Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2024,
6.35

Osveženo pred

1 dan, 21 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

obrambna industrija gospodarstvo Madžarska predsedovanje EU parlament Budimpešta

Ponedeljek, 1. 7. 2024, 6.35

1 dan, 21 ur

Madžarska prevzema predsedovanje Svetu EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Budimpešta | Madžarska bo zaključila trio predsedujočih držav, ki ga je sredi lanskega leta začela Španija. Naslednjega sestavljajo Poljska, Danska in Ciper. | Foto Shutterstock

Madžarska bo zaključila trio predsedujočih držav, ki ga je sredi lanskega leta začela Španija. Naslednjega sestavljajo Poljska, Danska in Ciper.

Foto: Shutterstock

Madžarska danes kljub določenemu nasprotovanju, ki prihaja predvsem iz vrst evropskih poslancev, od Belgije prevzema polletno predsedovanje Svetu EU, ki ga bodo zaznamovale spremembe v institucijah EU. Med prioritetami Budimpešta izpostavlja gospodarsko konkurenčnost EU, širitev Unije in zajezitev nezakonitih migracij.

Naredimo Evropo spet veliko se glasi slogan madžarskega predsedovanja Svetu EU, s čimer želijo po navedbah ministra za evropske zadeve Janosa Boke poudariti, da so države članice močnejše, ko delujejo skupaj.

Okrepitev gospodarske konkurenčnosti EU

Prva prednostna naloga Budimpešte na čelu Sveta EU bo okrepitev gospodarske konkurenčnosti EU. Prizadevali si bodo za pripravo industrijske strategije, spodbujanje produktivnosti, odprto gospodarstvo in mednarodno gospodarsko sodelovanje.

Temu bo namenjen Novi evropski dogovor za konkurenčnost, ki ga bodo voditelji držav članic obravnavali 8. novembra na neformalnem zasedanju v Budimpešti.

Dan prej bo madžarska prestolnica gostila vrh Evropske politične skupnosti – neformalne platforme, namenjene izmenjavi mnenj med okoli 50 evropskimi državami.

Obenem si prizadevajo, da bi v dneh okoli obeh zasedanj pripravili še srečanje voditeljev članic Unije in zahodnobalkanskih držav. Želijo si, da bi bilo v eni od držav v regiji.

Širitev EU, zajezitev nezakonitih migracij in krepitev obrambne industrije

Širitev EU bo namreč prav tako ena od prioritet madžarskega predsedovanja. "Radi bi izkoristili zagon in pospešili širitveni proces na regijo Zahodnega Balkana, saj smo predolgo čakali," je povedal madžarski stalni predstavnik pri EU Balint Odor.

Med prednostnimi nalogami pa bodo še zajezitev nezakonitih migracij, okrepitev evropske obrambne industrije, kohezijska politika, kmetijska politika in soočanje z demografskimi izzivi.

Madžarsko predsedovanje bo zaznamovala tranzicija v institucijah EU po junijskih evropskih volitvah, vendar pa se bo zakonodajno delo kljub temu nadaljevalo.

Slovenska vzhodna soseda predsedovanje prevzema kljub različnim pozivom, predvsem iz Evropskega parlamenta, da ji tega zaradi kršenja temeljnih vrednot EU ne bi smeli dovoliti oziroma da bi ji morali vsaj omejiti pristojnosti. Budimpešta se je zaradi kršitev vladavine prava v zadnjih letih večkrat znašla tudi v sporu z Brusljem.

Giorgia Meloni
Novice Melonijeva in Orban hvalita odnose med državama, a na ravni EU se ne bosta povezala
Viktor Orban
Novice Orban predstavil novo skrajno desno evropsko politično zavezništvo
Ne spreglejte