Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
27. 10. 2014,
13.07

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nemčija bogataši

Ponedeljek, 27. 10. 2014, 13.07

7 mesecev

Koliko so sploh bogati nemški superbogataši?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Neenakost v premoženju v Nemčiji naj bi bila večja, kot so mislili do zdaj. Poleg tega v najmočnejši evropski državi sploh ne vedo, koliko imajo v resnici pod palcem nemški superbogataši.

Po študiji, ki jo je opravila nemška fundacija Heinrich Böckler, je sloves Nemčije kot države z majhnimi socialnimi razlikami nezaslužen. Razlike med bogatimi in revnimi Nemci naj bi bile večje, kot so menili do zdaj, piše britanski časnik The Guardian.

Bogati in revni Nemci Po študiji ima desetina najbogatejših Nemcev premoženje v povprečni vrednosti 1,4 milijona evrov, kar je 80-krat več, kot je dohodek povprečnega nemškega gospodinjstva.

Da je premoženjska neenakost v najmočnejši evropski državi največja med državami evroobmočja, je v začetku leta pokazala že študija nemškega gospodarskega inštituta DIW. Toda ta študija je pokazala, da so te razlike več ali manj stalne in nespremenljive.

Se prepad med revnim in bogatimi Nemci na skrivaj povečuje? Prav nasprotno pa trdi študija zgoraj omenjen Böcklerjeve fundacije – po njihovem mnenju se prepad med revnimi in bogatimi Nemci zadnja leta vse bolj povečuje.

Kot je povedal Thomas Theobald, eden od avtorjev študije, zaradi odprave davka za bogate leta 1996 nemške finančne inštitucije nimajo več zanesljivih podatkov, koliko premoženja imajo v resnici nemški bogataši.

Nevidni nemški dobički Avtorji študije sicer ne trdijo, da je premoženjska neenakost v Nemčiji večja kot v ZDA in Veliki Britaniji. Ob tem pa navajajo, da so se večji dobički podjetij v Veliki Britaniji in ZDA odrazili v večjih plačah za menedžerje in druge vodilne v podjetjih, v Nemčiji pa podjetja kljub boljšim poslovnim izidom niso povečevala plač zaposlenih.

Ker dobički lastnikov niso del davka na dohodnino, so postali statistično nevidni, zaradi česar ni jasne slike, kako bogati so nemški superbogataši, še trdijo avtorji študije.

Ne spreglejte