Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 6. 2014,
9.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ivica Todorić Mercator Agrokor

Četrtek, 26. 6. 2014, 9.46

8 let

Kdo je človek, ki je kupil Mercator

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po več letih je saga o prodaji Mercatorja končana. Slovensko trgovsko verigo je kupil Ivica Todorić, prvi mož Agrokorja. Človek, ki je danes najbogatejši Hrvat, je poslovno pot začel v cvetličarstvu.

Todorić danes sedi na čelu največje hrvaške zasebne družbe Agrokor, ki je, glede na celotne prihodke, obenem tudi ena vodilnih družb na območju jugovzhodne Evrope. Temeljni dejavnosti omenjenega konglomerata sta trgovina in prehrambna industrija.

Todorić se je rodil leta 1951 v Zagrebu, kjer je diplomiral na tamkajšnji ekonomski fakulteti. Njegov oče Ante Todorić je bil leta 1963 imenovan za direktorja jugoslovanskega podjetja Agrokombinat in je bil znan poslovni človek. Leta 1971 je bil obtožen kraje šestih milijonov nemških mark, zaradi česar ga je takratna hrvaška oblast za štiri leta tudi zaprla.

Cvetličarstvo je cvetelo Po prestani zaporni kazni je sinu Ivici, ki je ravno končal študij, predlagal, da skupaj odpreta cvetličarsko dejavnost. Posel s cvetjem je bil tako uspešen, da sta oče in sin Todorić postala največja proizvajalca cvetja v nekdanji Jugoslaviji. Podjetje se je začelo širiti na nova poslovna področja, začenši z uvozom in izvozom žita, olja, sadja in zelenjave. Leta 1989 je Ivica Todorić ustanovil podjetje Agrokor, katerega 100-odstotni lastnik je bil.

Podjetje je z nakupi in pripojitvami različnih podjetij iz predelovalne industrije postalo vodilni regionalni konglomerat. Danes podjetje pod svojim okriljem združuje vodilne proizvajalce hrane in pijače v regiji, pa tudi največjo hrvaško trgovsko verigo Konzum.

Najbogatejši na Balkanu Na Hrvaškem je Todorić nedotakljiv – njegove lovke segajo v pravosodje, politiko in medije. Poročen je z Vesno Bašić, s katero imata hči Ivo in dva sinova, Anteja in Ivana. Družina živi v gradu Kulmer.

Todorić ni le najbogatejši Hrvat, je tudi najbogatejši na območju nekdanje Jugoslavije, njegovo premoženje pa je ocenjeno na 735 milijonov evrov. Po izračunih revije Forbes je tudi eden najbogatejših Zemljanov glede na velikost države, iz katere prihaja. Todorićevo premoženje je po zadnjih ocenah sicer vredno slabe pol milijarde evrov. Hrvaški tajkun pa je med drugim tudi boter otroka slovenskega poslovneža Tomaža Lovšeta.

Lovše je potrdil omenjeno botrstvo ter dejal, da so s Todorićevimi že dalj časa družinski prijatelji.

Ne spreglejte