SiolNET. Novice Svet
1,39

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 13:34

  Abe odpravlja izredne razmere

 • 12:15

  Do cepiva v letu dni?

 • 10:30

  ZN: Zasedanja verjetno ne bo

 • 10:27

  Španija: Okuženih 5 odstotkov

 • 08:06

  ZN o krizi duševnega zdravja

ZDA nimajo načrta glede cepiva proti koronavirusu

1,39

termometer

Koronavirus | WHO opozarja, da novi koronavirus morda nikoli ne bo izginil. | Foto: Getty Images
WHO opozarja, da novi koronavirus morda nikoli ne bo izginil. Foto: Getty Images

Nekdanji direktor za biomedicinske raziskave pri ameriškem ministrstvu za zdravje Rick Bright je v kongresu povedal, da ZDA nimajo načrta za proizvodnjo in pošteno distribucijo cepiva proti koronavirusu, ko bo to enkrat na voljo. V ZDA je trenutno s koronavirusom potrjeno okuženih 1,4 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 84.600.

Bright je posvaril, da se ZDA zaradi pomanjkanja ukrepanja na zvezni ravni soočajo z morda najtemnejšo zimo v svoji zgodovini. Opozoril je na pomanjkanje načrta za proizvodnjo in distribucijo cepiva in dejal, da mu to, kar vidi doslej z zdravili, ki obetajo pomoč proti koronavirusu, ne vzbuja nobenega upanja.

WHO: Novi koronavirus morda ne bo nikoli izginil

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da novi koronavirus morda ne bo nikoli izginil. Tudi če bodo znanstveniki odkrili cepivo, bodo za nadziranje virusa potrebni veliki napori, je dejal vodja programa za izredne razmere pri WHO Mike Ryan.

"Ta virus bi lahko postal še en endemičen virus v naših skupnostih in ta virus morda ne bo nikoli izginil," je Ryan dejal na novinarski konferenci na daljavo v Ženevi. "HIV ni nikoli izginil, a smo se sprijaznili z njim," je dodal Ryan, ki ne verjame, da lahko kdorkoli napove, kdaj bo bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, izginila.

Znanstveniki trenutno razvijajo več kot sto cepiv proti novemu koronavirusu, vendar Ryan opozarja, da tudi druge bolezni, kot so ošpice, še niso bile izkoreninjene, čeprav imamo proti njim cepivo. Novi koronavirus je do zdaj zahteval skoraj 300 tisoč življenj po svetu, potrjenih pa je več kot 4,3 milijona primerov okužbe, poroča STA.

Koronavirus v Rusiji Novice Rusija kot ZDA po okužbah, smrti okuženih zaradi gorečih ventilatorjev #video

Trump: Šole se morajo odpreti

V ZDA se je do srede z večer z novim koronavirusom okužilo več kot 1,39 milijona ljudi, bolezen covid-19 pa je terjala 84.119 življenj. Zvezne države medtem nadaljujejo odpravljanje ukrepov proti širjenju pandemije, ameriški predsednik Donald Trump pa je pozval k odpiranju šol po državi.

Ameriški predsednik Donald Trump se po poročanju STA obnaša, kot da pandemije več ni oziroma da je to zdaj problem nekoga drugega, in ne ameriške zvezne vlade. Novinarskih konferenc njegove delovne skupine proti novemu koronavirusu ni več. Mediji poročajo, da Trump tudi ne sodeluje več na sestankih zdravstvenih strokovnjakov. Zanima ga le še ponovni zagon ekonomije pred ameriškimi predsedniškimi volitvami, ki bodo novembra letos.

Razmere v New Yorku se izboljšujejo, saj že tri dni zapored na dan umre manj kot 200 ljudi, novih hospitalizacij pa je manj kot 500 na dan. | Foto: Getty Images Razmere v New Yorku se izboljšujejo, saj že tri dni zapored na dan umre manj kot 200 ljudi, novih hospitalizacij pa je manj kot 500 na dan. Foto: Getty Images

Trump je v sredo dejal, da morajo po državi odpreti šole, in zavrnil mnenje direktorja nacionalnega inštituta za zdravje Anthonyja Faucija, ki je v torek v senatu dejal, da je odpiranje šol pred iznajdbo cepiva nevarno. Trump je za ameriško televizijo Fox News dejal, da se niti najmanj ne strinja s Faucijem.

Trump in njegovi podporniki dilemo o odpiranju ekonomije oziroma odpravljanju ukrepov proti širitvi pandemije prikazujejo v političnih barvah. Demokrate obtožujejo, da želijo uničiti ekonomijo, ker želijo škodovati Trumpu pred volitvami. Demokratski guvernerji to zanikajo in trdijo, da upoštevajo mnenja znanosti in zdravstva.

morski psi v kaliforniji Novice Prizor, ob katerem vam bo zaledenela kri #video

V New Yorku spet zagnali nekatere dejavnosti

Nekateri, kot je newyorški guverner Andrew Cuomo, si to lahko privoščijo, drugi so pod hudim pritiskom. New York s 340 tisoč okužbami in 27.477 mrtvimi ostaja daleč najbolj prizadeta zvezna država ZDA, prebivalci pa po poročanju STA zato zaupajo postopnemu odpiranju ekonomije na osnovi epidemioloških podatkov.

