Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 7. 2018,
14.13

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,66

2

Natisni članek

Tajska jama

Sreda, 11. 7. 2018, 14.13

5 let, 9 mesecev

Zakaj so dečki na poti iz jame spali? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,66

2

V torek so v sklepni reševalni akciji, ki je trajala več kot osem ur, rešili še zadnje mlade nogometaše ter njihovega trenerja iz jame Tham Luang na severu Tajske, v kateri so bili ujeti 17 dni.

Vsi tajski dečki in njihov trener se po navedbah predstavnika bolnišnice Chiangrai Prachanukroh dobro počutijo, enako velja za njihovo duševno stanje, ki so ga ohranili, ker so bili v jami ves čas skupaj in si kot moštvo medsebojno pomagali. "Vsi so zelo dobrega duševnega zdravja, brez vročine in resnih okužb. Samo trije od njih imajo blago obliko pljučnice," je še dejal.

Poglejte si prve posnetke dečkov, ki okrevajo v bolnišnici.

Tajska, jama
Novice Elon Musk ima idejo, kako iz jame rešiti mlade nogometaše

Dečki naj bi na poti iz jame spali

Rešeni fantje so na poti skozi jamske hodnike spali na nosilih, je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil nekdanji tajski marinec, ki je kot zadnji potapljač zapustil jamo. Podrobnosti reševalne akcije v preteklih dnevih niso bile razkrite, pojavila pa so se ugibanja, da so dečke omamili.

"Nekateri od njih so spali, nekateri so premikali prste, vendar so vsi dihali," je dejal poveljnik Chaiyananta Peeranarong. Na poti iz jame je bilo nameščenih več zdravnikov, ki so preverjali njihovo zdravstveno stanje. "Moja naloga je bila, da sem jih nesel mimo," je dejal. Pojasnil je, da so bili vsi dečki že v jami zaviti na nosilih.

Tajski premier Prayut Chan-o-cha je v torek sicer dejal, da so otrokom pred začetkom reševanja dali zdravila proti anksioznosti, a zagotovil, da niso bili omamljeni, kot so poročali mediji.

Tajska, jama | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc

Skupina se je v jamo odpravila 23. junija, na rojstni dan enega izmed dečkov, ko jih je presenetilo močno deževje in jim onemogočilo izhod. 12 fantov je tako skupaj s trenerjem v jami Tham Luang v popolni temi čakalo devet dni, preden so jih odkrili reševalci.

Prvo skupino so rešili v nedeljo, drugo v ponedeljek, včeraj pa so rešili še zadnje štiri dečke in njihovega trenerja. Fantje, ki so bili ujeti na majhnem delu kopnega sredi poplavljene jame, so stari med 11 in 17 let, njihov trener pa jih ima 25. Kdo pa so fantje iz ekipe Divjih svinj?

Tajska, jama
Novice Iz jame rešili vse fante. Poglejte, kako. #video

Novačili so ga profesionalni nogometni klubi

Najmlajši med njimi, 11-letni Chanin Vibulrungruang z vzdevkom Titan, je začel igrati nogomet že pri sedmih letih.

Panumas Sangdee je pri trinajstih velik za svoja leta, je za BBC povedal glavni trener in ustanovitelj ekipe Divje svinje Nopparat Kantawong. Soigralci ga kličejo Mig, v pismu svojim staršem, ki so ga reševalci prinesli iz jame, pa je napisal, da tajska specializirana enota marincev dobro skrbi zanj.

Kapetan ekipe Divjih svinj je 13-letni Duganpet Promtep z vzdevkom Dom. Po besedah trenerja Kantawonga je zelo spoštovan v svoji ekipi in velik motivator. Novačili pa so ga tudi že razni profesionalni nogometni klubi na Tajskem.

"Igralci potrebujejo takšnega kapetana, ker trener včasih ne more rešiti njihovih problemov," je za BBC povedal Kantawong.

Chanin Vibulrungruang (11), Panumas Sangdee (13) in Duganpet Promtep (13) | Foto: Facebook Chanin Vibulrungruang (11), Panumas Sangdee (13) in Duganpet Promtep (13) Foto: Facebook

"Šolo ima skoraj tako rad kot nogomet"

13-letnega Somjaia Jaiwonga opisujejo kot "radostnega dečka", ki obožuje šport. Njegov cilj je postati zvezdnik tajske nogometne reprezentance. Kličejo ga Pong.

Mongkol Boonpjam je "dober fant", ki ima po besedah njegovega očeta zelo rad šolo – skoraj tako zelo kot nogomet. Tega 13-letnega nogometaša kličejo Mark.

Adul Sam On prihaja iz nepriznane države Wa v Mjanmaru. 14-letnik se je na Tajsko preselil, da bi pridobil boljšo izobrazbo. Ker govori kar štiri jezike, je bil edini, ki je lahko komuniciral z britanskimi potapljači, ki so fante našli devet dni po tem, ko so izginili. Adul govori burmejsko, tajsko, kitajsko in angleško.

V pismu, ki so ga reševalci prinesli njegovim staršem, je zapisal, naj jih ne skrbi. "Mami in oči želiva videti tvoj obraz," sta mu odgovorila starša. "Mami in oči moliva zate in za tvoje prijatelje, da se bomo kmalu videli."

