Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 6. 2023,
13.15

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Eurostat maj inflacija evroobmočje

Četrtek, 1. 6. 2023, 13.15

11 mesecev

Letna inflacija evroobmočja je maja znašala 6,1 odstotka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
inflacija | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Območje z evrom je maja na letni ravni zabeležilo 6,1-odstotno inflacijo, potem ko so se cene življenjskih potrebščin aprila na letni ravni povečale za sedem odstotkov, v današnji prvi oceni ugotavlja evropski statistični urad Eurostat. Inflacijo so tudi maja najbolj poganjale višje cene hrane ter alkohola in tobačnih izdelkov.

Maja je bila inflacija najvišja v segmentu hrane, alkohola in tobaka, rast teh cen pa se je z aprilskih 13,5 odstotka spustila na 12,5 odstotka. Sledile so cene neenergetskih industrijskih dobrin, ki so bile maja za 5,8 odstotka višje kot pred letom dni, medtem ko so bile aprila višje za 6,2 odstotka.

Cene storitev, ki so bile aprila na letni ravni višje za 5,2 odstotka, so bile maja pet odstotkov višje kot maja lani. Cene energentov so bile medtem maja letos 1,7 odstotka nižje kot maja lani. Aprila so bile še 2,4 odstotka višje kot aprila lani.

Najnižja v Luksemburgu, najvišja v Latviji in Slovaški

Od držav, ki uporabljajo evro in za katere je Eurostat imel podatke, so najnižjo letno inflacijo maja zabeležili v Luksemburgu (2,0 odstotka), Belgiji (2,7 odstotka) in Španiji (2,9 odstotka). Najvišjo so imeli v Latviji in na Slovaškem (12,3 odstotka) ter v Estoniji (11,2 odstotka).

Slovenija po inflaciji bolj v sredini

V Sloveniji je bila letna rast cen življenjskih potrebščin prejšnji mesec 8,1-odstotna, potem ko je bila aprila 9,2-odstotna, navaja Eurostat.

Brez upoštevanja cen energentov in hrane se je maja inflacija v območju evra še nekoliko umirila in je znašala je 5,3 odstotka. Pred tem je aprila dosegla 5,6 odstotka. Najvišja, odkar obstaja območje skupne evropske valute, je bila marca s 5,7 odstotka.

Recesija
Novice Smo se izognili najhujšemu?
Slovenija. Ekonomija. BDP.
Novice Razvojna razlika med Zahodno in Vzhodno Slovenijo predlani večja
Ne spreglejte