Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 5. 2020,
8.22

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

3

Natisni članek

ZDA Donald Trump Koronavirus

Petek, 15. 5. 2020, 8.22

3 leta, 11 mesecev

Rekordno število okužb v Braziliji in Mehiki, slabe novice tudi iz Rusije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

3

Koronavirus Mehika | Iz Brazilije in Mehike poročajo o rekordnem številu novih okužb s koronavirusom.  | Foto Reuters

Iz Brazilije in Mehike poročajo o rekordnem številu novih okužb s koronavirusom.

Foto: Reuters

V Braziliji so v četrtek zabeležili rekordnih 13.944 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, vse skupaj pa 202.918. Do zdaj je tam umrlo 13.933 bolnikov s covidom-19. O rekordnem številu novih okužb poročajo tudi iz Mehike. V četrtek so jih potrdili 2409. Predsednika obeh držav se kljub zaostrovanju razmer zavzemata za odpiranje gospodarstva. Sicer pa tudi iz Rusije spet poročajo o več kot deset tisoč novih primerov okužb z novim koronavirusom.

13:02

V Trstu odpravljajo ukrepe

20:20

So ogroženi tudi otroci?

12:39

Hrvaška za pretok turistov

11:06

Baltske države odprle meje

09:03

ZDA opozarjajo na otroke

  • 13:02

    V Trstu odpravljajo ukrepe

    V Furlaniji - Julijski krajini (FJK) se tako kot v drugih italijanskih deželah z današnjim začetkom druge faze rahljanja ukrepov proti pandemiji covid-19 življenje počasi vrača v normalnost. Ljudje se spet lahko srečujejo v barih, odprli so se frizerski saloni, potekale so tudi že prve maše, poroča STA.

    Kot na spletni strani poroča Primorski dnevnik, so v FJK obvezne zaščitne maske tudi na prostem, sicer pa je kot po vsej državi obvezna medsebojna razdalja med ljudmi najmanj en meter. Nujno je tudi razkuževanje. Še vedno je prepovedano zbiranje večjih množic ljudi.

    Od danes je sicer spet dovoljeno gibanje po deželi ter obiskovanje prijateljev. Poleg tega ni več treba pri sebi imeti izjave ob vsakem odhodu od doma. Po poročanju italijanske radiotelevizije Rai so v FJK danes med drugim odprli vrata tudi restavracije, trgovine na drobno, kozmetični saloni, fitnesi, športni objekti, bazeni in plaže.

    Predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walter Bandelj opaža, da je življenje v Gorici, kjer živi, danes precej drugačno kot v prejšnjih dneh. Kot je pojasnil za STA, je opaziti veliko več avtomobilov, znova se sliši tudi vlake. Danes je prvič po 23. februarju prišel v Čedad, kjer je zaposlen.

    Sam je sicer že težko pričakoval maše in odprtje pokopališč, kamor so se ljudje lahko po dolgem času znova odpravili v nedeljo. Ocenjuje, da so se zadeve zdaj umirile, težko pa čaka na to, da bodo dovoljena tudi potovanja v Slovenijo.

    Bandelj se zaveda, da bo treba ukrepe še naprej spoštovati in paziti, da ne bo porasta obolenj. "Imeti moramo deset oči," je dejal. Mu je pa jasno, da bo v Italiji težko spremeniti vzorce obnašanja ter se na primer odreči objemu ob pozdravu.

    Življenje se vrača tudi v Trst. Na fotografijah, ki jih je objavil Primorski dnevnik, je tako med drugim opaziti ljudi, ki ob točilnih pultih v barih primerno oddaljeni čakajo na kavo. V frizerskem salonu so frizerji ločeni s španskimi stenami, tako frizerji kot stranke pa nosijo zaščitne maske. Na Rojanu pa je potekala prva jutranja maša, ki se je je ob primerni razdalji udeležilo nekaj vernikov.