Somjai Jaiwong (13),  Mongkol Boonpjam (13) in Adul Sam On (14)
 | Foto: Facebook Somjai Jaiwong (13), Mongkol Boonpjam (13) in Adul Sam On (14) Foto: Facebook

Mami je obljubil, da ji bo, ko se vrne, pomagal v trgovini

Natthawut Thakhamsai ima 14 let. V pismu staršem je zapisal, naj jih nikar ne skrbi zanj, ker je v redu. "Oči in mami nisva jezna nate in ne kriviva te," sta mu sporočila starša in dodala, da ga čakata pred jamo. Njegov vzdevek je Tern.

14-letni Ekarat Wongsukchan, ki ga kličejo Bew, je svoji materi obljubil, da ji bo, ko pride iz jame, pomagal v trgovini.

Pipat Bodhi z vzdevkom Nick je staršem sporočil, da si želi jesti mookatho oziroma tajski žar, ko se vrne iz jame. Star je 15 let.

Natthawut Thakhamsai (14),  Ekarat Wongsukchan (14) in Pipat Bodhi (15) | Foto: Facebook Natthawut Thakhamsai (14), Ekarat Wongsukchan (14) in Pipat Bodhi (15) Foto: Facebook

Prigrizki so jim pomagali preživeti

15-letnega Prajaka Suthama opisujejo kot pametnega in tihega dečka. Njegov vzdevek je Note.

Ponchai Kamluang je svoje starše želel pomiriti in jim je sporočil, naj jih ne skrbi zanj, saj je zelo srečen. 16-letnega Ponchaia kličejo Tee.

Peerapat Sompiangjai je na dan, ko so ostali ujeti v jami, praznoval 17. rojstni dan. To je bil tudi razlog, da so fantje v jamo prinesli prigrizke, ki so jim po poročanju medijev pomagali preživeti v dneh, preden so jih našli reševalci. Njegovi starši so mu v pismu napisali, da mu bodo, ko se vrne, priredili zabavo.

Prajak Sutham (15), Ponchai Kamluang (16) in  Peerapat Sompiangjai (17) | Foto: Facebook Prajak Sutham (15), Ponchai Kamluang (16) in Peerapat Sompiangjai (17) Foto: Facebook

Trener je bil več let budistični menih

Pomočnik trenerja, 25-letni Ekapol Chanthawong, se je rodil v Mjanmaru in zgodaj izgubil oba starša, sicer pa je pripadnik etnične skupine Thai LuePreden je postal nogometni trener, je več let kot menih preživel v budističnem samostanu, kjer se je naučil meditacije. Iz svetišča je odšel, ker je moral skrbeti za svojo babico. Po poročanju lokalnih medijev je dečke v jami učil meditiranja ter tega, kako naj varčujejo z energijo. Fantje naj bi meditirali, tudi ko sta jih našla britanska potapljača.

V svojem pismu se je trener z vzdevkom Ake opravičil staršem, ker je otroke odpeljal v jamo. Veliko staršev mu je nato odgovorilo, da ga ne krivijo za to, kar se je zgodilo. "Obljubim, da bom za otroke poskrbel po svojih najboljših močeh," je zapisal Ake.

Tajska, deški, jama
Novice Tajski zdravniki: Dečki iz jame prišli v dobrem duševnem stanju #video

Raven kisika je bila le 12-odstotna

Narongsak Osottanakorn, ki je vodil reševalno akcijo, je medtem danes pojasnil, da so se v nedeljo odločili za reševanje, ker so zabeležili resen upad ravni kisika v jami. "Povedali smo, da je bila raven kisika pri 15 odstotkih, nismo pa povedali, da je v resnici številka padla na 12 odstotkov," je dejal po navedbah nemške tiskovne agencije dpa.

Skupina bi tako lahko padla v šok in komo, je dodal. Drugi razlog za sprožitev reševalne akcije pa je bila slaba vremenska napoved, saj so pričakovali še večje količine dežja. Tajske oblasti so še sporočile, da so za pomoč prosile 13 svetovno znanih potapljačev, med njimi Avstralca Richarda Harrisa, ki je tudi zdravnik. Ta je v torek prišel iz jame med zadnjimi, ko pa je prišel na plan, je izvedel, da mu umrl oče.

Veselje sošolcev, prostovoljcev, novinarjev, reševalcev in drugih ob uspešni večdnevni reševalni akciji si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Fotogalerija
1 / 9

Brez državljanstva ne morejo postati profesionalni igralci

Trener Ekapol Chanthawong je tudi eden od več članov nogometne ekipe, ki nimajo državljanstva. Poleg njega ga od fantov, ki so bili v jami, nimajo še trije. Glede na podatke Združenih narodov na Tajskem živi 480 tisoč ljudi brez državljanstva. Med njimi je veliko nomadov iz plemen v gorah ali pa so pripadniki drugih etničnih skupin, ki že stoletja živijo okoli območja Mae Sai, v osrčju zlatega trikotnika med Tajsko, Mjanmarom in Laosom.

Glavni trener ekipe Divje svinje Nopparat Khanthavong je za AFP še povedal, da je njihovo največje upanje, da bodo dobili državljanstvo. Brez njega težko potujejo na tekme zunaj province Chiang Rai, prav tako pa se ne bodo mogli udeležiti nogometnih tekem, na katere jih zdaj vabijo tuji klubi.

Brez državljanstva ne morejo postati niti profesionalni igralci nogometa, saj nimajo pravega statusa, je dodal.

tajski dečki | Foto: Facebook Foto: Facebook

 

Ne spreglejte