Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 6. 2014,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Brazilija protesti

Torek, 10. 6. 2014, 14.43

8 let

Kje je gostoljubje, "ki je del brazilske duše"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaradi nezadovoljstva in razočaranosti ljudi priprave na svetovno nogometno prvenstvo v Braziliji spremljajo stavke, protesti in tudi nasilje. Je za varnost športnih navdušencev dobro poskrbljeno?

Brazilija se tik pred začetkom nogometnega svetovnega prvenstva spoapada s številnimi težavami. Med drugim se različne stavke vrstijo že več mesecev. Številni protestniki so jezni zaradi vrtoglavih stroškov mundiala, zato so se odločili, da gredo na ulice. Počutijo se namreč ogoljufane, saj bi sami sredstva, namenjena za SP, raje videli v šolstvu, izboljšavi infrastrukture in zdravstvu.

Od gradbenih delavcev, učiteljev, do voznikov avtobusa in železniških delavcev Na mirnih protestih v Sao Paulu so tako protestirali opeharjeni gradbeni delavci. Zbralo se je več kot deset tisoč ljudi, ki so se podali po mestu in državne ter lokalne oblasti pozivali, naj državna sredstva raje kot za predrage štadione namenijo za zagotovitev poceni stanovanj, cest, šol, bolnišnic.

V različnih mestih so stavkali tudi vozniki avtobusov, učitelji in policisti. Delavci zahtevajo predvsem višje plače in boljše pogoje za delo. Med drugim so prepričani, da bi lahko z denarjem, ki so ga zapravili za obnovo štadiona Maracana, financirali kar 200 šol.

Največ nevšečnosti je sicer povzročila stavka uslužbencev podzemne železnice v Sao Paulu, zaradi česar je bila milijonska metropola v prometnem krču. Zaprta je bila skoraj polovica postaj podzemne železnice, kar je povzročilo pravi kaos na cestah. V petkovi jutranji prometni konici je bilo v mestu za več kot 200 kilometrov zastojev.

Čeprav je brazilsko sodišče stavko voznikov na podzemni železnici, ki zahtevajo višje plače, v Sao Paulu razglasilo za nelegalno in zagrozilo z globo v višini 220 tisoč dolarjev za vsak dan, ko metro ne bo obratoval, se je sindikat delavcev podzemne železnice odločil nadaljevati prekinitev dela. To bi lahko pred bližnjim začetkom svetovnega prvenstva povzročilo kaos in ohromitev 20-milijonskega velemesta.

Kaj pa varnost turistov in nogometnih navdušencev? Ker je v protestih večkrat prišlo tudi do nasilja, predvsem med protestniki in policisti, ki so večkrat uporabili tudi solzivec, je na mestu tudi vprašanje, kako je poskrbljeno za varnost obiskovalcev.

Brazilska predsednica Dilma Roussef je sicer zatrdila, da ne bo dopustila, da nasilne demonstracije mečejo senco na svetovno prvenstvo. V enem izmed govorov je zagovarjala priprave na svetovno prvenstvo in pozvala državljane, da "pokažejo gostoljubje, ki je del brazilske duše".

Oblasti zagotavljajo tudi, da bo za varnost pričakovanih 600 tisoč obiskovalcev dobro poskrbljeno. Država je prav tako ogromno denarja namenila za civilne in vojaške varnostne ukrepe. Policisti so v pripravljenosti po vsej državi.

Nogometni navdušenci in svetovni voditelji Sao Paulo bo sicer že v četrtek prizorišče tekme ob odprtju letošnjega mundiala, na katerem poleg ogromnih množic nogometnih navdušencev pričakujejo tudi vrsto svetovnih voditeljev.

Brazilija letos sicer gosti prvo svetovno prvenstvo v nogometu od leta 1950.

Ne spreglejte