmanuel Macron

Torek, 9. 4. 2019, 6.57

5 let

Bodo brexit preložili za eno leto?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

3

Theresa May | Britanska premierka Theresa May se je sestala z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. | Foto Reuters

Britanska premierka Theresa May se je sestala z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Foto: Reuters

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk predlaga v razpravo vrhu EU v sredo prožno preložitev brexita, ki bi trajala tako dolgo, kot bi bilo potrebno, a ne več kot eno leto, saj je treba po tem roku soglasno odločiti o nekaterih ključnih evropskih projektih. V tem primeru bi se bilo treba sicer dogovoriti o številnih pogojih..

Voditelji članic unije bodo v sredo na posebnem zasedanju o brexitu razpravljali o prošnji britanske premierke Therese May za preložitev brexita do 30. junija, saj si bodo zaradi tveganj, ki jih prinaša brexit brez dogovora za ljudi in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva, še naprej prizadevali izogniti temu scenariju, je zapisal Tusk v vabilu voditeljem na zasedanje.

Tusk omenja daljšo preložitev

A Tusk meni, da je treba razpravljati tudi o alternativi - prožni daljši preložitvi za največ eno leto. Ta bi bila po njegovem prepričanju smiselna, ker velika razhajanja v britanskem parlamentu ne kažejo na možnost potrditve ločitvenega sporazuma do konca junija ter ker kratka preložitev povečuje tveganje niza nadaljnjih kratkih preložitev in kriznih vrhov. To pa bi v prihodnjih mesecih zasenčilo vse druge teme v EU, škodilo podjetjem in državljanom ter povečalo tveganje brexita po nesreči.

brexit
Novice Britanska vlada določila 23. maj za datum evropskih volitev

Prožna preložitev pomeni, da bi se ta samodejno končala, ko bi obe strani ratificirali ločitveni sporazum. Združeno kraljestvo bi izstopilo, ko bi bilo na to pripravljeno. V primeru zastoja bi imelo čas tudi premisliti o strategiji glede brexita. Sedemindvajseterica pa bi se izognila ponavljanju vrhov o brexitu, pojasnjuje Tusk.

Treba se je dogovoriti o številnih pogojih

Zaradi skrbi glede tveganj, ki jih prinaša nadaljnja navzočnost odhajajoče Britanije v uniji za delovanje unije v času ključnih odločitev o njeni prihodnosti, se je treba po Tuskovih besedah dogovoriti o številnih pogojih: ločitvenega sporazuma se ne bo odpiralo, pogajanja o prihodnjih odnosih se ne bodo začela, mogoče pa so spremembe politične izjave o prihodnjih odnosih.

"EU se ne bo nikdar odločila za brexit brez dogovora," je dejal glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier. | Foto: Reuters "EU se ne bo nikdar odločila za brexit brez dogovora," je dejal glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier. Foto: Reuters

Poleg tega bi moralo Združeno kraljestvo zagotoviti lojalno sodelovanje tudi v tem ključnem obdobju, in to na način, ki izraža položaj odhajajoče članice. A Britanija bo v tem primeru ostala članica z vsemi pravicami in dolžnostmi, je izpostavil Tusk. Ob tem je spomnil tudi na možnost preklica sprožitve 50. člena pogodbe EU, ki opredeljuje izstop članice iz unije.

"Glede brexita ni lahkih rešitev. Vse omenjene možnosti imajo svoje prednosti in slabosti," je opozoril Tusk, posvaril pred negativnimi čustvi ter pozval k odprti, ustvarjalni in konstruktivni razpravi ter k spoštovanju Britanije, s katero se bo v vsakem primeru treba dogovoriti še o prihodnjih odnosih. "Nobena stran se ne sme čutiti ponižano na nobeni točki v tem težkem procesu," je še poudaril.

Brexit
Novice Brexit: britanski pristop kot zobna krema

 

Ne spreglejte