    Naslednja, tretja faza rahljanja ukrepov, je v Italiji napovedana 3. junija, ko bodo dovoljeni prehodi med deželami in bodo Italijani lahko potovali tudi v tujino, poroča STA.

  • 20:20

    So ogroženi tudi otroci?

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da preučuje povezavo med koronavirusno boleznijo 19, ki jo povzroča novi koronavirus, in boleznimi, ki so podobne kawasakijevemu sindromu, zaradi katerih so med pandemijo novega koronavirusa zboleli nekateri otroci v Evropi in ZDA.

    Pojavile so se prve domneve, da bi lahko bil "ta sindrom povezan s covidom-19," je dejal prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je klinike po vsem svetu pozval, naj pomagajo "bolje razumeti ta sindrom pri otrocih."

    Ameriške zdravstvene oblasti so v četrtek izdale opozorilo pred redko, a včasih tudi smrtno avtoimuno boleznijo pri otrocih, ki naj bi bila povezana s covidom-19. O podobnih vnetjih pri otrocih so pred tem že poročali zdravniki po Evropi. STA

  • 12:40

    ZDA in Kitajska proti covid-19

    Kitajska je danes sporočila, da bi Peking in Washington morala okrepiti sodelovanje v boju proti pandemiji novega koronavirusa, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump v četrtek dejal, da razmišlja o prekinitvi odnosov s Kitajsko.

    Ohranitev stabilnih kitajsko-ameriških odnosov je v interesu obeh držav ter miru in stabilnosti v svetu, je danes dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

    "Kitajska in ZDA bi morali nadaljevati krepitev sodelovanja v boju proti pandemiji, jo čim prej premagati, zdraviti bolnike ter obnoviti gospodarstvo in proizvodnjo, kar pa tudi zahteva zbliževanje obeh držav," je dejal Zhao, kot je poročal kitajski tabloid Global Times.

    Kitajska koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Trump je v četrtek dejal, da trenutno nima želje po pogovoru s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, s katerim ima sicer zelo dobre odnose. Izrazil je razočaranje nad Kitajsko, ker ni ustavila koronavirusa pri izvoru.

    Trump za vse težave ZDA s pandemijo koronavirusa krivi Kitajsko, kjer je novi koronavirus izbruhnil konec lanskega leta in se razširil po svetu.

    Na vprašanje, ali razmišlja o ukrepih proti Kitajski, pa je omenil možnost prekinitve vseh odnosov s Kitajsko. "Lahko naredimo stvari. Lahko prekinemo vse odnose. Kaj se bo zgodilo, če to storimo? Prihranili bi 500 milijard dolarjev," je dejal v pogovoru za Fox Business Network.

    V ZDA je do četrtka zvečer zaradi covida-19 umrlo že 85.886 ljudi. Z novim koronavirusom je bilo okuženih 1,42 milijona, navaja STA.

  • 12:39

    Hrvaška za pretok turistov

    Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli je danes izjavil, da so pripravili aplikacijo za mobilne telefone, ki naj bi pospešila prehajanje turistov preko meje. Napovedal je, da bodo aplikacijo predstavili na sobotnem srečanju ministrov za notranje zadeve Slovenije in Hrvaške, Aleša Hojsa in Davorja Božinovića.

    Cappelli je v današnjem pogovoru za regionalno televizijo N1 ocenil, da bo na Hrvaško prihajalo vse več slovenskih turistov, ker po vrnitvi v Slovenijo ni več obvezna samoizolacija.

    Povedal je, da so za pospešitev turističnega čezmejnega prometa na Hrvaškem pripravili aplikacijo, ki je podobna hrvaški dovolilnici, ki so jo do pred kratkim uporabljali hrvaški državljani, če so potovali zunaj kraja prebivališča.

    Covid-19. Koronavirus. Plaža. Dekle. Hrvaška. | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Turisti se bodo lahko z aplikacijo vnaprej prijavili z vsemi podatki o tem, kam gredo in kje bodo nameščeni, je dejal. Na ta način naj bi čim bolj pospešili čezmejni promet in skrajšali čakalne dobe ob vstopu v državo. Povedal je, da je nadzor potnikov potreben tudi zato, ker Hrvaška še ni v schengenskem območju.

