Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2013,
12.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Grčija otok

Sreda, 6. 3. 2013, 12.28

8 let

Katarski emir kupil šest grških otokov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Katarski emir si je omislil svoj lasten sredozemski raj, zato se je odločil za nakup grške zemlje. Na lastnih otokih sedaj načrtuje gradnjo palač za svojo družino.

Hamad bin Kalifa Al Tani, katarski emir, je v Jonskem morju za 8,5 milijona evrov kupil šest otokov, ki ležijo nedaleč od Odisejeve Itake. Emir se je v otoke "zaljubil na prvi pogled", potem ko je pred nekaj leti na svoji jahti plul v njihovi bližini. Postopki za nakup otoka so začeli teči že pred dobrim letom in pol, a so imele grške oblasti veliko dela z urejanjem dokumentov, s katerimi se je emir lahko v zemljiško knjigo vpisal kot polnopravni lastnik otokov. Največja zasebna investicija od začetka krize Omenjena prodaja je po poročanju medijev največja zasebna investicija v Grčiji od začetka gospodarske krize, vseh šest otokov pa leži v pravem sredozemskem raju. Neobljudene otoke, ki jih obdajajo nedotaknjene plaže in preraščajo nasadi oljk, namerava katarski šejk spremeniti v počitniško domovanje za svojo družino. V ta namen naj bi na otokih kmalu zraslo več velikih palač, med drugim poročajo mediji. Čeprav je Grčija zaradi dolgoletne gospodarske krize povsem obubožala in so politikov pogosto polna usta o nujno potrebnih tujih investicijah in kapitalu za rešitev tamkajšnjega gospodarstva, pa je imel tudi katarski bogataš velike težave pri boju z grško birokracijo. Tako so ga med drugim precej omejevali tamkajšnji predpisi, ki na omenjenem območju narekujejo, da hiše ne smejo biti večje od 250 kvadratnih metrov. Emir je po poročanju medijev dejal, da bo samo kopalnica velika 250 kvadratnih metrov, kuhinja pa naj bi bila velika najmanj 1.000 kvadratnih metrov, saj mu bo le tako uspelo nahraniti vse goste.

Za darilo naj bi občani dobili vodovod "Takšna je Grčija. Tudi če ste katarski emir, ki kupi več milijonov vredne otoke, morate na dokumente čakati več kot leto in pol," se je jezil tamkajšnji župan Ioannis Kassianos, ki ima tudi sicer velik razlog za veselje nad prihodom novega občana.

"Njegovi ljudje so nas vprašali: 'Kakšno darila želite, da vam podarimo?' Odgovoril sem jim, da prebivalci otoka Itaka potrebujejo svežo pitno vodo," je dejal župan, ki pravi, da so medtem že začeli študijo o gradnji vodovoda s celine na otok.

Ne spreglejte