Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 6. 2011,
12.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

talibani ZDA

Sobota, 18. 6. 2011, 12.37

8 let

Karzaj: Američani sodelujejo na pogajanjih s talibani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
ZDA sodelujejo v pogajanjih s talibani, je dejal afganistanski predsednik Hamid Karzaj. To je prva uradna potrditev stikov med Američani in talibani o morebitnem končanju spopadov.

Karzaj je na novinarski konferenci v Kabulu pojasnil, da so se mirovna pogajanja s talibani začela in da potekajo dobro. "Tuje sile, zlasti ZDA, sodelujejo na teh pogajanjih," je še dejal.

Američani Karzajevih izjav ne komentirajo

Ameriško veleposlaništvo v Kabulu ni želelo komentirati Karzajevih izjav, do katerih prihaja le dan po tem, ko je Varnostni svet ZN sprejel resoluciji o ločitvi sankcij proti teroristični mreži Al Kaida in talibanom, da bi s tem talibane spodbudili k prizadevanjem za spravo v Afganistanu. Oboji so bili doslej na skupnem, t.i. črnem seznamu posameznikov in organizacij, proti katerim so ZN uvedli sankcije.

Karzaj je lani ustanovil svet za mir in spravo, katerega člani so visoki afganistanski predstavniki in čigar namen je na pogajanjih s talibani te prepričati, da položijo orožje in priznajo ustavo.

Odgovornost za varnost bodo začele prevzemati afganistanske oblasti

Po besedah afganistanskega predsednika je letošnje leto ključno za Afganistan zaradi začetka prenosa odgovornosti za varnost na afganistanske oblasti. Ta proces naj bi se sicer zaključil v vseh afganistanskih pokrajinah do konca leta 2012.

Ameriški predsednik arack Obama naj bi prihodnji mesec sporočil, koliko svojih sil bodo ZDA umaknile iz Afganistana v okviru zaveze o začetku zmanjševanja ameriške vojaške navzočnosti od julija pa do konca leta 2014, ko naj bi nadzor nad vsemi pokrajinami predali oblastem v Kabulu.

V Afganistanu je v silah Isaf ob 100.000 ameriških vojakih navzočih še več kot 40.000 vojakov iz drugih držav.

Ne spreglejte