    Cappelli je napovedal, da se bosta o vseh podrobnostih glede prehajanja turistov preko meje v soboto pogovarjala ministra Hojs in Božinović, ki se bosta srečala v Ormožu.

    Hrvaški minister za turizem je danes še dejal, da ne pričakuje bistvenih sprememb cen turističnih storitev na Hrvaškem. Ponudniki turističnih storitev so napovedali, da bodo počakali na odziv trga, od katerega bo odvisno, ali bodo pocenili svoje storitve, je spomnil Cappelli. Povedal je, da so turisti odpovedali večino rezervacij za junij, ne pa tudi za julij in avgust.

    Ponovil je svojo oceno, da bodo imeli letos na Hrvaškem med 25 in 30 odstotkov prihodkov od turizma v primerjavi z lanskim rekordnim letom, ko so imeli več kot deset milijard evrov turističnih prihodkov, piše STA.

  • 11:06

    Baltske države odprle meje

    Estonija, Latvija in Litva so danes odprle medsebojne meje, s čimer so ustvarile prvi "potovalni mehurček" v Evropi. V skladu z novimi pravili lahko prosto v drugo baltsko državo potujejo tisti, ki v zadnjih dveh tednih niso bili v tretji državi, niso okuženi z novim koronavirusom in niso bili v stiku z okuženo osebo.

    Vsakdo, ki pride na območje baltskih držav, mora medtem za 14 dni v samoizolacijo, poroča STA. "Baltski potovalni mehurček je priložnost za ponoven zagon podjetij in žarek upanja za ljudi, da se življenje vrača v običajne tirnice," je ob tem povedal litovski premier Saulius Skvernelis.

    Estonski notranji minister Mart Helme pa je dejal, da ni razlogov za strah, da bi odprtje meja povzročilo širjenje virusa, navaja spletni portal Euractiv. Vodja predstavništva Evropske komisije v Litvi Arnoldas Pranckevičius je ob tem sporočil, da smernice komisije države članice s podobnimi epidemiološkimi razmerami spodbujajo k postopnemu odprtju meja, ki naj bo usklajen in nediskriminatoren.

    Baltske države so sicer med najmanj prizadetimi v pandemiji novega koronavirusa v Evropi. V vseh treh skupaj so zabeležili zgolj 135 smrtnih žrtev covida-19, z novim koronavirusom pa se je okužilo okoli 4230 ljudi, kažejo podatki ameriške univerze Johnsa Hopkinsa. Vse tri države že od konca aprila rahljajo ukrepe za zajezitev virusa.

    K sodelovanju pri odprtju meja so povabile tudi Finsko in Poljsko, a se jim ti dve državi nista pridružili. Sta pa Estonija in Finska ta teden omilili pogoje potovanj iz poslovnih ali študijskih razlogov. To sta storili tudi že Poljska in Litva, poroča STA

  • 09:05

    V ZDA več brezdomcev

     

    Zaradi vpliva epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo, ki hromi podjetja, ljudje pa ostajajo brez služb, bi se lahko število brezdomcev v ZDA v enem letu povečalo za 45 odstotkov, v analizi opozarjajo strokovnjaki newyorške univerze Columbia. Brez doma bi lahko tako ostalo dodatnih 250 tisoč ljudi.

    V ZDA je bilo januarja letos brez doma okoli 568 tisoč ljudi, je razvidno iz vladnih podatkov. Glede na študijo se bo število brezdomcev najmanj povečalo v Kaliforniji, in sicer za okoli 20 odstotkov. Verjetno povečanje števila brezdomcev strokovnjaki povezujejo z brezposelnostjo, ki v zadnjem času podpira rekorde.

