Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2013,
20.29

Osveženo pred

4 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kenija vlada program

Petek, 5. 7. 2013, 20.29

4 mesece, 4 tedne

Kenijski starši za svoje otroke ne želijo prenosnikov, temveč hrano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Načrtu kenijske vlade, ta se je odločila učencem podariti prenosne računalnike, nasprotujejo starši, ki so prepričani, da bi morali denar nameniti za plače učiteljev in hrano otrok.

Ambicioznemu programu, ki si ga je zamislila kenijska vlada, ne kaže dobro v državi, kjer primanjkuje učiteljev in kjer ti stavkajo za boljšo plačo, je po poročanju Washington Posta povedal Musau Ndunda iz kenijskega združenja staršev. Keniji trenutno primanjkuje 40 tisoč učiteljev, več kot 200 tisoč učiteljev v javnih šolah stavka zaradi neplačane namestitve, prevoza ali plač, ki so jim jih obljubili pred 16 leti.

Denar bi lahko porabili drugače Ndunda je še poudaril, da Kenija potrebuje tudi 42 tisoč učilnic, denar, ki bi ga sicer namenili za nakup prenosnih računalnikov, pa bi lahko namesto tega namenili za program prehranjevanja v šolah, kamor bi lahko vključili več otrok. Program je namenjen otrokom iz revnejših predelov, ki jih s tem spodbujajo, da ostanejo v šoli, hkrati pa poskušajo izboljšati njihovo zdravje in prehranjevanje.

Musau Ndunda je še prepričan, da bi lahko večino prenosnih računalnikov izgubili ali pa bi jih otrokom ukradli, pri tem pa je opozoril na škandal, ko je izginilo 70 milijonov učbenikov za osnovne šole. "Če so lahko izgubili toliko učbenikov, potem bi bilo s prenosnimi računalniki še slabše," je po poročanju Washington Posta povedal Ndunda in dodal: "Ne moreš imeti doma takšne naprave, ko nimaš ničesar za jesti."

Vlada zagovarja program Načrt s prenosnimi računalniki je predstavil predsednik Uhuru Kenyatta, ki je predlagal, da bi vsako leto 1,2 milijona otrokom, ki bodo začeli šolanje, podaril prenosni računalnik, s čimer bi postala Kenija internetno središče. Podrobnosti programa, ki bo vlado stal 615 milijonov ameriških dolarjev v treh letih, sicer niso znane, kljub temu pa tiskovni predstavnik vlade Muthui Kariuki vztraja pri mnenju, da je program pomemben, če želijo izučiti računalniško pismeno delovno silo.

Program naj bi začeli izvajati januarja prihodnje leto.

Ne spreglejte