Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2023,
20.34

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

obisk Italija Francija Giorgia Meloni Emmanuel Macron

Torek, 20. 6. 2023, 20.34

10 mesecev, 2 tedna

Macron pozval Melonijevo, da združita moči in se izogneta tragedijam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Giorgia Meloni in Emmanuel Macron | Na srečanju v Elizejski palači sta voditelja obravnavala tudi vprašanje prihodnosti EU in vojno v Ukrajini. | Foto Reuters

Na srečanju v Elizejski palači sta voditelja obravnavala tudi vprašanje prihodnosti EU in vojno v Ukrajini.

Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes ob obisku italijanske premierke Giorgie Meloni v Parizu pozval k tesnejšemu sodelovanju med državama, med drugim na področju migracij, da bi se izognili nadaljnjim tragedijam z migranti. Pomen sodelovanja med državama je na svojem prvem obisku v Franciji poudarila tudi Melonijeva.

"Bolj moramo združiti moči na področju azilov in priseljevanja, da bi se izognili nadaljnjim begunskim tragedijam," je dejal Macron. Italijansko premierko je pozval k nadaljevanju sodelovanja med državama na področju migracij, ki so po njegovih besedah glavna notranjepolitična skrb obeh držav.

Marina Berlusconi
Novice Je to naša nova najvplivnejša soseda?

Državi potrebujeta odkrit, ambiciozen in zahteven dialog

Po besedah francoskega predsednika državi potrebujeta odkrit, ambiciozen in zahteven dialog, ki bo presegel spore in nesoglasja med njima, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Ključnega pomena je, da Rim in Pariz še naprej sodelujeta tako na dvostranski kot na večnacionalni ravni," pa je dejala Melonijeva. Po njenih besedah sta Francija in Italija zaveznici ter protagonistki v Evropi, ki se morata pogovarjati v času, ko so njuni interesi usklajeni.

Na srečanju v Elizejski palači sta voditelja obravnavala tudi vprašanje prihodnosti EU in vojno v Ukrajini. Strinjala sta se, da morata državi nadaljevati podporo Kijevu, da bo ukrajinska protiofenziva čim bolj učinkovita. "Nobenega dvoma ni, da bosta Italija in Francija še naprej na vse načine podpirali Ukrajino," je dejala Melonijeva in dodala, da je ponosna, da je francosko-italijanski sistem zračne obrambe samp-T v Ukrajini operativen, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Maja je francoski notranji minister Gerald Darmanin izzval spor med Parizom in Rimom, ko je dejal, da Melonijeva ni sposobna rešiti migracijske problematike, kot je zatrjevala v predvolilni kampanji. Zaradi tega je italijanski zunanji minister Antonio Tajani takrat tudi odpovedal načrtovan obisk v francoski prestolnici.

Elon Musk, Emmanuel Macron
Avtomoto Tovarna v Franciji? Musk in Macron že drugič za skupno mizo.
Jude Bellingham
Sportal Macron se bo pogovoril z Mbappejem
Ne spreglejte