Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
4. 7. 2013,
11.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kristjani muslimani

Četrtek, 4. 7. 2013, 11.32

7 let, 12 mesecev

Kristjani so najbolj zatirana verska skupnost na svetu

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kristjane zatirajo v 130 državah, muslimane v 117, jude v 75, hindujce v 27 in budiste v 16 državah, razkriva nemško ekumensko poročilo o svobodi vere po svetu.

Po prvem poročilu takšne vrste, ki sta ga skupaj objavili nemška Evangeličanska in Katoliška cerkev, zakonsko omejujejo svobodo vere v 157 državah. Javno izpovedovanje vere je ovirano v 131 državah, 38 držav pa ovira spreobrnitev v drugo vero.

V 53 državah napadi na posamezne verske skupine V 40 državah je kakšna verska skupnost tudi formalno prepovedana, 53 držav omejuje javno uporabo verskih simbolov, v prav tako 53 državah je prišlo do napadov nahujskane množice na posamezne verske skupine, v 74 državah obstajajo teroristične skupine, ki delujejo na verski podlagi, in v 33 državah so lahko ženske kaznovane, če niso oblečene v oblačila, ki jih predpisuje vera.

Poročilo, ki se pri tem sklicuje na podatke ameriškega raziskovalnega centra Pew (Pew Research Centre), glede na stopnjo zatiranja svobode vere države razvršča v štiri skupine: zelo visoko, visoko, zmerno in nizko zatiranje svobode vere.

V Savdski Arabiji dovoljen le vahabitizem V skupino držav z zelo visoko stopnjo zatiranja verske svobode med drugim spadajo Savdska Arabija, Egipt, Somalija, Kitajska, Iran, Afganistan, Pakistan, Indija, Indonezija, Burma, Somalija in Nigerija.

V Savdski Arabiji recimo ni verske ali svetovnonazorske svobode. Dovoljena je le vahabitska interpretacija sunitskega islama, širjenje drugih ver je prepovedano. Na Kitajskem je dovoljenih le pet verskih skupnosti: budisti, taoisti, muslimani, katoliki in protestanti, ki so organizirani v tako imenovana patriotska združenja, ki jih nadzoruje država.

Med državami z visoko stopnjo zatiranja verske svobode tudi Velika Britanija V skupini držav z visoko stopnjo zatiranja svobode vere so med drugim Turčija, Irak, Sirija, Romunija, Bolgarija, Rusija, Mehika, Belorusija, Srbija, Moldavija, Velika Britanija in Danska. Velika Britanija se je v tej druščini znašla zaradi strogega nadzorovanja posameznih mošej in islamskih pridigarjev ter omejevanja verskih pravic iskalcem azila.

Med državami z zmerno stopnjo zatiranja svobode vere najdemo tudi Francijo, Italijo, Grčijo, Nemčijo, Poljsko, Švico, Avstrijo, Švedsko, Hrvaško in ZDA. V Franciji velja prepoved islamskih ženskih oblačil burke in nikaba, v Švici so na referendumu izglasovali prepoved gradnje minaretov, Nemčija pa se je v tej skupini znašla tudi zaradi odnosa do scientologov.

Slovenija in Severna Koreja v isti skupini Najmanj svobodo vere zatirajo v državah, kot so Japonska, Nizozemska, Belgija, Irska, Portugalska, Madžarska, Norveška, Finska, Albanija, Črna gora, Južna Koreja, Kanada … V to skupino držav, ki so se glede verske svobode najbolj odrezale, spada tudi Slovenija. Pa tudi totalitarna Severna Koreja, predvsem zaradi tega, ker ni zanesljivih podatkov o stanju verske svobode v tej samoizolirani državi. Kritiki poročila sicer menijo, da bi bilo boljše, če bi Severno Korejo zato označili na zemljevidu centra Pew kot belo liso, ne pa kot državo z nizko stopnjo zatiranja verske svobode.

Ne spreglejte