Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 10. 2018,
15.51

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Emmanuel Macron

Petek, 26. 10. 2018, 15.51

5 let, 5 mesecev

Macron obžaluje belgijski nakup ameriških lovskih letal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Emmanuel Macron | Foto Reuters

Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes obžaloval odločitev Belgije, da kupi 34 naprednih ameriških lovskih letal F-35 namesto evropskih. Meni, da gre za odločitev, ki je v nasprotju s strateškimi interesi Evrope.

Belgijski premier Charles Michel je v četrtek napovedal, da namerava Belgija od ameriškega podjetja Lockheed Martin kupiti 34 naprednih ameriških lovskih letal F-35, ki jih radarji težko zaznajo. Z njimi namerava leta 2023 nadomestiti svojo zastarelo eskadriljo prav tako ameriških lovcev tipa F-16.

Odločitev je v nasprotju s strateškimi interesi Evrope

Belgija je s tem zadala udarec francoskemu izdelovalcu letal Rafale. "Obžalujem izbiro. Ponudbe ni dal samo Rafale, ampak tudi Eurofighter, to je bila resnično evropska ponudba," je dejal Macron novinarjem v Bratislavi.

"Odločitev je povezana z belgijskim postopkom, političnimi zavezami države, vendar je v nasprotju s strateškimi interesi Evrope," je dodal. Poudaril je, da Evropa ne bo močna, če ne bo resnično suverena in se ne bo znala sama braniti.

Macron, Šarec
Novice Šarec v Bruslju na srečanju s francoskim predsednikom Macronom

Med obiskom na Slovaškem, ki je namenjen promociji njegovih evropskih projektov, tudi skupne evropske obrambe, je Macron še zagotovil, da bo storil vse, da bodo na prihodnjih pozivih k ponudbam dali prednost evropskim. Poudaril je, da mora Evropa razviti zmogljivost evropske obrambne industrije v vseh državah, ki vanjo verjamejo.

Angela Merkel in Emmanuel Macron
Novice Macron in Merklova si želita tesno sodelovati

Lockheed Martin se je s ponudbo svojih letal potegoval na belgijskem razpisu. Druga možnost so bila letala znamke Eurofighter Typhoon, ki jih je razvil evropski konzorcij, v katerem sta tudi italijanska družba Finmeccanica in Airbus.

Belgijski premier Michel je sicer že ob objavi napovedi nabave letal v četrtek zavrnil kritike, da Belgija spodkopava obrambno strategijo EU, ki se je okrepila po odločitvi Britancev za odhod iz EU in po izvolitvi Donalda Trumpa za ameriškega predsednika.

Emmanuel Macron in Theresa May
Novice Macron in Mayeva sta se sestala v njegovi poletni rezidenci

Michel je poudaril, da Belgija kupuje tudi brezpilotnike, frigate, minolovce in oklepnike. "In to v okviru Nata in evropske obrambe," je dodal. "Letala in brezpilotniki so ameriški. Druga oprema je evropska in Belgija bo imela gospodarsko korist," je dodal.

Tudi zunanji minister Didier Reynders je branil nakup ameriških lovcev. Kot je poudaril, so najboljši, upoštevajoč ceno in operativne zmogljivosti.

Alexandre Benalla in Emmanuel Macron
Novice Francoska vlada po škandalu Macrona preživela glasovanje o dveh zaupnicah
Ne spreglejte