    Madžarska brezdomci | Foto: Reuters Foto: Reuters

    "Nihče ne pomni povečanja stopnje brezposelnosti za deset odstotkov v enem mesecu," je opozoril profesor Dan O'Flaherty, ki je sodeloval pri študiji.

    Stopnja brezposelnosti v ZDA je v aprilu dosegla 14,7 odstotka. Tako slabe številke so ZDA nazadnje doživljale v obdobju velike gospodarske depresije v 30. letih prejšnjega stoletja. Za nadomestilo za brezposelnost v ZDA je v zadnjih dveh mesecih zaprosilo okoli 36,5 milijona ljudi. Razmere pa se bodo verjetno še nekaj časa slabšale, poroča STA.

  • 09:03

    ZDA opozarjajo na otroke

    Ameriške zdravstvene oblasti so v četrtek izdale opozorilo pred redko, a včasih tudi smrtno avtoimuno boleznijo pri otrocih, ki naj bi bila povezana s covid-19. O podobnih vnetjih pri otrocih so pred tem že poročali zdravniki po Evropi.

    Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je pozval zdravstvene delavce, naj javijo, ali obravnavajo bolnike, mlajše od 21 let, ki imajo simptome, značilne za otroško multisistemsko vnetno bolezen. Med kriterije za prijavo spadajo vročina, vnetje organov, kar lahko vodi tudi v hospitalizacijo, in potrditev okužbe s koronavirusom.

    Bolezen so med drugim potrdili v New Yorku, kjer so obravnavali več kot sto otrok z vnetno boleznijo, najmanj trije bolniki so umrli. Zdravniki so poročali, da imajo bolniki simptome, podobne redkemu kawasakijevemu sindromu. To je izjemno redka otroška bolezen, ki jo spremljata vročina in vnetje krvnih žil, kar vodi v hude bolečine.

    otrok, bolezen | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Čeprav so redko bolezen opazili le pri otrocih, za zdaj ni potrjeno, da se pojavlja le pri njih. Glede na dozdajšnje primere v pediatričnem centru v New Yorku je okoli polovica otrok z vnetno boleznijo morala na zdravljenje na intenzivno nego zaradi vnetja srca, je dejal pediater Sunil Sood za AFP.

    V okviru zdravljenja so bolnikom vbrizgali protitelesa ter steroide in aspirin, če so bolniki trpeli zaradi izjemno nizkega pritiska oz. šoka. Vnetja so se pri bolnikih večinoma pojavila po štirih ali šestih tednih od okužbe s koronavirusom in so že imeli razvita protitelesa. "Imeli so virus, zgodaj so ga premagali. Zdaj pa se je pojavil ta zapozneli pretirani imunski odgovor," je dodal Sood.

    Primere so pred tem potrdili ponekod v Evropi, v Aziji, kjer se je virus pojavil najprej, pa ne. Med drugim so švicarski zdravniki opozorili, da bi te simptome lahko povzročila okužba z novim koronavirusom, saj ta povzroča čezmeren odziv imunskega sistema. Na otroško bolezen so pozorni tudi v Svetovni zdravstveni organizaciji, kjer so pozvali k sistematičnemu zbiranju podatkov o teh primerih, piše STA.

V zadnjih 24 urah so potrdili 10.598 novih primerov okužbe v Rusiji, ki je s skupno 262.843 primeri, druga država na svetu, takoj za ZDA. V državi od 3. maja dnevno beležijo več kot deset tisoč novih primerov okužbe. Izjema je bil četrtek, ko jih je bilo 9974, piše STA.

Opravili več kot šest milijonov testiranj

Smrtnost zaradi covida-19 medtem ostaja nizka v primerjavi z drugimi državami, saj so doslej poročali o skupno 2418 smrtnih žrtvah. Danes jih je 113. Nizko stopnjo smrtnosti pripisujejo hitri izolaciji potnikov in ranljivih skupin prebivalstva kot tudi obsežnemu testiranju in karanteni okuženih. Med smrtne žrtve covida-19 sicer v Rusiji štejejo samo tiste, pri katerih je bila koronavirusna bolezen covid-19 primarni vzrok smrti. Druge države kot smrtne žrtve upoštevajo vse mrtve, pozitivne na koronavirus.

