Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
24. 2. 2017,
7.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

Kim Džong Nam Kim Džong Un Severna Koreja Malezija letališče umor

Petek, 24. 2. 2017, 7.18

6 let, 6 mesecev

Kim Džong Nama ubil najbolj strupen živčni bojni strup

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60
Kim Džong Nam | Foto Twitter

Foto: Twitter

Kim Džong Nama, polbrata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, so ubili z bojnim strupom VX, kemikalijo, ki so jo Združeni narodi uvrstili na seznam orožja za množično uničenje, so sporočili malezijski preiskovalci.

Kim Džong Nam je umrl pretekli teden, potem ko sta ga na letališču v Kuala Lumpurju dve ženski po obrazu poškropili s strupom. Kot je razvidno iz toksikološkega poročila, so na njegovem obrazu našli nezakonit bojni strup VX, poročajo tuji mediji.

Po svoji toksičnosti je to najbolj strupen živčni bojni strup. Smrt nastopi v od štirih do desetih minutah po izpostavljenosti smrtni koncentraciji.

VX je v čisti obliki brezbarvna oljnata tekočina brez vonja, ki hitro prodira skozi kožo. V tekoči obliki njegova kontaminacija v ugodnih vremenskih razmerah seže tudi do 50 kilometrov daleč, zemlja, kontaminirana s to snovjo, pa je za človeka nevarna tudi več tednov.


Preberite še:
Deset dni po njegovi smrti se je Severna Koreja prvič oglasila
To je videoposnetek umora Kim Džong Nama
Kaj se dogaja v najbolj mračni državi na svetu, v kateri vlada obupna beda?
 


Južnokorejski strokovnjaki sicer opozarjajo, da naj bi njihova severna soseda imela do pet tisoč ton kemičnega orožja, tudi večje količine živčnega strupa VX. Južnokorejsko obrambno ministrstvo v dokumentu iz leta 2014 trdi, da je Severna Koreja kemično orožje začela izdelovati v 80. letih, danes ga izdeluje na osmih različnih lokacijah, v skladiščih pa ga hrani med 2500 in 5000 ton. STA

Malezija in Severna Koreja v vse globljem sporu

Kim Džong Nama sta napadli dve ženski, Vietnamka in Indonezijka, ki pa naj bi bili severnokorejski plačanki. Severna Koreja zanika, da stojijo za smrtjo voditeljevega polbrata, in za umor krivi Malezijo. "Največjo odgovornost za smrt nosi Malezija, saj je severnokorejski državljan umrl na njenem ozemlju," so v sporočilu za javnost zapisale severnokorejske oblasti.

Med državama se je zaradi incidenta vnel diplomatski spor. Pjongjang trdi, da je Malezija obdukcijo in sodnomedicinsko preiskavo opravila na nezakonit in nemoralen način. Hkrati severnokorejske oblasti zahtevajo, da jim Malezija preda truplo, a ta tega ne bo storila, dokler ne dobi DNK-vzorca sorodnikov umrlega.

V Severni Koreji so šele včeraj, deset dni po smrti, mediji prvič poročali o dogodku.

Ne spreglejte