Ti kažejo, da se položaj izboljšuje, saj že tri dni zapored na dan umre manj kot 200 ljudi, novih hospitalizacij pa je manj kot 500 na dan. Na vrhuncu krize jih je bilo več tisoč, smrti pa do po tisoč na dan. Po določenih okrožjih države New York bodo v petek spet zagnali določeni dejavnosti, kot so trgovine, gradbeništvo in druge, dovoljena pa bo tudi določena vrsta rekreacije, kot je tenis.

Po drugih ameriških zveznih državah prav tako previdno rahljajo ukrepe proti širitvi pandemije novega koronavirusa. V Los Angelesu so na primer prebivalce navdušili s ponovnim odprtjem plaž, seveda ob upoštevanju varnostne razdalje, poroča STA.

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 21:36 14.05.2020

  Po svetu za covidom-19 umrlo že več kot 300 tisoč judi

  Število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 je danes preseglo 300.000. Kot kažejo najnovejši podatki ameriške univerze Johnsa Hopkinsa, je doslej covidu-19 po svetu podleglo 300.074 ljudi, potrdili pa so že 4.405.688 okužb z novim koronavirusom.

  Največ okuženih in tudi smrtnih žrtev so zabeležili v ZDA. Tam se je z novim koronavirusom okužilo več kot 1,4 milijona ljudi, skoraj 85.000 jih je umrlo za covidom-19. STA

  Preveri več
 • 20:33 14.05.2020

  Španski otoki zahtevajo odprtje mej za turiste

  Med turisti priljubljeni Kanarski in Balearski otoki so pozvali Madrid, naj kmalu odpre meje za turistična potovanja. Če ne bodo zagnali turizma, bodo ljudje pahnjeni v revščino, je danes opozorila poslanka Kanarske koalicije Ana Oramas.

  Oramasova se je zavzela za vzpostavitev varnih turističnih koridorjev med Kanarskimi otroki in tistimi državami, ki nimajo več veliko težav s koronavirusom. "Je precej bolj varno, če na primer na Fuerteventuri pristane letalo z Norvežani, Islandci ali Avstrijci, kot pa če pridejo k nam ljudje iz Madrida ali Barcelone," je dejala. STA

  Preveri več
 • 18:23 14.05.2020

  Trump se trenutno ne želi pogovarjati s kitajskim kolegom Xijem

  Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da trenutno nima želje za pogovor s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom. Namignil je celo, da bi lahko državi sploh prekinili odnose. Kljub temu je pripomnil, da ima s Xijem zelo dobre odnose.

  "Ampak trenutno ne želim govoriti z njim. Zelo sem razočaran nad Kitajsko," je dejal Trump, ki za vse težave ZDA s pandemijo koronavirusa krivi Kitajsko, kjer je ta virus nastal in se razširil po svetu. Med drugim v Evropo, odkoder je potem prišel v New York in naprej po ZDA. STA

  Preveri več
 • 16:34 14.05.2020

  V Rusiji že več kot 250.000 okužb z novim koronavirusom

  V Rusiji so v zadnjih 24 urah prvič v dveh tednih zabeležili manj kot 10.000 novih okužb z novim koronavirusom. Potrdili so 9974 novih okužb, vse skupaj pa se je s tem virusom okužilo že 252.245 ljudi. Umrlo je 2305 bolnikov s covidom-19.

  Torpedo Belorusija | Foto: Reuters Foto: Reuters

  Ruski predsednik Vladimir Putin je ob tem dejal, da se razmere glede koronavirusa v državi spreminjajo, kar ji omogoča, da se znova osredotoči na druga vprašanja trenutnega in dolgoročnega načrta razvoja države, navajajo tuje tiskovne agencije. STA

  Preveri več
 • 15:34 14.05.2020

  Francija 18 milijard evrov za pomoč turizmu

  Francoska vlada je danes napovedala državno pomoč v višini 18 milijard evrov za turistični sektor, ki je močno prizadet zaradi pandemije novega koronavirusa. Med drugim so predvideni neposredne javne investicije in posojila z državnim poroštvom.