V Rusiji je do danes umrlo več kot dva tisoč ljudi. | Foto: Reuters V Rusiji je do danes umrlo več kot dva tisoč ljudi. Foto: Reuters

Oblasti porast okužb v maju pojasnjujejo z množičnim testiranjem na okužbo z novim koronavirusom in menijo, da ne gre za hitrejše širjenje virusa. Do četrtka so izvedli 6,4 milijona testiranj. V prestolnici Moskva, žarišču epidemije v državi, kjer so potrdili skoraj polovico vseh okužb, naj bi danes začeli izvajati množično prostovoljno testiranje prebivalcev na prisotnost protiteles. S tem želijo ugotoviti dejansko raven okuženosti in prisotnost protiteles v populaciji zaradi ugotavljanja hipotetične kolektivne imunitete, poroča STA.

 

V Braziliji in Mehiki rekordno število novih okužb

V Braziliji so v četrtek zabeležili rekordnih 13.944 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, vseh skupaj pa je 202.918. Doslej je tam umrlo 13.933 bolnikov s covidom-19. O rekordnem številu novih okužb poročajo tudi iz Mehike. V četrtek so jih potrdili 2409. Predsednika obeh držav se kljub zaostrovanju razmer zavzemata za odpiranje gospodarstva. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je poslovneže na videokonferenčnem srečanju pozval, naj od guvernerja Sao Paula Joaa Dorie zahtevajo omilitev ukrepov proti koronavirusu.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro se kljub zaostrovanju razmer zavzema za odpiranje gospodarstva. | Foto: Reuters Brazilski predsednik Jair Bolsonaro se kljub zaostrovanju razmer zavzema za odpiranje gospodarstva. Foto: Reuters

"En človek odloča o prihodnosti Sao Paula," je dejal. "On odloča o prihodnosti brazilskega gospodarstva. Z vsem dolžnim spoštovanjem, morate poklicati guvernerja in igrati trdo, saj je to resna zadeva, to je vojna. Na kocki je Brazilija," je brazilski predsednik dejal poslovnežem iz Sao Paula, ki velja za finančno središče države.

Doria je prebivalce zvezne države, ki velja za najhuje prizadeto v Braziliji, pozval, naj ostanejo doma ter zaprl vso proizvodnjo in nenujne dejavnosti do konca maja. Je eden od desetih guvernerjev, ki so sporočili, da ne bodo spoštovali Bolsonarovih navodil. Ta zagovarja ponovni zagon gospodarstva.

Vse glasneje pa se za odpiranje gospodarstva zavzema tudi mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, ki krepi priprave na opuščanje omejitev. Vendar pa je tamkajšnji epidemiolog Hugo Lopez-Gatell poudaril, da je Mehika na vrhuncu epidemije in da še ne morejo zrahljati ukrepov. V četrtek so potrdili rekordnih 2409 novih okužb s koronavirusom, vseh skupaj pa je 42.595. Umrlo je še 257 bolnikov s koronavirusno boleznijo covid-19, vseh skupaj je 4477. Mehika je druga najbolj prizadeta država v regiji za Brazilijo.

Koronavirus infekcijska klinika
Novice Koronavirus: nova okužba le med tujimi državljani v Sloveniji, umrl ni nihče

Koronavirus v ZDA ubil že več kot 85 tisoč ljudi

Ameriški predsednik Donald Trump je med obiskom Pensilvanije obljubil, da se bo na naslednjo pandemijo pripravil s povečanjem domačih zalog in vrnitvijo ključne proizvodnje v ZDA, kjer je do četrtka zvečer zaradi covida-19 umrlo že 85.886 ljudi.

Trump se otepa kritik, da se ni pripravil na možnost pandemije ter da je ob izbruhu koronavirusa ukrepal prepočasi in kaotično. Za težave krivi Kitajsko in med drugim prejšnjo vlado predsednika Baracka Obame. Pritožuje se, da Obama ni pripravil vsega potrebnega za odgovor na koronavirus, piše STA.

