Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 3. 2023,
21.18

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

4

Natisni članek

veterani Joe Biden vojska ZDA odlikovanje

Petek, 3. 3. 2023, 21.18

1 leto, 2 meseca

Ker je temnopolt, je na najvišje vojaško odlikovanje čakal 60 let #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

4

Paris Davis, Joe Biden, odlikovanje | Davis je na slovesnosti v Beli hiši predsedniku izrazil hvaležnost, vendar poudaril, da gre za priznanje timskemu delu, služenju in predanosti. | Foto Reuters

Davis je na slovesnosti v Beli hiši predsedniku izrazil hvaležnost, vendar poudaril, da gre za priznanje timskemu delu, služenju in predanosti.

Foto: Reuters

Predsednik ZDA Joe Biden je danes 83-letnega temnopoltega vojnega veterana vietnamske vojne, podpolkovnika Parisa Davisa, odlikoval s kongresno medaljo časti, kar je najvišje vojaško priznanje v ZDA. Davisa so za najvišje odlikovanje predlagali že pred 60 leti, ker je temnopolt, pa se je predlog takrat domnevno "izgubil".

Njegov primer je potem dokončno oživil vršilec dolžnosti obrambnega ministra v prejšnji vladi Donalda Trumpa Christopher Miller in predlagal, da mu podelijo medaljo, ker si jo je zaslužil.

Odločitev za zapoznelo priznanje se je zgodila po tem, ko je bilo priporočilo za medaljo domnevno izgubljeno, znova predloženo in nato ponovno izgubljeno. 

Šele leta 2016 so zagovorniki Davisov primer skrbno obnovili in znova predložili dokumentacijo. | Foto: Reuters Šele leta 2016 so zagovorniki Davisov primer skrbno obnovili in znova predložili dokumentacijo. Foto: Reuters

Pravi junak

Predsednik Biden je danes na podelitvi Davisa označil za pravega junaka in opisal, kako je rešil ranjene soborce pod sovražnim ognjem. Tudi po ukazu, naj se umakne na varno, je poveljujočemu odgovoril, da se ne bo umaknil, dokler bo v nevarnosti še kak Američan.

"Vi ste vse to, kar ta medalja pomeni," je Biden dejal Davisu. "Ste vse, kar je naš narod v najboljši luči. Pogumen in velikega srca, odločen in predan, nesebičen in neomajen." 

Predsednik ZDA je dodal, da bi Davis moral odlikovanje prejeti že pred desetletji. Nikogar ni neposredno obtožil, ampak je opisal rasno segregacijo v ameriški družbi tistega časa. | Foto: Reuters Predsednik ZDA je dodal, da bi Davis moral odlikovanje prejeti že pred desetletji. Nikogar ni neposredno obtožil, ampak je opisal rasno segregacijo v ameriški družbi tistega časa. Foto: Reuters

Paris Davis je bil junija 1965 stotnik posebnih enot ameriške vojske v Vietnamu, ki so jih napadle sile severnega Vietnama. Spopad je skupno trajal 19 ur, Davis je bil ranjen, vendar je vseeno reševal svoje ljudi, tudi po tem, ko mu je roko razstrelila granata.

Paris Davis | Foto: Reuters Paris Davis Foto: Reuters

Janez Škrabec
Novice Janez Škrabec noče povedati, ali bo vrnil odlikovanje ruskega predsednika
zoran
Novice Janković odlikovanja Ruske federacije ne bo vrnil, kdo pa je to že storil?
Slovenska zastava
Novice Ameriška Slovenca prejela medalji za zasluge
Borut Pahor
Novice Pahor nemškemu predsedniku podelil najvišje slovensko državno odlikovanje
Gorazd Pučnik
Novice Pučnikova družina bo sprejela odlikovanje, ki ga do zdaj ni želela
Borut Pahor, Gorazd Pučnik
Novice Pahor Gorazdu Pučniku vročil očetov zlati red za zasluge #foto
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na posebni slovesnosti v predsedniški palači vročil državna odlikovanja, ki so jih prejeli vrhunski športniki Alenka Artnik, Tim Gajser, Tadej Pogačar in Urška Žolnir Jugovar.
Sportal "Državno odlikovanje Gajserju sporočilo, da je ta šport še kako živ"
Steven Seagal in Vladimir Putin
Trendi Putin igralca Stevena Seagala odlikoval z državnim redom za prijateljstvo
Ne spreglejte