Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
7.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

Malezija Severna Koreja Kim Džong Nam Kim Džong Un umor

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 7.54

6 let, 7 mesecev

To je videoposnetek umora Kim Džong Nama

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Japonska televizija je objavila videoposnetek kamere na letališču v Kuala Lumpurju, kako sta prejšnji ponedeljek ženski napadli Kim Džong Nama, ki je zaradi zastrupitve že na poti v bolnišnico umrl. Incident je sprožil tudi diplomatski spor med Malezijo in Severno Korejo.

Na spletu se je pojavil posnetek varnostne kamere na letališču v Kuala Lumpurju, ki ga je v medije prva dala japonska televizija, ki prikazuje, kako sta se ženski približali polbratu severnokorejskega voditelja Kim Džong Una ter ga zgrabili za obraz in poškropili s strupom.

Na posnetku je tudi razvidno, da je Kim Džong Nam o dogodku poročal uslužbencem na letališču, ki so mu pozneje priskrbeli zdravniško oskrbo. Kot je znano, je zaradi zastrupitve umrl že med prevozom v bolnišnico.

Prijeli že tri osumljence, iščejo še štiri

Malezijska policija je med preiskavami prejšnji teden prijela že obe ženski, ki sta osumljeni napada, ena je pri sebi imela vietnamski, druga indonezijski potni list, bili pa naj bi severnokorejski plačanki.

Aretirali so tudi enega Severnega Korejca, ki naj bi bil prav tako povezan z umorom. Iščejo pa še štiri severnokorejske osumljence, moške, stare med 33 in 57 leti, ki so že v ponedeljek odpotovali iz Malezije.

Južnokorejske oblasti sicer že ves čas trdijo, da za umorom stoji vlada v Pjongjangu, to naj bi po njihovem kazala tudi preiskava malezijskih oblasti.

V Pjongjangu sicer v tednu dni niso objavili še nobene novice v zvezi z umorom voditeljevega polbrata.

Medtem ko je Seul javno obtožil, da za umorom stoji Pjongjang, severnokorejski mediji v tednu dni o umoru voditeljevega polbrata niso še nič poročali. | Foto: Reuters Medtem ko je Seul javno obtožil, da za umorom stoji Pjongjang, severnokorejski mediji v tednu dni o umoru voditeljevega polbrata niso še nič poročali. Foto: Reuters

Diplomatski spor med Malezijo in Severno Korejo

Zadnji incident je sprožil tudi diplomatski spor med Malezijo in Severno Korejo. Malezija je sicer doslej veljala za eno izmed redkih držav, ki so imele diplomatske odnose s Severno Korejo.

Pjongjang je pretekli teden pritiskal na Kuala Lumpur, naj izroči truplo in s tem želel preprečiti obdukcijo, a malezijske oblasti niso popustile. Malezija trupla ne bo predala, dokler ne bodo dobili DNK-testov družine umrlega.

Severnokorejski veleposlanik v Kuala Lumpurju Kang Chol jih je zato obtožil, da sodelujejo s "sovražnimi silami" in da "želijo nekaj prikriti".

To je sprožilo jezen odziv malezijskega zunanjega ministrstva, kjer pravijo, da so obtožbe "neutemeljene" in da so odgovorni za temeljito preiskavo umora tujega državljana na njihovih tleh.

Zaradi kritike Severne Koreje je Malezija danes na zagovor poklicala severnokorejskega veleposlanika Kang Chola, ki je ponovno zatrdil, da Severna Koreja ne more zaupati malezijski policiji pri preiskavi, ki v enem tednu ni uspela identificirati še niti enega jasnega dokaza o vzroku smrti.

Preiskava umora se v Maleziji nadaljuje, medtem čakajo tudi na rezultate obdukcije, ki bodo znani v dveh tednih. Obdukcijo so sicer morali ponoviti, ker prva ni bila uspešna.

Ne spreglejte