Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 8. 2020,
8.03

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

35

Natisni članek

Aleksander Lukašenko Belorusija

Ponedeljek, 24. 8. 2020, 8.03

3 leta, 7 mesecev

Lukašenko se po Minsku sprehaja z avtomatsko puško. Aretacije vidnih predstavnikov opozicije. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

35

Beloruska tiskovna agencija je objavila posnetke predsednika Aleksandra Lukašenka, na katerih je ta oborožen z avtomatsko puško kalašnikov. V Minsku se je medtem včeraj zbralo kar 200 tisoč ljudi, ki zahtevajo odstop predsednika. 

V nedeljo se je na ulicah beloruske prestolnice Minsk zbralo okoli 200 tisoč protestnikov, ki zahtevajo odstop predsednika Aleksandra Lukašenka. Protestnike, oblečene v rdečo-bele barve opozicije, je policija skušala razgnati tudi z vodnim topom. 

Ujeli so ga z avtomatsko puško

Protestniki so se nato približali vladni palači na Trgu neodvisnosti, ki jo uporablja predsednik in jo v zadnjih dneh spreminja v bunker. Pred palačo jih je pričakala množica varnostnih sil in oklepnih vozil, da bi preprečili morebiten vdor protestnikov.

Beloruska državna tiskovna agencija je ob tem pokazala helikopter, s katerim je v bližini pristal Lukašenko. Kot je mogoče razbrati s posnetkov, je imel ob sebi avtomatsko puško kalašnikov, na sebi pa neprebojni jopič, piše britanski Sky News.  

Julija Timošenko
Novice Stanje Timošenkove po okužbi s koronavirusom resno

"Z vami bomo do konca," so vzklikali stražarji na vhodu v kompleks, ko jih je Lukašenko prišel obiskat in pohvalit. Zatrdil je, da se bo z njimi boril do konca, piše STA. 

Napovedal, da bo proti protestnikom uporabil vojsko

Lukašenko se je po pristanku sestal z vodji varnostnih sil v državi, protestnike pa označil za "podgane". Belorusko obrambno ministrstvo je proteste v prestolnici in drugih mestih po državi označilo za fašistične. Lukašenko je v preteklosti že napovedal, da bo proti protestnikom uporabil tudi vojsko. A protestniki pravijo, da se predsednika ne bojijo več.

Po množičnem protestu v Minsku aretacije vidnih predstavnikov opozicije

Medtem so po nedeljskih protestih, na katerih je v Minsku proti beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku protestiralo najmanj 100 tisoč ljudi, danes prijeli dva vidna predstavnika opozicije. Policija je prijela tudi več organizatorjev stavk v več državnih podjetjih.

Prijeli so Olgo Kovalkovo in Sergeja Dilevskega pred tovarno traktorjev MTZ v Minsku, kjer zaposleni v okviru protestov stavkajo.

Ne spreglejte