Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2024,
7.24

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

kmetje

Torek, 26. 3. 2024, 7.24

1 mesec

Članice EU podprle spremembe skupne kmetijske politike za razbremenitev kmetov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Države članice EU so danes podprle spremembe evropske kmetijske politike, namenjene zmanjšanju administrativnega bremena, s katerim se pri izpolnjevanju pogojev za finančno podporo spopadajo kmetje. Spremembe, ki jih bo zdaj obravnaval Evropski parlament, bi državam članicam in kmetom omogočile večjo prožnost pri izpolnjevanju okoljskih pogojev.

Posebni odbor za kmetijstvo, v katerem so zastopane države članice, je podprl spremembe določenih t. i. dobrih kmetijskih in okoljskih pogojev (GAEC), ki so namenjeni varovanju okolja in podnebja in jih morajo kmetje upoštevati, če želijo prejeti neposredne podpore iz skupne kmetijske politike (SKP). Spremembe bi v skladu s predlogom Bruslja veljale do konca trenutnega programa SKP leta 2027.

Podprli so spremembo GAEC 8, ki v skladu s trenutnimi pravili predvideva, da morajo kmetje del ornih površin pustiti neobdelan. Po novem bi bila obvezna le ohranitev obstoječih krajinskih značilnosti. Obenem pa bi države kmete prek ekoshem spodbujale, da del ornih površin namenijo neproduktivnim površinam ali za nove krajinske značilnosti, kot so drevesa ali živa meja. To bi bilo za kmete prostovoljno.

Drugi pogoj, spremembo katerega so podprle članice, se nanaša na kolobarjenje na ornih zemljiščih. V okviru GAEC 7 bi se lahko članice namesto za kolobarjenje odločile za diverzifikacijo posevkov. Kot so sporočili iz Sveta EU, je to za kmete manj zahtevno, predvsem na območjih, izpostavljenih suši ali obilnim padavinam.

Posebni odbor za kmetijstvo je podprl še spremembo pogoja GAEC 6 o minimalni pokritosti tal v občutljivih obdobjih. Članice bi imele bolj proste roke pri določanju teh obdobij in tudi tega, s čim morajo biti tla pokrita.

Robert Golob
Novice Golob: To je odlična novica za slovenskega kmeta

Poleg tega bi lahko članice v primeru izrednih vremenskih pojavov, ki bi kmetom preprečili izpolnjevanje okoljskih pogojev, omogočile začasno odstopanje od njih. Prav tako pa bi lahko po novem nacionalni strateški načrt SKP spremenile dvakrat na leto in ne samo enkrat.

Predstavniki članic so podprli tudi spremembo, v skladu s katero pri kmetijah, manjših od deset hektarjev, ne bi preverjali izpolnjevanja pogojev GAEC. To pomeni, da jih tudi kazni ne bi mogle doleteti.

Zdaj je na vrsti Evropski parlament

Zdaj bo predlog spremembe uredb o SKP po nujnem postopku obravnaval Evropski parlament, ki bi jih lahko potrdil že na plenarnem zasedanju konec aprila. Nato bo moral Svet EU predlog še uradno potrditi, nakar bo spremenjena zakonodaja objavljena v uradnem listu EU.

Če bo vse potekalo v skladu z načrti, bi lahko spremenjena pravila začela veljati še pred koncem pomladi, so navedli na Svetu.

Čalušićeva za čim hitrejše sprejetje sprememb evropske kmetijske politike

Slovenska kmetijska ministrica Mateja Čalušić se je danes v Bruslju zavzela za čim hitrejše sprejetje sprememb skupne kmetijske politike, namenjenih administrativni razbremenitvi kmetov. Za Slovenijo je ključno, da predlogi Evropske komisije naslavljajo naravne danosti in posebnosti posameznih članic ter da omogočajo iskanje hitrih rešitev. 

"To je v predlogih najpomembnejše. Menimo, da je to zelo dobrodošlo za lažje kmetovanje kmetov v Sloveniji," je poudarila in predloge tudi podprla.

Kmetje znova zavzeli bruseljske ulice

Bruseljske ulice so ob današnjem zasedanju kmetijskih ministrov EU znova zasedli nezadovoljni kmetje z okoli 250 traktorji. Na več krajih so zanetili ogenj, slišati pa je tudi močne eksplozije pirotehničnih sredstev. Da bi ohranila nadzor nad protesti, je morala policija uporabiti solzivec.

Po podatkih policije se je v belgijski prestolnici zbralo okoli 250 traktorjev. Zaradi tega je močno oviran promet po mestu, med drugim blokirajo glavno prometnico, ki povezuje staro mestno jedro z evropsko četrtjo, v kateri so evropske institucije.

Kot na spletni strani poroča belgijski časnik Le Soir, so se okoli 11. ure kmetje s traktorji približali policijski blokadi, kjer so odvrgli gnoj in seno. Proti policistom pa so začeli metati jajca in pirotehnična sredstva.

"Lahko potrdimo, da je policija uporabila solzivec in da so bili traktorji, ki so želeli prebiti blokado, zaustavljeni," je sporočila bruseljska policija. Pripravljene imajo tudi vodne topove, če bi se razmere zaostrile.

Kmetje so se danes že tretjič od začetka februarja zbrali v belgijski prestolnici, kjer je ima sedež več institucij EU. Nazadnje so protestirali pred enim mesecem ob zadnjem zasedanju ministrov EU za kmetijstvo, ko se je na mestnih ulicah zbralo okoli 900 traktorjev.

Po navedbah organizatorjev sredi marca predstavljeni predlogi Evropske komisije, ki so jih danes podprle članice, njihovih zahtev ne naslavljajo v zadostni meri, predvsem glede prostotrgovinskih sporazumov EU s tretjimi državami in cen kmetijskih pridelkov.

Mateja Čalušić
Novice Vlada in kmetje podpisali dogovor #video

 

 

Ne spreglejte