Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 8. 2018,
8.47

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

7

Natisni članek

Venezuela Nicolas Maduro Kolumbija atentat

Nedelja, 5. 8. 2018, 8.47

5 let, 8 mesecev

Maduro med govorom tarča poskusa atentata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

7

Nicolas Maduro | Venezuelanski predsednik Nicolas Maduro nekaj trenutkov pred poskusom atentata | Foto Reuters

Venezuelanski predsednik Nicolas Maduro nekaj trenutkov pred poskusom atentata

Foto: Reuters

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je bil v soboto med govorom med vojaško parado v Caracasu tarča poskusa atentata z letalniki, ki so nosili eksploziv.

Maduro v napadu ni bil poškodovan, je pa bilo ranjenih sedem vojakov. Za napad je obtožil kolumbijskega predsednika Juana Manuela Santosa, a v Bogoti vpletenost zanikajo.

Incident se je zgodil med veliko vojaško parado ob 81. obletnici ustanovitve venezuelske vojske, ki je na eni od glavnih avenij v Caracasu potekala v soboto pozno popoldne, na njej pa je sodelovalo okoli 17.000 vojakov.

Parado v Caracasu so v živo prenašali tudi po televiziji. Kamere so najprej pokazale Madura, ki je prenehal govoriti in pogledal navzgor, očitno začuden, nato pa je močno počilo. Naslednji posnetki so le še pokazali, kako so se vojaki razkropili in začeli bežati, nato pa se je prenos prekinil.

Poskus atentata na venezuelanskega predsednika Nicolasa Madura se je zgodil med vojaško parado, v kateri je sodelovalo 17 tisoč vojakov. | Foto: Reuters Poskus atentata na venezuelanskega predsednika Nicolasa Madura se je zgodil med vojaško parado, v kateri je sodelovalo 17 tisoč vojakov. Foto: Reuters

Maduro obtožil skrajno desnico in Kolumbijo

Madura so z območja evakuirali, v napadu pa očitno ni bil poškodovan. Kmalu zatem je namreč v televizijskem nagovoru sporočil, da je bil tarča poskusa atentata in da so nekaj odgovornih zanj že prijeli.

"Ne dvomim, da za tem stoji skrajna desnica in Juan Manuel Santos," je dejal in dodal, da je preiskava že zelo napredovala in da so že zasegli nekaj dokazov. "Šlo je za poskus, da se me ubije. Hoteli so me umoriti," je še dejal in obljubil "pravico".

Dodal je še, da naj bi eden od odgovornih za načrtovanje napada živel v ZDA. Pri tem pa ni navedel ničesar v podkrepitev teh trditev.

Bogota zanika Madurove obtožbe

V Kolumbiji so se že odzvali, da so Madurove obtožbe, da naj bi atentat nanj naročil Santos, neutemeljene. "Predsednik je osredotočen na krst svoje vnukinje Celeste, ne pa v strmoglavljanje tujih vlad," je povedal neimenovani vir iz Santosovega kroga. Santos bo sicer v torek predal predsedniška pooblastila nasledniku Ivanu Duqueju, ki ga bo zamenjal po osmih letih predsedovanja Kolumbiji.

Odgovornost za napad je sicer prek Twitterja prevzela doslej neznana skupina venezuelskih vojaških in civilnih domoljubov, lojalnih venezuelskemu ljudstvu, ki poskušajo rešiti demokracijo v državi pod diktaturo. Verodostojnosti teh trditev še niso preverili.

Ali so ga napadli z dronom?

Maduro je omenil leteči objekt, ki naj bi pred njim eksplodiral. Minister za komuniciranje Jorge Rodriguez je povedal, da se je v bližini predsednikovega govorniškega odra detoniral eksploziv. Prav tako naj bi eksplozivna telesa razneslo na več krajih, kjer je potekala vojaška parada.

Generalni tožilec Tarek William Saab je nato za ameriško televizijo CNN povedal, da je videl, kako je razneslo letalnik, ki je snemal parado. Med televizijskim prenosom letalnikov ni bilo videti.

Neimenovani policist je tujim novinarjem povedal, da naj bi letalniki prileteli iz bližnjega stanovanja, ki ga je potem po eni od eksplozij zajel ogenj. Po drugih navedbah pa naj ta požar ne bi bil povezan z incidentom na paradi.

Ne spreglejte