Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2015,
7.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Makedonija Grčija ograja begunci migranti

Četrtek, 10. 12. 2015, 7.51

8 let

Makedonija gradi ograjo, Grčija pregnala migrante (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po postavitvi ograje v Gevgeliji bo Makedonija postavila ograjo tudi na območju mejnega prehoda Medzitlija. Grčija je z mejnega območja pregnala 2.300 ekonomskih migrantov.

Makedonija želi s postavitvijo ograj bolje nadzorovati val beguncev, ki vstopajo v državo. Podrobnosti o postavitvi nove ograje, njena dolžina in višina še niso znane.

Makedonija je 19. novembra začela selekcijo migrantov na temelju države, iz katere prihajajo. Ta odločitev makedonskih oblasti je sprožila proteste ekonomskih migrantov. Konec novembra je Makedonija na območju mejnega prehoda Gevgelija končala graditi prvo ograjo na meji z Grčijo, ki je dolga tri kilometre, visoka 2,5 metra in ima bodečo žico.

Migrante z avtobusi prepeljali v Atene Medtem je grška policija z območja blizu vasi Itomeni na meji z Makedonijo odstranila okoli 2.300 ljudi, za katere so oblasti ugotovile, da so ekonomski migranti in ne prihajajo z vojnega območja. Ljudi različnih nacionalnosti s 45 avtobusi preseljujejo v Atene.

Med policijsko akcijo so izbruhnila posamezna prerivanja, policija je zato aretirala 30 ljudi, ki pa so jih nato skupaj z drugimi posedli na avtobuse in odpeljali v Atene.

Pred operacijo je policija pozvala humanitarne delavce, naj zapustijo območje, novinarje in fotografe pa, da naj se umaknejo na razdaljo najmanj tri kilometre, "da se zaščitijo pred morebitnim nasiljem, napetostmi ali grozečim in nasilnim obnašanjem".

Policija je med drugim počistila železniške tire, ki so jih od prejšnjega meseca blokirali šotori migrantov.

Grčija se je za odstranitev migrantov z makedonske meje odločila po tem, ko se je Skopje odločilo, da bo sprejemalo le še begunce iz držav, kjer divjajo vojne, iz Afganistana, Iraka in Sirije. Po tej odločitvi je na mejnem območju med državama ostalo nekaj tisoč beguncev in migrantov iz drugih držav, ki so več tednov čakali ujeti in postajali čedalje bolj nezadovoljni.

V skladu z grško zakonodajo lahko migranti in begunci v Grčiji ostanejo mesec dni, v tem času pa morajo ali zapustiti državo ali zaprositi za azil. V nasprotnem primeru jih lahko aretirajo in deportirajo. Vendar pa nekatere države nočejo sprejeti svojih državljanov, ki jih je Grčija deportirala. V začetku tedna je tako Pakistan sprejel le 20 od 50 migrantov, ki jih je hotela Grčija repatriirati.

Ne spreglejte