Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 4. 2023,
21.25

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

7

Natisni članek

sindikati protesti pokojninska reforma Francija

Ponedeljek, 17. 4. 2023, 21.25

1 leto

Macron: Razumem vašo jezo, a reforma je nujna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

7

Emmanuel Macron | Francoska vlada je pokojninsko reformo, eno glavnih predvolilnih obljub predsednika Emmanuela Macrona, uradno napovedala v začetku leta. Njen sprejem naj bi bil nujen, sicer da se bo pokojninski sistem v državi sesul. | Foto Reuters

Francoska vlada je pokojninsko reformo, eno glavnih predvolilnih obljub predsednika Emmanuela Macrona, uradno napovedala v začetku leta. Njen sprejem naj bi bil nujen, sicer da se bo pokojninski sistem v državi sesul.

Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je nocoj v televizijskem nagovoru dejal, da razume jezo Francozov zaradi pokojninske reforme, a vztrajal, da je ta nujna, neukrepanje pa ni rešitev. Macron, ki je v soboto podpisal sporni zakon, je izrazil obžalovanje, da o spremembah ni bilo mogoče doseči soglasja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nihče ne more ostati gluh ob jezi protestnikov, je v televizijskem nagovoru državljanom dejal Macron, ki je v soboto podpisal zakon o sporni pokojninski reformi. Ključne elemente reforme, med drugim dvig upokojitvene starosti z 62 na 64 let, je pred tem v petek potrdil ustavni svet.

Macron je nocoj izrazil obžalovanje, da o spremembah ni bilo mogoče najti soglasja, ter priznal, da razume zaskrbljenost in nasprotovanje državljanov, a da je zaradi povečanja števila upokojencev zvišanje upokojitvene starosti nujno.

O protestih, ki so se v Franciji razplamteli proti reformi, je dodal: "Nihče, še posebej jaz, ne more ostati gluh ob tej zahtevi po socialni pravičnosti."

Nadaljnja pogajanja za večjo socialno pravičnost

"Odgovora ne moremo najti niti v togosti niti v ekstremizmu," je dejal francoski predsednik in dodal, da bodo njegova vrata vedno odprta za pogovore s sindikati. Pogajanja se bodo osredotočila na potrebo po izboljšanju dohodkov zaposlenih, napredovanju v karieri, boljši delitvi bogastva, izboljšanju delovnih pogojev in pomoči pri prekvalifikaciji, je dejal po poročanju AFP.

Francoska vlada je pokojninsko reformo, eno od glavnih predvolilnih obljub predsednika Emmanuela Macrona, uradno napovedala v začetku leta. Njen sprejem naj bi bil nujen, sicer naj bi se pokojninski sistem v državi sesul.

Reforma na ulice pognala več sto tisoč protestnikov

Spremembe, zlasti dvig upokojitvene starosti z 62 na 64 let in daljše obdobje vplačevanja v pokojninsko blagajno, so nemudoma spravile na noge sindikate in v zadnjih mesecih so stavke in protesti, ki so se pogosto sprevrgli v nasilje, večkrat ohromili številna področja javnega življenja.

Ob velikem pritisku je vlada po prvotni potrditvi v senatu sredi marca reformo sprejela s pomočjo posebnih ustavnih pooblastil in brez glasovanja v spodnjem domu parlamenta, kjer naj bi ji za potrditev zmanjkalo nekaj glasov.

Sledili so novi protesti z več sto tisoč udeleženci, na zadnjih pretekli četrtek se je po mnenju policije zbralo 570 tisoč ljudi, nekaj manj kot na predhodnih. Prav za danes so sindikati pozvali k novim demonstracijam.

Emmanuel Macron
Novice Macron kljub protestom podpisal zakon o pokojninski reformi
Francija, protesti
Novice Francozi se ne ustavljajo: znova množično na ulice proti pokojninski reformi #video #foto
Novice Macron tarča protestnika, a so ga varnostniki zbili na tla #video
Francija
Novice Protestniki zažgali del lokala, kamor zahaja Macron #video
Ne spreglejte