Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
6. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

4

Natisni članek

Portugalska ZDA Japonska Belgija Italija Slovenija javni dolg bogastvo

Četrtek, 6. 4. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Ko so države v dolgovih, njihovi državljani pa bogati

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

4

Malta - kovanec evra | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Evropi sta državi, ki imata zelo visok javni dolg, a so njihovi prebivalci nadpovprečno bogati. To sta Belgija in Italija. Na svetovni ravni sta podoben primer Japonska in ZDA.

Da visok javni dolg, ki kaže veliko zadolženost države, še ne pomeni, da so tudi prebivalci teh držav revni, dokazuje primer številnih držav.



Japonska se utaplja v dolgovih 

Med zelo razvitimi državami ima največji javni dolg 126-milijonska Japonska, in sicer kar 250,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) na prebivalca. Drugače povedano: japonski javni dolg je 2,5-krat tolikšen, kot je japonski BDP.

A po podatkih Allianzovega poročila o svetovnem bogastvu je imela dežela vzhajajočega sonca leta 2015 zasebno neto finančno premoženje na prebivalca v višini 83.888 evrov. 

Kaj je neto finančno premoženje?

To so bančne vloge, vrednostni papirji, zavarovalne police in pokojninsko varčevanje.

Japonska je država z najvišjim javnim dolgom na svetu. A Japonska to z lahkoto vzdrži, saj ima močno gospodarstvo. | Foto: Reuters Japonska je država z najvišjim javnim dolgom na svetu. A Japonska to z lahkoto vzdrži, saj ima močno gospodarstvo. Foto: Reuters

Premoženje Japoncev krepko presega javni dolg Japonske

To pomeni, da je leta 2015 samo zasebno finančno premoženje Japoncev znašalo 278 odstotkov BDP in tako presegalo javni dolg. 

Skupno bogastvo Japoncev na prebivalca (poleg zasebnega finančnega premoženja na primer še nepremičnine …) pa po podatkih poročila o svetovnem bogastvu, ki ga pripravlja banka Credit Suisse, znaša kar 216.281 evrov. To predstavlja 717 odstotkov BDP.

Je ameriški javni dolg res tako grozljiv?

Največje gospodarstvo na svetu so ZDA, ki imajo javni dolg v višini 108,3 odstotka BDP. Na drugi strani njeno finančno premoženje na prebivalca znaša kar 160.949 evrov. 

To predstavlja 313,3 odstotka BDP, kar pomeni, da samo zasebno finančno premoženje presega javni dolg za skoraj trikrat. Skupno premoženje na prebivalca v ZDA pa znaša 322.804 evrov oziroma 629 odstotkov BDP.

ZDA so država z desetim najvišjim javnim dolgom na svetu. | Foto: Reuters ZDA so država z desetim najvišjim javnim dolgom na svetu. Foto: Reuters

Italija zadolžena do vratu, Italijani polnih žepov

Naša zahodna soseda Italija ima že skoraj tradicionalno visok javni dolg. Lani je znašal 133,2 odstotka BDP in je bil za grškim drugi največji v Evropi. A po drugi strani imajo Italijani tudi visoko finančno premoženje – leta 2015 je finančno premoženje na prebivalca znašalo 53.494 evrov na prebivalca. 

To je leta 2015 predstavljalo 195,5 odstotka BDP in je tako presegalo javni dolg Apeninske države.

Belgijci po italijansko

Podobno je tudi v Belgiji, ki je imela lani javni dolg v višini 105,8 odstotka BDP. Povprečni Belgijec ima po drugi strani finančno premoženje v vrednosti kar 85.027 evrov. Samo zasebno finančno premoženje torej znaša 234,5 odstotka BDP in presega javni dolg za več kot enkrat.

Italija je država s četrtim najvišjim javnim dolgom na svetu. | Foto: Reuters Italija je država s četrtim najvišjim javnim dolgom na svetu. Foto: Reuters

Grčija se utaplja v dolgovih, Grki bolj praznih žepov

Nimajo pa vse zadolžene države bogate prebivalce. Vzemimo primer Grčije, ki je imela lani javni dolg v višini 183,4 odstotka BDP. A za razliko od Belgije ali Italije je imela država ob Egejskem morju leta 2015 finančno premoženje na prebivalca le v višini 11.231 evrov. 

Leta 2015 je imel tako povprečni Grk manjše finančno premoženje, kot je to leto znašal grški BDP na prebivalca (16.068 evrov). Zasebno finančno premoženje je tako predstavljalo le 69,9 odstotka BDP.  Z drugimi besedami: grški javni dolg je finančno premoženje Grkov presegal za več kot enkrat in pol. 

Skupno premoženje Grkov presega javni dolg Grčije

Poročilo Credit Suissa o skupnem premoženju pri Grčiji ne navaja natančne vsote, a jo prišteva med države, ki imajo premoženje na prebivalca večje od 93.650 evrov. 

To pomeni, da skupno premoženje Grkov nekajkrat presega javni dolg njihove države. In tudi, da Grčiji dajejo denar številne države, na primer Slovenija in Estonija, ki imajo skupno premoženje na prebivalca manjše od Grčije.

Grčija je država z drugim najvišjim javnim dolgom na svetu, takoj za Japonsko. A za razliko od Japonske nima močnega gospodarstva. | Foto: Reuters Grčija je država z drugim najvišjim javnim dolgom na svetu, takoj za Japonsko. A za razliko od Japonske nima močnega gospodarstva. Foto: Reuters

Finančno premoženje manjše od javnega dolga Portugalske ...

V precej podobnem položaju kot Grčija je Portugalska, ki je imela lani javni dolg v višini 128,5 odstotka BDP. Njeno zasebno finančno premoženje na prebivalca je znašalo leta 2015 20.744 evrov, kar je predstavljajo 119,7 odstotka BDP.

Tudi portugalsko zasebno finančno premoženje je tako kot v Grčiji manjše od javnega dolga. Kolikšno pa je skupno premoženje na prebivalca v državi ob Atlantskem oceanu? 

... a skupno premoženje Portugalcev je večje od javnega dolga

Credit Suisse Portugalsko prišteva med države, ki imajo skupno premoženje na prebivalca v višini od 23.412 evrov do 93.650 evrov, pri čemer Portugalska spada med države, ki so v zgornjem razredu teh držav.

To pomeni, da - prav tako kot pri Grčiji - tudi pri Portugalski skupno premoženje prebivalcev presega javni dolg države.

Kaj pa Slovenija?

Bled, Blejsko jezero | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock
Slovenija je imela lani po podatkih Eurostata javni dolg v višini 80,9 odstotka BDP. Po podatkih Allianzovega poročila je imela leta 2015 finančno premoženje na prebivalca v višini 13.135 evrov. 

Tako je zasebno finančno premoženje na prebivalca predstavljalo 70,5 odstotka BDP. Javni dolg je torej tako kot v Grčiji in na Portugalskem presegal zasebno finančno premoženje Slovencev. A glede na to, da Slovenija tako kot Portugalska spada v zgornji razred skupine držav, ki imajo skupno premoženje na prebivalca v višini od 23.412 do 93.650 evrov, tudi skupno premoženje Slovencev presega javni dolg Slovenije.

Ne spreglejte