Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2011,
16.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slovenija Evropska komisija

Četrtek, 16. 6. 2011, 16.54

7 let, 12 mesecev

Lani so vsa kopališča v Sloveniji izpolnjevala zahteve EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropska komisija je predstavila letno poročilo o kakovosti več kot 21.000 obalnih in celinskih kopališč v EU.

To kaže, da je kakovost kopalne vode v Evropi med letoma 2009 in 2010 nekoliko upadla, a je še vedno visoka. V Sloveniji so lani vsa kopališča izpolnjevala zahteve EU, priporočila pa skoraj 80 odstotkov.

Vsa kopališča v Sloveniji so izpolnjevala standarde kakovosti

V Sloveniji je bilo v lanski kopalni sezoni ocenjenih 46 kopališč, od tega 21 obalnih, 17 rečnih in osem jezerskih, kar je 0,2 odstotka vseh prijavljenih kopalnih voda v EU, izhaja iz poročila Evropske agencije za okolje in Evropske komisije.

Poročilo kaže, da so lani vsa obalna kopališča v Sloveniji izpolnjevala obvezne in priporočene standarde EU za kakovost vode. Vse od začetka preverjanja leta 2004 v Sloveniji zaradi neustrezne kakovosti ni bilo treba zapreti nobenega obalnega kopališča.

Lani so obvezne standarde kakovosti izpolnjevala tudi vsa rečna in jezerska kopališča, kar je štiriodstotno izboljšanje v primerjavi z letom prej, ko eno kopališče ni izpolnjevalo obveznih standardov. To je bilo kopalno območje Soča pri Solkanu.

Potočnik: Še je prostor za izboljšave

Vendar pa enajst rečnih oziroma jezerskih kopališč lani ni izpolnjevalo priporočenih standardov, ki jih tako izpolnjuje 76,1 odstotka vseh kopalnih voda v Sloveniji. Od začetka poročanja leta 2004 v Sloveniji ni bilo treba zapreti nobenega celinskega kopališča.

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je ob predstavitvi poročila izrazil veselje, da kakovost evropskih kopalnih voda ostaja visoka, a opozoril, da je še "prostora za izboljšave". "Čista voda je neprecenljiv vir, ki ga ne smemo jemati kot nekaj samoumevnega," je poudaril.

Najvzornejši je Ciper Trenutno več kot 90 odstotkov kopališč v EU izpolnjuje minimalne zahteve. Najvzornejši je Ciper, kjer 100 odstotkov kopališč ustreza strogim priporočenim vrednostim, sledijo mu Hrvaška s 97,3 odstotka, Malta s 95,4 odstotka, Grčija s 94,2 odstotka in Irska z 90,1 odstotka.

Ocenjenih je bilo 21.000 kopališč

Lani je bilo v EU ocenjenih več kot 21.000 kopališč, od tega 70 odstotkov obalnih. 92,1 odstotka evropskih obalnih kopalnih voda in 90,2 odstotka celinskih kopalnih voda ustreza obveznim oziroma minimalnim standardom kakovosti.

Le 1,2 odstotka obalnih in 2,8 odstotka celinskih kopalnih voda ne izpolnjuje minimalnih standardov. Preostalih ni bilo mogoče oceniti zaradi pomanjkljivih podatkov. Število obalnih kopališč, ki izpolnjujejo zahteve, se je lani v primerjavi z letom prej zmanjšalo za 3,5 odstotka.

Število obalnih kopališč, ki izpolnjujejo priporočene standarde, pa se je lani v primerjavi z letom 2009 zmanjšalo za 9,5 odstotka.

Najbolj problematične so reke

Padla je tudi kakovost celinskih kopališč. Število rek in jezer, ki izpolnjujejo priporočene standarde, se je v obdobju 2009-2010 zmanjšalo za 10,2 odstotka. Najbolj problematične so reke, saj je priporočene standarde lani izpolnjevala le četrtina rečnih kopališč.

Leta 2009 je bila kakovost kopalnih voda v Sloveniji ocenjena na 45 krajih: 20 obalnih, 17 rečnih in osmih jezerskih kopalnih območjih. 44 območij je bilo skladnih z obveznimi vrednostmi iz direktive, 29 pa s priporočenimi vrednostmi.

Kakovost kopalnih voda v Sloveniji se je sicer v zadnjih letih bistveno izboljšala, saj je Evropska komisija še v poročilu za leto 2007 ocenila, da zahtev EU ne izpolnjuje šest od 19 morskih in dve od 18 sladkovodnih kopališč v Sloveniji.

Ne spreglejte