Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 2. 2016,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci migranti

Četrtek, 25. 2. 2016, 10.25

8 let

Makedonija zaprla mejo, obtičalo več tisoč migrantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Makedonija je za migrante znova zaprla mejni prehod pri Gevgeliji. V sprejemnem centru na grški strani meje pri kraju Idomeni na nadaljevanje poti čaka okoli 2.800 migrantov, še 800 jih je blizu.

Makedonske oblasti so zjutraj prečkanje grško-makedonske meje dovolile le stotim migrantom iz Sirije in Iraka, nato pa zaprle mejo. Pri migrantih pri kraju Idomeni gre prav tako večinoma za Sirce in Iračane.

Srbija načrtuje napotitev vojske na mejo Tudi Srbija zaradi navala beguncev razmišlja o napotitvi vojske na mejo. Načrte o tem je danes za srbsko televizijo RTS potrdil notranji minister Nebojša Stefanović. Odločitev je v rokah srbskega predsednika Tomislava Nikolića. V Beogradu bo še danes potekalo zasedanje sveta za nacionalno varnost, na katerem bodo verjetno odredili večjo pripravljenost vojske. Beograd je sicer ta teden vnovič izključil možnost postavitve ograje na meji z Makedonijo.

Bolgarija se je zagradila in vojski podelila dodatna pooblastila Večkilometrsko ograjo na svoji meji s Turčijo je medtem zaradi beguncev že postavila srbska soseda, sicer članica EU, Bolgarija. Danes pa je tamkajšnji parlament v drugem in zadnjem branju dokončno odobril tudi večja pooblastila vojski in s tem omogočil njeno napotitev na mejo. Odločitev o dejanski napotitvi vojske bo v rokah vlade v Sofiji.

Evropska komisija ne razume Madžarske Evropska komisija pa je sporočila, da ne razume odločitve Madžarske o razpisu referenduma o načrtu EU za premestitev beguncev med državami članicami povezave. "Ne razumemo, kako ga je mogoče umestiti v proces odločanja, o katerem so se dogovorile vse države članice v skladu s pogodbami," je dejala tiskovna predstavnica komisija Natasha Bertaud.

Madžarska ni osamljena Načrt je EU sprejela septembra lani, določa pa obvezne kvote za premestitev 160 tisoč prosilcev za azil iz Italije in Grčije med državami članicami. Orban je takrat glasoval proti, vendar pa je bil sprejet in je pravno zavezujoč. Vlada v Budimpešti je decembra lani na Sodišče EU tako kot Slovaška že vložila tožbo zaradi načrta, po katerem naj bi sprejela okoli 2.300 prosilcev za azil. Do zdaj ni sprejela še nobenega, je pa tudi pri drugih članicah unije odziv slab, saj je bilo do zdaj v okviru načrta preseljenih le 598 prosilcev za azil. Obvezne kvote sicer odklanjajo tudi druge države Višegrajske skupine – Poljska, Češka in Slovaška.

Slovenija ukrepa, kot je treba Slovenija pri soočanju z migracijsko krizo ukrepa, kot je treba, je poudarila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar ob prihodu na zasedanje v Bruslju. V odziv na kritike skupne izjave vodij policij Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije, sprejete minuli četrtek, pa je poudarila, da je ta komplementarna evropskim pravilom. "Bilo je jasno povedano, da politika čim hitrejšega prehoda čez ozemlja držav ni dovoljena in ni sprejemljiva. Treba je sodelovati v smeri, da se migracijski tok zmanjša oziroma da je obvladljiv," je ministrica povedala, kaj je sklep sredine konference držav na t. i. zahodnobalkanski poti na Dunaju.

Grčija ne bo skladišče ljudi

Na konferenco na Dunaju pa ni bila povabljena Grčija. Grški premier Aleksis Cipras je zagrozil, da Grčija ne bo sodelovala pri nadaljnjih dogovorih EU glede migrantske krize, če se breme migrantskega vala ne bo pravično porazdelilo med države članice. Po njegovih besedah ne bodo dopustili, da bi se Grčija spremenila v "skladišče ljudi".

Medtem v Pireju beležijo nove prihode beguncev. Davi so tam zabeležili več kot 1.350 beguncev, ki so jih tja s trajekti prepeljali z otokov v Egejskem morju, še tisoč migrantov pa pričakujejo tekom dneva.

Nemčija do leta 2020 pričakuje 3,6 milijona beguncev

Nemška vlada ocenjuje, da bo do leta 2020 v državo prispelo skupno 3,6 milijona beguncev, kaže poročilo časnika Süddeutsche Zeitung, ki se sklicuje na interne napovedi ministrstva za gospodarstvo. Med letoma 2016 in 2020 v Nemčiji vsako leto pričakujejo prihod okoli pol milijona beguncev. Številka 3,6 milijona je bila izračunana na podlagi 2,5 milijona, ki jih pričakujejo med letoma 2016 in 2020, ter ob dejstvu, da jih je 1,1 milijona v državo prispelo že lani, navaja Deutsche Welle.

Ministrstvo je za časnik pojasnilo, da so pripravili "čisto tehnično" oceno o tem, koliko beguncev bi lahko prišlo, in sicer kot del napovedi gospodarske rasti. Ocena je bila narejena po posvetovanju z drugimi ministrstvi. A ker trenutno ni mogoče narediti zanesljive napovedi glede števila beguncev, vlada ne želi podajati uradnih napovedi.

Nemški notranji minister svari pred soliranjem držav

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je pred srečanjem s kolegi iz EU v Bruslju ponovil, da se je potrebno do izrednega vrha EU in Turčije, ki bo v začetku marca, vzdržati vsakršnega ravnanja na lastno pest pri reševanju begunske krize.

Ne spreglejte