  "Karkoli udari turizem, udari v srce Francije," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal francoski premier Edouard Philippe in poudaril pomen sektorja, ki prispeva okoli osem odstotkov k bruto domačemu proizvodu in zaposluje okoli dva milijona ljudi. STA

  Preveri več
 • 13:34 14.05.2020

  Abe odpravlja izredne razmere

  Japonski premier Šinzo Abe je danes v večjem delu države odpravil izredne razmere, ki so bile uvedene zaradi epidemije novega koronavirusa. Ukrepi še ostajajo v veljavi v Tokiu in Osaki, poroča STA.

  Ker se je število novih okužb z virusom močno zmanjšalo, je vlada odpravila izredne razmere v 39 od 47 prefektur pred njihovim iztekom 31. maja. Novi primeri se še naprej pojavljajo v Tokiu, Osaki in na otoku Hokaido, zato izredne razmere v tej regijah ostajajo v veljavi, je dejal Abe.

  "Če bo možno, jih bomo tudi v teh regijah odpravili pred 31. majem," je zagotovil. Ob tem je sicer opozoril, da jih čaka še dolga pot. Državljane je pozval, naj še naprej ostajajo doma in ne odhajajo v druge regije. "Če ne bomo vsi previdni, bosta prihodnja dva tedna nepredvidljiva. Druga razglasitev izrednih razmer je možna," je opozoril Abe.

  Na Japonskem izredne razmere ne pomenijo tako ostrih ukrepov kot v nekaterih evropskih državah in ZDA. Lokalne oblasti lahko pozovejo prebivalce, naj ostanejo doma, podjetja pa, naj ostanejo zaprta. Ne morejo pa prebivalcev prisiliti v to, prav tako za kršitelje niso predvidene kazni, poroča STA. V večjem delu dežele vzhajajočega sonca so se sicer šole zaprle, še preden so 7. aprila razglasili izredne razmere v Tokiu in šestih drugih regijah, nato pa še v preostalih delih države.

  Izbruh novega koronavirusa na Japonskem je bistveno manjšega obsega kot v nekaterih evropskih državah in ZDA. Do zdaj so potrdili nekaj več kot 16.000 primerov okužbe, umrlo je 687 ljudi. V zadnjih dneh je število novih primerov upadlo pod 100 na dan, danes so potrdili 55 okužb, od tega deset v Tokiu.

  Preveri več
 • 12:15 14.05.2020

  Do cepiva v letu dni?

  Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da bi bilo lahko cepivo proti novemu koronavirusu pripravljeno v letu dni. Gre za optimističen scenarij na podlagi podatkov s kliničnih testov, ki so v teku. "Vidimo možnost, da če bo šlo vse po načrtih, bi bila lahko nekatera (cepiva) pripravljena na odobritev v letu dni," je dejal predstavnik agencije Marco Cavaleri.

  "To so samo napovedi na podlagi tega, kar vidimo. Toda še enkrat moram poudariti, da je to najugodnejši scenarij. Vemo, da vsa cepiva, ki se jih razvija, morda ne bodo prišla do odobritve in bodo izginila," je dodal. Prav tako je opozoril, da lahko pride do zamud, piše STA.

  V Emi so sicer nekoliko skeptični glede poročil, da bi bilo lahko cepivo morda pripravljeno že septembra. Prav tako so ublažili strahove Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), da virus morda ne bo nikoli izginil.

  "Menim, da je še malo prezgodaj govoriti o tem, vendar imamo dober razlog, da smo lahko optimistični, da bodo nekatera cepiva uspela," je dejal Cavaleri. "Presenečen bi bil, če na koncu ne bomo imeli cepiva proti covidu-19," je dodal.

  Preveri več
 • 10:30 14.05.2020

  Preveri več
 • 10:30 14.05.2020

  ZN: Zasedanja verjetno ne bo

  Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres je dejal, da letnega zasedanja Generalne skupščine ZN, ki bi moralo potekati septembra v New Yorku, zaradi pandemije novega koronavirusa verjetno ne bo. Prvi mož ZN je dejal, da preučuje različne alternative, ki jih ponuja digitalna tehnologija. Te možnosti bo predstavil tudi državam članicam.

  Več veleposlanikov pri ZN je že napovedalo, da bo zasedanje na koncu potekalo prek videokonference. Letos, ko ZN praznujejo 75-letnico, bodo "postopki gotovo netipični, hibridni, drugačni" in "veliko bolj lahkotni v smislu fizične prisotnosti", je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal eden od veleposlanikov.

  Diplomat je dodal, da si ne predstavlja, kako bi ZN organizirali ogromno množično srečanje na Manhattnu v času, ko virus še ne bo izkoreninjen. Zaposleni na ZN in diplomati zaradi pandemije in omejitvenih ukrepov v New Yorku, ki je žarišče izbruha novega koronavirusa v ZDA, od sredine marca delajo od doma.

  Palača ZN ob Vzhodni reki je sicer odprta, vendar na delo prihaja le malo ljudi, Varnostni svet in Generalna skupščina pa zasedata preko videokonference. Takšni delovni pogoji se bodo nadaljevali vsaj do konca junija.

