SiolNET. Novice Svet
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Samostojno Kosovo praznuje deseti rojstni dan

0,56

termometer

Kosovo
Foto: Reuters

Kosovo, najmlajša evropska država, danes praznuje deseto obletnico samostojnosti. Država, ki si želi tako članstva v Evropski uniji kot zvezi Nato, se sooča z več odprtimi vprašanji od napetih odnosov s Srbijo do korupcije in visoke stopnje brezposelnosti.

Samostojnost Kosova je do zdaj priznalo 116 držav, Slovenija je to storila 5. marca pred desetimi leti. Med 28 državami članicami EU Kosova ni priznalo pet držav (Španija, Slovaška, Ciper, Grčija in Romunija).

Haradinaj poziva vse članice EU k priznanju Kosova

Kosovski premier Ramush Haradinaj je ob deseti obletnici samostojnosti države pozval Evropsko unijo, naj najde način, da bi pet držav članic nehalo blokirati evropsko perspektivo Kosova in da priznajo samostojnost Kosova. To bi po njegovem mnenju olajšalo normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino.


Preberite še:


Vučić poziva h kompromisu

Medtem pa je srbski predsednik Aleksandar Vučić ob obletnici Kosova pozval h kompromisu glede normalizacije dialoga s Prištino. Kot je pojasnil, so pri vsakem dogovoru potrebni kompromisi, saj ne more biti vse sklenjeno le v prid eni strani. V intervjuju za tiskovno agencijo Reuters je dodal, da bo še več let obstajal "zamrznjen konflikt", če ne bodo sklenili kompromisa.

Kosovo Foto: Reuters

Odnosi s Srbijo nekoliko boljši, a še daleč od normalnih

Nekoliko se je izboljšal položaj kosovskih Srbov, predvsem zato, ker so Srbi začeli sodelovati v političnem življenju Kosova. Prav kosovski Srbi so imeli ključno vlogo pri oblikovanju zadnje kosovske vlade pod vodstvom Ramusha Haradinaja, saj je vladajoča koalicija z njihovimi glasovi v parlamentu dobila zadostno podporo. V začetku leta je javnost sicer pretresel umor znanega, zmernega srbskega politika Olivera Ivanovića, ki je bil v javnem konfliktu s srbsko vlado.

Kosovo se sooča tudi z drugimi odprtimi vprašanji. V zadnjem času so duhove burile zahteve po ukinitvi posebnega sodišča za vojne zločine na območju Kosova, a so se v Prištini nato uklonili mednarodnemu pritisku. Prve sodbe sodišča je pričakovati še letos.

Kosovo Foto: Reuters

V zadnjem času dosegajo gospodarsko rast

Zastal je tudi proces mednarodnega priznavanja Kosova, zatika se pri ratifikaciji sporazuma o meji s Črno goro. Stalnici kosovskega vsakdana sta tudi vseobsegajoča korupcija in visoka stopnja brezposelnosti. Državi je sicer uspelo v zadnjem času doseči gospodarsko rast, ki trenutno presega štiri odstotke, ter zgraditi ali obnoviti v vojni uničeno cestno infrastrukturo.

Le nekaj dni pred deseto obletnico samostojnosti Kosova je Evropska komisija objavila novo širitveno strategijo za države Zahodnega Balkana, ki je v Prištini niso sprejeli z naklonjenostjo, saj naj bi Kosovu, edini državi, ki je nastala po razpadu socialistične Jugoslavije in še ni dočakala vizumske liberalizacije za EU, namenjala premalo evropske perspektive. Članstvo Kosova v EU in Natu za uradno Prištino sicer nima alternative.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin