Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 3. 2021,
8.39

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

4

Natisni članek

vojaške vaje ZDA Južna Koreja Severna Koreja

Torek, 16. 3. 2021, 8.39

3 leta, 1 mesec

Kimova sestra opozarja ZDA: Ne povzročajte smradu že ob prvem koraku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

4

Kim Jo Džong | Kim Jo Džong je vplivna sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. | Foto Reuters

Kim Jo Džong je vplivna sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una.

Foto: Reuters

Severna Koreja je pred načrtovanim obiskom ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna v Seulu opozorila, da bi lahko prišlo do poslabšanja položaja na Korejskem polotoku še posebej zaradi ameriško-korejskih vojaških vaj, ki so se začele prejšnji teden. S tem nova ameriška administracija povzroča nemir, so opozorili v Pjongjangu.

Sporočilo severnokorejskega komunističnega režima je prenesla Kim Jo Džong, vplivna sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. "Radi bi opozorili novo ameriško administracijo, ki si tako močno prizadeva, da bi v naši državi zadišalo po smodniku. Če želite spati v miru v naslednjih letih, potem raje ne povzročajte smradu že ob prvem koraku," je izjavila Kimova.

Največji trn v peti Severne Koreje so skupne vaje ameriških in južnokorejskih vojakov, ki so se sicer v precej zmanjšanjem obsegu zaradi pandemije bolezni covid-19 začele prejšnji teden. Vaje trenutno potekajo na štabnem nivoju, močno pa so jih zmanjšali tudi zaradi diplomatskih pogovorov, ki potekajo glede severnokorejskega spornega jedrskega in raketnega programa.

Nasilje v Mjanmaru
Novice Nasilje se nadaljuje: mjanmarska vojska spet ostro nad protestnike

Severna Koreja nezadovoljna zaradi vojaških vaj ZDA in južne sosede

V Pjongjangu na tovrstne vaje vedno gledajo kot na priprave za invazijo, pa čeprav tako v Seulu kot tudi Washingtonu to zavračajo in zatrjujejo, da gre predvsem za priprave na obrambo Južne Koreje pred morebitno invazijo s severa. A Kimova je opozorila, da "vojaške vaje in sovražnost ne gredo nikoli skupaj z dialogom in sodelovanjem".

Ameriški državni sekretar Anthony Blinken bo skupaj z obrambnim sekretarjem Lloydom Austinom v Južno Korejo prispel v sredo. Tja bosta prišla z Japonske, kamor sta prispela v ponedeljek, poroča STA.

ZDA in Japonska kritizirali ravnanja Kitajske

Zunanji in obrambni ministri ZDA in Japonske so danes v Tokiu kritizirali ravnanja Kitajske, češ da slednja rušijo stabilnost v regiji in predstavljajo "politični, gospodarski, vojaški in tehnološki izziv". Obe zaveznici sta v izjavi izrazili tudi zaskrbljenost zaradi "zadnjih motečih dogodkov v regiji". Skupna izjava je bila sprejeta ob obisku ameriškega državnega sekretarja Blinkna in obrambnega sekretarja Austina na njunem prvem uradnem obisku v tujini.

Kritike letijo predvsem na ravnanje Kitajske v Južnokitajskem morju, kjer si država z gradnjo umetnih otokov povečuje suverene pravice na območju, in sicer na škodo in brez soglasja drugih držav v regiji. V skupni izjavi sta se ZDA in Japonska dotaknili tudi Severne Koreje ter jo pozvali k popolni jedrski razorožitvi, piše STA.

Ne spreglejte