  Letno zasedanje Generalne skupščine ZN naj bi se glede na urnik začelo 15. septembra, splošna razprava svetovnih voditeljev pa naj bi se začela 22. septembra. Od ustanovitve svetovne organizacije leta 1945 zasedanje še nikoli ni bilo odpovedano. Do zdaj je bilo dvakrat preloženo, in sicer po terorističnih napadi v ZDA 11. septembra 2001 in leta 1964 zaradi finančne krize organizacije, poroča STA.

  Preveri več
 • 10:27 14.05.2020

  Španija: Okuženih 5 odstotkov

  V Španiji se je z novim koronavirusom okužilo le pet odstotkov prebivalstva, kaže raziskava, ki jo je v sredo objavila španska vlada. Nekaj se jih je okužilo v Madridu in v osrednjem delu države, poroča STA.

  Španija je ena najbolj prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa. Za covidom-19 je umrlo več kot 27 tisoč ljudi, potrdili so okoli 228.600 primerov okužbe. V raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa v Španiji, ki se je začela 27. aprila, je sodelovalo 60 tisoč ljudi. "Raziskava je pokazala, da je bilo v stiku z virusom pet odstotkov Špancev, torej nekaj več kot dva milijona ljudi," je povedal minister za zdravje Salvador Illa.

  Raziskava je potrdila, da je bil virus bolj prisoten v osrednjem delu države, kjer so zabeležili največ smrtnih primerov. V Madridu je bil delež okuženih 11,3 odstotka, v Barceloni 7,1, v Sevilli pa samo 2,3 odstotka. Podobna raziskava v Franciji je pokazala, da se je z novim koronavirusom na državni ravni okužilo 4,4 odstotka prebivalcev. Več se jih je okužilo v pariški regiji in na severovzhodu države, kjer je delež dosegel skoraj deset odstotkov.

  V Španiji je sicer več kot tri tisoč svojcev žrtev covida-19 vložilo tožbe proti vladi pod vodstvom premierja Pedra Sancheza. Tožniki vladi očitajo slab odziv na epidemijo, zaradi česar je odgovorna za smrt njihovih sorodnikov. Tožbe je na vrhovno sodišče vložilo enajst odvetnikov v imenu 3.268 ljudi, ki so izgubili 3.274 sorodnikov, poroča STA.

  Preveri več
 • 08:06 14.05.2020

  ZN o krizi duševnega zdravja

  Združeni narodi (ZN) so v četrtek opozorili, da bi lahko pandemija novega koronavirusa sprožila veliko globalno krizo duševnega zdravja. Ob tem so pozvali k nujnemu ukrepanju za obravnavo psihološkega trpljenja, ki ga je prinesla pandemija, poroča STA.

  V prvih mesecih pandemije je bila glavna skrb zaščita telesnega zdravja, vendar pa je kriza prinesla ogromne duševne obremenitve na velik del svetovnega prebivalstva, so opozorili ZN. "Po desetletjih zanemarjanja in premajhnega vlaganja v storitve na področju duševnega zdravja je pandemija covida-19 zdaj prizadela družine in skupnosti z dodatnim duševnim pritiskom," je v videosporočilu dejal generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

  "Čeprav je pandemija pod nadzorom, bodo žalost, strah in depresija še naprej vplivali na ljudi in skupnosti," je dodal. V ZN so pri tem izpostavili duševni pritisk na ljudi, ki se bojijo, da se bodo sami ali njihovi bližnji okužili ali umrli za novim koronavirusom, ki je po svetu zahteval skoraj 300 tisoč življenj.

  Prav tako so opozorili na psihološki vpliv na veliko število ljudi, ki so izgubili ali jim grozi izguba sredstev za preživetje, so bili ločeni od bližnjih ali so trpeli pod strogimi omejitvenimi ukrepi. "Vemo, da trenutne razmere, strah in negotovost ter gospodarski pretresi povzročajo ali bi lahko povzročili duševno stisko," je dejala vodja oddelka za duševno zdravje pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) Devora Kestel.

  Po njenih besedah so posebej ranljivi zdravstveni delavci in reševalci, ki delajo pod ogromnim stresom. Pri tem je izpostavila poročanje medijev, da med zdravstvenimi delavci narašča samomorilnost. Tudi druge skupine se soočajo z velikimi psihološkimi izzivi, ki jih je prinesla kriza. Otroci, ki ne morejo v šolo, se na primer soočajo z negotovostjo in strahom. Tako kot ženske so tudi otroci bolj izpostavljeni družinskemu nasilju, ker ljudje več časa preživijo doma.

  Starejši in ljudje z obstoječimi zdravstvenimi težavami, ki jih virus najbolj ogroža, se soočajo s povečanim stresom zaradi nevarnosti okužbe, so še opozorili ZN.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin