Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 4. 2021,
8.21

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,76

3

Natisni članek

neurje morje reševanje Norveška ladja

Sreda, 7. 4. 2021, 8.21

3 leta

Ladja brez posadke izgubila pet milijonov evrov vreden tovor #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,76

3

Nizozemska tovorna ladja Eemlift Hendrika | Zadnji posnetki nizozemske tovorne ladje Eemlift Hendrika razkrivajo, da je s palube padlo največje plovilo, ki je bilo nameščeno na sredini ladje. | Foto Posnetek zaslona Youtube

Zadnji posnetki nizozemske tovorne ladje Eemlift Hendrika razkrivajo, da je s palube padlo največje plovilo, ki je bilo nameščeno na sredini ladje.

Foto: Posnetek zaslona Youtube

Včeraj smo pisali, da sredi Severnega morja pluje tovorna ladja brez posadke, ki ji grozi, da bo potonila. Mediji medtem poročajo, da je z nizozemske ladje padlo eno od plovil, ki jih iz Rotterdama prevaža na Norveško. Gre za okoli pet milijonov evrov vredno specialno plovilo za delo v ribogojnici, ki je bilo izdelano v puljski ladjedelnici Tehnomont. Reševanje ladje in izgubljenega tovora je preloženo na jutri zjutraj.

Norveška obalna straža je objavila nov video posnetek ladje Eemlift Hendrika v razburkanem morju, ki se danes nahaja okoli 55 kilometrov od norveške obale. Na njem ni več videti plovila zelene barve, ki je bilo s 24 metri dolžine tudi največje na palubi.

Zjutraj so ga na videz nepoškodovanega opazili eno navtično miljo oziroma okoli dva kilometra stran od tovorne ladje. Okoli poldneva ga je podjetje za reševanje na morju z ladijskim vlačilcem že začelo vleči proti Norveški, a je bila operacija zaradi slabega vremena prestavljena na jutri zjutraj.

Fotografija tovorne ladje ob ponedeljkovem reševanju posadke, kjer je še vidno zeleno plovilo, namenjeno delu v ribogojnici. | Foto: Posnetek zaslona Youtube Fotografija tovorne ladje ob ponedeljkovem reševanju posadke, kjer je še vidno zeleno plovilo, namenjeno delu v ribogojnici. Foto: Posnetek zaslona Youtube Še vedno pa so na svojih mestih pritrjena preostala plovila, ki jih je ladja marca letos natovorila na Hrvaškem. Gre za še dve specialni plovili, izdelani v ladjedelnici Iskra v Šibeniku, Elanovo jadrnico in motorno jahto.

Video: YouTube


Reševanje ladje Eemlift Hendrika močno ovira slabo vreme, saj so valovi minule dni dosegali tudi do 15 metrov višine. Sta pa sinoči do ladje priplula dva norveška ladijska vlačilca, ki bi jo morala odvleči v najbližje norveško pristanišče, a so reševanje prestavili na jutri zjutraj. Še prej so s helikopterjem na ladjo spustili štiri usposobljene reševalce, ki so nanjo namestili privezne vrvi. 

Zaradi odpovedi glavnega motorja ladje, ki se je znašla v neurju z visokimi valovi in močnim vetrom, so morali v ponedeljek evakuirati vseh 12 članov posadke. Helikopter norveške obalne straže je večino članov rešil s palube ladje, nekaj pa jih je poskakalo v razburkano morje in so jih potegnili iz vode.

Ladja
Novice Nizozemski ladji grozi, da se bo potopila #video

Stodvanajstmetrska ladja je bila zgrajena leta 2015 in je namenjena prevozu plovil. Ladji je grozilo, da bi se lahko prevrnila in potonila. To bi zaradi razlitja goriva lahko povzročilo onesnaženje morja.

Ne spreglejte