Koronavirus
Novice ZDA nimajo načrta glede cepiva proti koronavirusu

McConnell umaknil svoje izjave

Kritikam se je pridružil tudi vodja senatne večine Mitch McConnell, ki je nekdanjega predsednika ZDA obtožil, da Trumpove vlade ni pripravil na možnost pandemije, kakršna je zdajšnja. Vendar pa je McConnell v četrtek priznal, da je naredil napako. "Nisem imel prav. Načrt je bil pripravljen in predan," je za televizijo Fox News dejal McConnell.

Donald Trump | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Trump je v četrtek obiskal v Allentownu podjetje za distribucijo zaščitne zdravstvene opreme, kot so maske, in ponovno ni nosil maske. Tam je kritiziral demokratskega guvernerja Pensilvanije, ki naj bi prepočasi odpravljal ukrepe proti pandemiji. "Gospodarstvo je treba odpreti, ker so deli Pensilvanije hudo prizadeti," je dejal Trump. V četrtek je tudi kritiziral dobavne verige. "Te neumne dobavne verige so po vsem svetu, in ko kaj odpove, potem odpove vse skupaj," je dejal za televizijo Fox. Napovedal je, da bo temu naredil konec in da bo Amerika od zdaj vse proizvajala doma.

koronavirus simbolična fotografija
Novice Slovenija kot prva v Evropi preklicala epidemijo koronavirusa #video

Samo marca ostal brez službe vsak peti Američan

Ukrepi proti pandemiji so res pustili velik pečat na ameriškem gospodarstvu, kjer je, po anketi centralne banke Federal Reserve, samo marca ostal brez službe vsak peti Američan. Najbolj so spet prizadeti revni.

Brez službe je ostalo 39 odstotkov tistih, ki imajo letne dohodke nižje od 40 tisoč dolarjev. Med tistimi med 40 tisoč do 100 tisoč dolarji plače je brez dela ostalo 19 odstotkov, med tistimi z več kot sto tisoč dolarji pa 13 odstotkov.

Kar 63 odstotkov visoko izobraženih Američanov je marca zlahka delalo povsem od doma, med tistimi s srednjo šolo pa le 20 odstotkov. Le sedem odstotkov zaposlenih Američanov je marca dobilo novo službo, 23 odstotkov je poročalo o nižji plači, le pet odstotkov pa o višji.

Koronavirus
Mnenja Politična trenja spreminjajo navade potrošnikov

Kongres potrdil skoraj tri tisoč milijard dolarjev pomoči

Le 64 odstotkov odpuščenih pričakuje, da bodo lahko poravnali vse tekoče račune, obenem pa je kar 91 odstotkov odpuščenih prepričanih, da se bodo po koncu pandemije lahko vrnili na staro delovno mesto.

Ameriški kongres je za pomoč Američanom in gospodarstvu potrdil skoraj tri tisoč milijard dolarjev pomoči. | Foto: Reuters Ameriški kongres je za pomoč Američanom in gospodarstvu potrdil skoraj tri tisoč milijard dolarjev pomoči. Foto: Reuters

Ameriški kongres je do zdaj za pomoč Američanom in gospodarstvu potrdil že skoraj tri tisoč milijard dolarjev, demokrati v predstavniškem domu pa so pripravili nov sveženj, vreden dodatnih tri tisoč milijard, v katerem je spet po 1.200 dolarjev na Američana.

Senatni republikanci malce godrnjajo, vendar bodo morali popustiti, saj je Trump podprl dodaten denar za Američane in tudi pomoč zveznim državam, čeprav Bela hiša pošilja okrog elektronsko pošto s kritikami novega svežnja pomoči. Novembra so volitve in nihče noče pred volivce kot tisti, ki jih je prikrajšal za finančno pomoč, navaja STA.

Ne spreglejte