Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
1. 12. 2015,
11.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kim Džong Un Severna Koreja

Torek, 1. 12. 2015, 11.28

8 let

Kim Džong Un: Severnokorejski čevlji bodo zavladali svetu

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Severnokorejski čevlji bodo zavladali svetovnemu trgu, je samozavesten Kim Džong Un. Severnokorejska izvozna uspešnica naj bi bile tudi čudežne tabletke za odvajanja od kajenja.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je pred dnevi obiskal tovarno v obmorskem mestu Vonsan, kjer Severni Korejci izdelujejo čevlje, izdelane iz domačega viniklorida in sintetičnega usnja.

Stalinizem s tržnogospodarskim obrazom Mladi diktator je ob tem delavce pozval, naj izdelujejo najboljše čevlje na svetu, in samozavestno zatrdil, da bo Severna Koreja s svojimi čevlji konkurirala na svetovnem trgu, piše nemški časnik Die Welt.

Obisk in samozavestna napoved sta del Kimovih poskusov, da poveča kakovost in produktivnost severnokorejskega planskega gospodarstva. To je še daleč od pravih reform, je le poskus severnokorejske komunistične partije, da vzpostavi nekakšen stalinizem s tržnogospodarskim obrazom.

Več svobode za podjetja in direktorje Kljub temu se v nekdaj strogem komandnem gospodarstvu, kjer se je do zdaj vedno odločalo od zgoraj navzdol, vse več odločitev prepušča samim gospodarskim obratom. Že maja lani je Kim napovedal, da bodo državna podjetja sama vodila svojo finančno in zaposlovalno politiko.

Podjetja bodo tako med drugim sama odločala o tem, ali bodo denar od dobička namenila povečanju plač ali novim naložbam. Okrepila se bo tudi vloga direktorjev podjetij, ki bodo imeli več svobode, a tudi več odgovornosti.

Tuje naložbe in proizvodnja potrošnih dobrin Od kmetijskih kolektivov in industrije je severnokorejski voditelj že zahteval večjo kakovost in kvantiteto. Industrijski obrati, ki delujejo v okviru severnokorejske vojske, so se preusmerili v proizvodnjo potrošnih dobrin. Zaradi tega so police v severnokorejskih trgovinah že bolj založene.

Po kitajskem zgledu Severna Koreja ustanavlja posebna gospodarska območja in si prizadeva za skupna vlaganja s tujimi podjetji. Kim od severnokorejskih podjetij tudi zahteva, da začnejo obiskovati gospodarske sejme v tujini in se tem predstavljajo s svojimi izdelki.

Odpiranje vrat tujcem in severnokorejska tehnologija Na drugi strani Severni Korejci odpirajo vrata tujim podjetjem. Na 11. jesenskem sejmu v Pjongjangu je bilo od 305 udeleženih podjetij kar 152 podjetij iz tujine. Med drugim iz Nemčije, Kitajske, Malezije in Singapurja.

Kim vedno glasno zahteva razvoj domače tehnologije. Severni Korejci so še posebej ponosni na zdravila, ki jih izdelujejo v svojih laboratorijih. Med drugim si naskok na svetovni trg obetajo od tabletk za odvajanje od kajenja. Kot piše severnokorejska spletna stran Naenara, je že nekaj dni jemanja teh tabletk dovolj, da ljudje pozabijo na kajenje.

Ne spreglejte