Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
4. 4. 2014,
11.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZDA Rusija vesolje

Petek, 4. 4. 2014, 11.28

8 let

Krimska kriza se seli v vesolje

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriška vesoljska agencija Nasa je zaradi politike Kremlja do Ukrajine prekinila sodelovanje z Rusijo. Bo vesolje spet postalo prizorišče tekmovanja med ZDA in Rusijo?

Nasa pa je naredila pomembno izjemo, saj ne bo prekinila sodelovanja pri najpomembnejšem skupnem projektu – Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Ta je skupni projekt vesoljskih agencij ZDA, Rusije, Japonske, Kanade, Brazilije in EU.

Nobene elektronske pošte več Vse drugo sodelovanje z rusko vesoljsko agencijo Roskosmos bo prekinjeno: sodelavci Nase ne bodo več smeli potovati v Rusijo in ruski predstavniki bodo več smeli obiskovati objektov ameriške vesoljske agencije. Prav tako ne bo več dvostranskih srečanj, stikov prek elektronske pošte in videokonferenc. Prvi odzivi ruskih predstavnikov so bili lahkotni. Tako je ruski podpredsednik Dmitrij Rogozin na Twitterju zapisal, da ameriški ukrep Rusije ne bo prizadel, saj razen Mednarodne vesoljske postaje na državni ravni ni nobenega drugega sodelovanja na vesoljskem področju.

Nič več ruskih motorjev Manj lahkoten je Vladimir Solncev, direktor ruskega podjetja Energomash, ki med drugim izdeluje motorje za ameriška vesoljske rakete Atlas. Kot piše nemški Focus, je Solncev prepričan, da bodo ameriške sankcije raziskovanje vesolja pahnile nazaj za nekaj desetletij. Ti ukrepi po Solncevem mnenju merijo na Moskvo, toda na koncu bodo imeli negativen učinek na ves svet, saj je znanosti pomembna za celotno človeštvo.

Tudi eden od neimenovanih sodelavcev ruske vesoljske agencije je dejal, da so ameriški ukrepi resni. Kot pravi, Rusija sicer na vesoljskem področju ni odvisna od ZDA, saj ima delujoča vesoljska plovila. Hitrejši razvoj novega ameriškega vesoljskega plovila Ruski strokovnjak za potovanja v vesolju Jurij Karaš pa je prepričan, da bodo zadnji dogodki spodbudili Američane, da bodo hitreje razvili lastno vesoljsko plovilo. Tako naj bi bil prvi preizkus novega ameriškega vesoljskega plovila Oriona že letos, prvi polet s človeško posadko pa leta 2017.

Med ZDA in Rusijo (takrat še Sovjetsko zvezo) je med letoma 1955 in 1972 že potekala t. i. vesoljska tekma. Ta tekma je bila predvsem stvar prestiža – simbolno naj bi pokazala, kateri gospodarsko-politični sistem je uspešnejši, ameriški kapitalizem ali sovjetski komunizem.

Sovjet Gagarin prvi človek v vesolju, Američan Armstrong prvi stopil na Mesec Najprej je bila v prednosti Sovjetska zveza, ki je oktobra 1957 v vesolje uspešno izstrelila satelit Sputnik 1. Novembra istega leta so Sovjeti v vesolje poslali prvo živo bitje – psičko Lajko. Tudi prvi človek v vesolju je bil Sovjet – Jurij Gagarin, aprila 1961.

So bili pa Američani prvi, ki so pristali na Mesecu – julija 1969. Američan Neil Armstrong je bil prvi človek, ki je hodil po površini Meseca. Pozneje se je vesoljska tekma umirila, ZDA in Sovjetska zveza so začele sodelovati na področju vesoljskih programov, ameriški astronavti in sovjetski kozmonavti so se leta 1975 prvič srečali tudi v vesoljski orbiti.

Ne spreglejte